Σωτήρης Παπαμιχαήλ: Θα τεθούν σε αργία ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ (VD)

.

Όπως είναι γνωστό και αναλυτικώς δημοσιευμένο, η Ειδική τριμελής Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η οποία συγκροτείται από Νομικό Σύμβουλο του Κράτους (ΝΣΚ), ως Πρόεδρο, και από Δήμαρχο ΟΤΑ Αττικής και εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), ως μέλη, ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ περί ονοματοδοσίας δημοτικών εγκαταστάσεων.

Εν τούτοις, μετά και παρά την νόμιμη κοινοποίηση την 8η Μαΐου 2023 στο Δήμο και στον ΠΑΟΔΑΠ της άνω ακυρωτικής απόφασης, ο Δήμαρχος κ. Β. Ζορμπάς και ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ κ. Σ. Παπασπύρος, προχωρούν στις ακυρωμένες ονοματοδοσίες, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, παραβιάζοντας ευθέως και εξακολουθητικώς την νομιμότητα, την οποία πρώτοι αυτοί οφείλουν να τηρούν κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, εκστομίζοντας μάλιστα επισήμως αγοραίες διατυπώσεις, όπως «..να σας δώσουμε μια σκάλα να κατεβάσετε τις πινακίδες..», εκθέτοντας με τον τρόπο αυτό και τα στελέχη της ίδιας δημοτικής παράταξης τους, τα οποία διαφωνούν ουσιωδώς.

Ειδικότερα, οι κκ. Ζορμπάς και Παπασπύρος οργανώνουν τελετές ονοματοδοσίας εγκαταστάσεων βάσει της ακυρωθείσας απόφασης του ΠΑΟΔΑΠ και υπογράφουν από κοινού και αποστέλλουν τις σχετικές προσκλήσεις, όπως αυτή της 14ης Μαΐου 2023, αλλά και αυτή για την Κυριακή 11 Ιουνίου εε του Κλειστού Γυμναστηρίου Κοντοπεύκου, ενώ επίκεινται και άλλες.

Η συμπεριφορά τους αυτή συγκροτεί την υποκειμενική και αντικειμενική υπόσταση του πειθαρχικού εγκλήματος της «σοβαρής παράβασης καθήκοντος», η οποία επισύρει ποινή αργίας τους έως 6 μηνών, όπως δήλωσα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 7ης Ιουνίου εε.

Ειδικότερα, το άρθρο 154 ορίζει τα εξής. «Τα αιρετά όργανα των Δήμων και Κοινοτήτων, οι διοικήσεις των νομικών προσώπων και των Συνδέσμων, έχουν υποχρέωση συμμόρφωσης, χωρίς καθυστέρηση, προς τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας καθώς και της ειδικής επιτροπής, που αναφέρονται στον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των συλλογικών και μονομελών οργάνων των Δήμων και Κοινοτήτων, κατά τα άρθρα 149 και 150. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττουν σοβαρή παράβαση καθήκοντος, η οποία ελέγχεται πειθαρχικά, κατά τις διατάξεις των άρθρων 142 και 143 του παρόντος».

Ενώ, το άρθρο 142 ορίζει τα εξής. «1. Στους δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους Κοινοτήτων και παρέδρους, στα μέλη των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων, καθώς και στα μέλη των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων επιβάλλεται η πειθαρχική ποινή της αργίας. 2. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας μπορεί να επιβάλει στα πρόσωπα αυτά την ποινή της αργίας έως έξι (6) μηνών, αν έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση των καθηκόντων τους ή υπέρβαση της αρμοδιότητας τους από δόλο ή βαριά αμέλεια. 3. Η ανωτέρω πειθαρχική ποινή της αργίας επιβάλλεται μετά προηγούμενη τήρηση της διαδικασίας του επόμενου άρθρου. 4. Τα πειθαρχικά παραπτώματα των αιρετών της παραγράφου 1 υπόκεινται σε τριετή παραγραφή, η οποία αρχίζει από την επομένη της ημέρας που διαπράχθηκαν».

Περαιτέρω, μετά την απόφαση του ΠΑΟΔΑΠ, επί του θέματος της ονοματοδοσίας δημοτικών ακινήτων, δομών, αιθουσών και εγκαταστάσεων, και ενώ το θέμα εκκρεμούσε στην Αποκεντρωμένη, το δημοτικό συμβούλιο την 14.12.2022 έλαβε απόφαση συγκρότησης επιτροπής υψηλού επιπέδου, η οποία βάσει γενικών κριτηρίων προσφοράς θα εισηγηθεί σχετικά στο μόνο αρμόδιο όργανο, το δημοτικό συμβούλιο, ώστε η δημόσια μνήμη να αποτυπώνει αντίστοιχη και αντάξια προσφορά.

Εν τούτοις, ο κ. Β. Ζορμπάς, ως δήμαρχος, με την προπεριγραφείσα συμπεριφορά του παραβιάζει ευθέως επιπλέον και το αρ. 86 του δημοτικού Κώδικα, το οποίο ρητά ορίζει ότι «1. Ο δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα και ασκεί τα καθήκοντα του με γνώμονα τη διασφάλιση της ενότητας της τοπικής κοινωνίας. Ειδικότερα, ο δήμαρχος .. β) Εκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της δημαρχιακής επιτροπής».

Τούτο, διότι ο κ. Ζορμπάς αν και ως δήμαρχος οφείλει εν τούτοις αρνείται να εκτελέσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2022, με την οποία κατόπιν πρωτοβουλίας της δημοτικής παράταξης «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» (Ι. Μυλωνάκης) αφενός ανακλήθηκε η παράνομη απόφαση του ΠΑΟΔΑΠ και αφετέρου συγκροτήθηκε εισηγητική επιτροπή ονοματοδοσιών.

Θέλω να πιστεύω, ότι έστω την υστάτη ώρα οι παραβάτες της ουσιαστικής και τυπικής νομιμότητας θα συμμορφωθούν εκουσίως.-

Σωτήρης Αν. ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Δικηγόρος Α.Π.

Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων