Η εμπειρία του Γιώργου Οικονόμου και το σοβαρό ενδιαφέρον του για την πόλη φάνηκαν στο Δ.Σ. (VD)

Photography by D.Koumniotis

Γράφει η Λένα Μαρκή

Για μία ακόμη φορά διαπιστώσαμε τις γνώσεις και την εμπειρία του υποψηφίου Δημάρχου κ. Γιώργου Οικονόμου πάνω σε τεχνικά θέματα. Διαπιστώσαμε επίσης, ότι είναι ενήμερος και ερευνά διεξοδικά τα προβλήματα της πόλης με απόρροια την εμπεριστατωμένη άποψη και την κατάθεση προτάσεων.

Τον παρακολουθήσαμε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να επισημαίνει και να αναλύει τα βασικά ζητήματα πάνω στο master plan που παρουσίασε η δημοτική Αρχή Ζορμπά για το χώρο των 22 στρεμμάτων στα Πευκάκια (αθλητικό κέντρο).

Τι υποστήριξε λοιπόν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή» στην συγκεκριμένη συνεδρίαση;

Περιγραφικά αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος. Δηλαδή, στην αρχική παρουσίαση στο Δ.Σ. από τη δημοτική Αρχή Ζορμπά μιας «εκτρωματικής» λύσης η οποία είχε πολλά θέματα. Στη συνέχεια η δημοτική Αρχή προχώρησε σε μια διαφορετική λύση και στέλνοντας αυτή την πρόταση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) έκανε αναρτήσεις «σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την πόλη». Αυτή η ανάρτηση χάθηκε γιατί έλαβε τρεις σελίδες παρατηρήσεις και το έκρυψαν από το δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου. Και μάλιστα είχαν εξαγγείλει και πανηγυρισμούς στο Δημόκριτο. Στη συνέχεια αναδιπλωθήκαν και έκαναν μια απευθείας ανάθεση σε εταιρεία και για άλλη μια φορά δεν έδωσαν οδηγίες. Στις διαβουλεύσεις που έγιναν στο ΕΠΑΛ τοποθετήθηκαν όλες οι παρατάξεις. Όμως, όπως κατηγορεί το Δήμαρχο ο κ. Οικονόμου, δεν έλαβε σοβαρά υπόψη καμία πρόταση όπως φαίνεται από το master plan που ήρθε προς έγκριση στο Δ.Σ..

Ο κ. Οικονόμου τόνισε στον Δήμαρχο ότι κακώς παρέλαβαν το σχέδιο από το μελετητικό γραφείο, διότι έρχεται σε αντίθεση με το νόμο και αυτό λέγεται «παράβαση καθήκοντος». «Δεν μπορείτε να κάνετε παραλαβή μιας μελέτης που δεν σέβεται το νόμο», δήλωσε.

Είναι γεγονός ότι ο συνδυασμός της «Νέας Αρχής» είχε κάνει πρόταση σχετικά με την αξιοποίηση του χώρου του αθλητικού κέντρου Πευκακίων. Είχαν δε επισημάνει την καταστροφή της υφιστάμενης κατάστασης, τα θηριώδη τοιχία, τις εκσκαφές που έπρεπε να γίνουν μέχρι ύψους 7 μέτρων, την εκτόξευση του κόστους, τη βύθιση πολλών υποδομών και την αδυναμία προσαρμογής στη μορφολογία του εκεί φυσικού περιβάλλοντος.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς ανέφερε, ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την ΓΓΑ, με βοήθεια από την ξαδέρφη του, και πως ενημερώθηκε ότι για το έργο απαιτείται το 30% του χώρου να είναι φυτεύσεις πρασίνου. Ο κ. Οικονόμου ετοιμόλογος και γνωρίζοντας το νόμο είπε ότι δεν υποκαθιστά τους νόμους κανένα τηλέφωνο με την ΓΓΑ και καμία ξαδέλφη, είναι συγκεκριμένο αυτό που λέει ο νόμος, ο ακάλυπτος είναι 60% της έκτασης και από αυτά τα 2/3 (40%) είναι υποχρεωτικά χώρος φύτευσης (αρ. 17 Οικοδομικού Κανονισμού). Σημαίνει πάνω από 8.000μ. Την τοποθέτηση αυτή υποστήριξαν πολιτικοί μηχανικοί που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση και αποδεδειγμένα έρχεται σε αντίθεση με την ενημέρωση του Δημάρχου.

Αντιρρήσεις και για τη χωροθέτηση εξέφρασε ο κ. Οικονόμου επισημαίνοντας σημεία που δεν είναι ευνοϊκά για το έργο και για την περιοχή. Άριστος γνώστης και των τεχνικών θεμάτων (μην ξεχνάμε ότι έχει φοιτήσει στη Σχολή Μηχανικών (ΣΜΑ) της Σχολής Ικάρων και κορυφαίες επιτελικές θέσεις σχετικές με τη σχεδίαση, τον προγραμματισμό, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση των πάσης φύσεως υποδομών της Π.Α. και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και με ζητήματα περιβαλλοντικής και χωροταξικής πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ) αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαφωνία του. Όπως είπε η βασική διαφορά είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν μεγάλες εκσκαφές. Άρα το υπόσκαφο κλειστό γυμναστήριο έγινε μεν ημι-υπόσκαφο και αντί να γίνουν σε 8,5-9 μέτρα εκσκαφές προβλέπονται σε 4 μέτρα, όμως επειδή θα υπάρχει υπόγειο πάλι θα σηκωθεί ένας τεράστιος όγκος στην οδό Βικέλα, όταν μπορεί αυτή η χωροθέτηση να πάει πιο κάτω και να μην έχουμε τέτοιους όγκους.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του συγκεκριμένου πλάνου για το αθλητικό κέντρο έκρινε ότι η δημοτική Αρχή Ζορμπά έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου ιδιωτικού Τομέα). Αλλά η περιοχή των Πευκακίων δεν είναι επιλέξιμη για ανταποδοτικό ΣΔΙΤ.

Αποτέλεσμα των σοβαρών αυτών επισημάνσεων η παράταξη του κ. Οικονόμου καταψήφισε την πρόταση.

Εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση της «Νέας Αρχής» για το θέμα και εφόσον βρεθούν στη δημοτική Αρχή μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου θα το αποκαταστήσουν. Στην δική τους πρόταση υπάρχει μέσα και κτίριο Διοίκησης διότι μια τόσο σοβαρή υποδομή η οποία θα ικανοποιήσει τις μελλοντικές ανάγκες της πόλης και της γειτονιάς των Πευκακίων, πρέπει να έχει και άλλες χρήσεις. Την πρόταση θα την συμπεριλάβουν στο προεκλογικό πρόγραμμα. Είναι δε σταθεροί στις απόψεις τους τις οποίες και έχουν παρουσιάσει δημόσια και δεν κάνουν «κωλοτούμπες κάθε μήνα», είπε καυτηριάζοντας τις αλλαγές στο σχεδιασμό που έγιναν επί Διοίκησης Ζορμπά.

Πράγματι ο κ. Οικονόμου και η παράταξή του έχουν ασχοληθεί εκτενώς με όλα τα σοβαρά θέματα της Αγίας Παρασκευής και έχουν κάνει κοινωνούς όλους τους πολίτες των απόψεών τους. Έχουν λάβει θέση και έχουν διατυπώσει προτάσεις εφαρμόσιμες.

Ο κ. Οικονόμου από τη στιγμή που εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο, με σημαντικό ποσοστό για μία πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη, τηρεί μια σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή, άλλοτε με διαφωνίες που στηρίζονται από στοιχεία και άλλοτε προσφέροντας χείρα βοηθείας στη δημοτική Αρχή. Από τη θέση της αντιπολίτευσης διενεργεί ουσιαστικό έλεγχο σε αποφάσεις που ενδέχεται να ζημιώσουν το δήμο και αντιπαρατίθεται με στοιχεία και προτάσεις. Είναι έμπειρος στα τεχνικά ζητήματα και αυτό τον καθιστά ικανό να ανακαλύπτει έγκαιρα το όποιο πρόβλημα.  Δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την πόλη ασχολούμενος με θέματα καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα, η ανακύκλωση, κλπ., με τα θέματα δηλαδή που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Χτίζοντας έτσι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους δημότες και τους φορείς για να εξασφαλίσει την ενεργή συμμετοχή τους.

Και για να κλείσουμε όπως αρχίσαμε, για μία ακόμη φορά παρακολουθούμε ένας ενεργό Γιώργο Οικονόμου, έντονα παρών στο δημοτικό συμβούλιο, «διαβασμένο» και έτοιμο να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα (μικρά και μεγάλα) της Αγίας Παρασκευής. Στο χέρι των πολιτών της Αγίας Παρασκευής είναι πλέον να κάνουν την επιλογή.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων