Τραπεζοκαθίσματα με παραβάσεις καθήκοντος, παρανομίες επιχειρηματία και υπονοούμενα για την τροχαία (VD)

.

Γράφει η Λένα Μαρκή

Κώστας Κρητικίδης απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά: «Αυτό το παραμύθι απόψε καταρχήν, σα να κάνετε ένα παραλήρημα. Έχετε ομολογήσει τουλάχιστον 2-3 παραβάσεις καθήκοντος που κάνετε εσείς σα Δήμαρχος, έχετε καταφερθεί κατά οργάνων της Τάξεως χωρίς να έχετε κανένα πραγματικό επιχείρημα, αυτά που είπατε εάν πάνε σε κανένα εισαγγελέα θα ασκήσει οκτώ ποινικές διώξεις εναντίον σας. Δεν λέω ότι θα πάω εγώ, λέω ότι πρέπει όταν μιλάμε και ιδίως όταν μιλάει ο Δήμαρχος της πόλης, πρέπει να έχει μια σοβαρότητα και πρέπει αυτά που λέει να μπορούν να στηρίζονται σε επιχειρήματα».

Ξεκίνησα λίγο ανορθόδοξα το άρθρο, αλλά θεωρώ ότι το σημαντικότερο συμπέρασμα της χθεσινής (28/6/23) συζήτησης στο Δ.Σ. για την παραχώρηση χώρων σε πλατείες της Αγίας Παρασκευής είναι τα λόγια αυτά του κ. Κρητικίδη. Τα οποία βέβαια δεν αφορούν αποκλειστικά τον κ. Ζορμπά, διότι στη συζήτηση για τα τραπεζοκαθίσματα που αναπτύσσονται σε πλατείες της πόλης υπήρξε ξεκάθαρη παραδοχή ότι γίνονται παρανομίες και ξεκάθαρα φάνηκε ότι κανένας δήμαρχος έως τώρα δεν «έβαλε το μαχαίρι στο κόκκαλο» για να επιβάλει την τάξη.

Το θέμα της απόδοσης χώρων σε πλατείες για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων απασχόλησε ξανά πριν μία εβδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να λάβει έγκριση αφού η αντιπολίτευση είχε διαφωνίες και το καταψήφισέ. Τα τεκτενόμενα εκείνης της συνεδρίασης μπορείτε να παρακολουθήσετε ΕΔΩ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το θέμα είναι κανονιστικό και απαιτεί πλειοψηφία 17 θετικών ψήφων για να εγκριθεί. Εισέρχεται στο Δ.Σ. με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) και εφόσον δεν λάβει έγκριση για δύο συνεχόμενες φορές επιστρέφει και εγκρίνεται στην Επιτροπή, όπου η δημοτική Αρχή έχει την πλειοψηφία. Αυτή τη διαδρομή αποφάσισε να ακολουθήσει η δημοτική Αρχή Ζορμπά φέρνοντας για δεύτερη φορά ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια εισήγηση. Όμως, όπως είπε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ, ένα θέμα επανέρχεται στο Δ.Σ., αφού υπήρξε αδυναμία λήψης απόφασης, συνοδευόμενο από νεότερα στοιχεία, προϋπόθεση που δεν τηρήθηκε εδώ, αλλιώς δεν γίνεται δεκτό από τον πρόεδρο.

Δύο ήταν τα σκέλη που προκάλεσαν εντάσεις στη συνεδρίαση.

Πρώτον η διαφωνία της αντιπολίτευσης επί των τετραγωνικών μέτρων που παραχωρούνται από την εισήγηση στην πλατεία Κοραή και η άποψη ότι δεν πρέπει να παραχωρηθεί χώρος στην πλατεία επί της οδού Αγίας Τριάδας. Και δεύτερον η υποβάθμιση του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου και η απαράδεκτη αντιμετώπιση των συμβούλων ως διακοσμητικά στοιχεία, όπως χαρακτήρισε ο κ. Παναγιώτης Αντωνίου {Φυσάει κόντρα}, με το να οδηγηθεί το θέμα στην ΕΠΖ.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης που ακούστηκε από τον κ. Γιάννη Μυλωνάκη {Αλλάζουμε} (χωρίς να διεκδικεί την πατρότητα αφού την είχε προτείνει και ο κ. Γιώργος Οικονόμου {Νέα Αρχή} στην πρώτη συνεδρίαση) ήταν να εξαιρεθεί η πλατεία στην Αγίας Τριάδας από την εισήγηση και στην πλατεία Κοραή να δοθούν ακριβώς τα τετραγωνικά μέτρα που ζητάει ο επιχειρηματίας στην αίτησή του. Καλώντας την αντιπολίτευση να ψηφίσει αυτή την πρόταση και έτσι θα μπορούσε να εγκριθεί με ομοφωνία το θέμα, δίνοντας παράλληλα ένα μήνυμα ότι αυτό που υπερισχύει στην πόλη είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι και το δημοτικό συμβούλιο και όχι μια επιτροπή η οποία δεν έχει αυτές τις αρμοδιότητες.  

Παράβαση καθήκοντος, παρανομίες επιχειρηματία, υπονοούμενα για την τροχαία και προσφυγές

-Εις γνώση όλων παραβιάζονται τα μέτρα στην Κοραή γεγονός που συντελεί παράβαση καθήκοντος. Ο ίδιος ο Δήμαρχος είπε από μικροφώνου ότι «το ξέρετε όλοι ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας παίρνει 47 τ.μ. και καταλαμβάνει 70. Κάθε χρόνο, παράνομα. Και δεν τον έχει ελέγξει ποτέ ο Δήμος»!!!

-Για τζαμπατζήδες και υπεξαιρέτες καταστηματάρχες μίλησε ο Δήμαρχος που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο δήμο. Από το 1996 χρωστάνε στο δήμο επί διοικήσεως ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Ζορμπάς.  Και αυτό το πανηγύρι όπως το χαρακτήρισε γίνεται και τα τελευταία χρόνια από Δημαρχίας Γιαννακόπουλου και έπειτα. Απάντησε όμως ο κ. Μυλωνάκης πως η δημοτική Αρχή έχει ομολογήσει ότι είναι ανίκανη να εισπράξει αυτά που πρέπει να εισπράξει και να ελέγξει αυτά που πρέπει.  Ο δήμος μπορεί να πάει να ελέγξει και χωρίς να έχει δημοτική αστυνομία.

-Σύμφωνα με ενημέρωση από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Δημήτρη Κονταξή η απόφαση της Τροχαίας από 21/1/23 απορρίπτει την πρόταση της εισήγησης για την πλατεία Κοραή γιατί κρίνεται ακατάλληλη η χρήση του ακάλυπτου χώρου όπως είναι στην εισήγηση. Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή πρόκειται για γνωμοδότηση η οποία δεν είναι απαγορευτική, παρότι την χαρακτήρισε δεσμευτική τόσο ο Γ.Γ. κ. Μάκης Χάρχαρος, όσο και ο κ. Οικονόμου βάση απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το ζήτημα αυτό «άναψε φωτιές» στη συνεδρίαση αφού εκατέρωθεν συμπολίτευση και αντιπολίτευση προσπαθούσαν να αποδείξουν νομικά την άποψή τους. Το μεγάλο ατόπημα εδώ ήταν η καταιγιστική τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Ζορμπά. Ο οποίος με έντονο ύφος απερίφραστα και δημόσια ούτε λίγο ούτε πολύ απαξίωσε την γνωμοδότηση του αστυνομικού και αναρωτήθηκε «τι δουλειά είχε να μας πει αν επιτρέπεται ή όχι». Για να συνεχίσει ότι «απλά ο αστυνομικός που ήρθε εκεί πέρα υποψιάζομαι προσπάθησε να μας δώσει μια γνωμοδότηση σαν ειδήμων για να ευνοήσει το μαγαζί», «Μόνο με παρέμβαση μπορεί να ήρθε»!

– Έχει παρανομήσει το προεδρείο που έφερε την ίδια εισήγηση, κατά τον κ. Παπαμιχαήλ, ο οποίος ενημέρωσε ότι αν συνεχίσουν θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

-Αλήθεια πως γίνεται ο Αντιδήμαρχος κ. Λέκκας να δηλώνει ότι από χρόνια είναι αντίθετος με την παραχώρηση της πλατείας Κοραή και εν τούτοις να την υπερψηφίζει; Παραταξιακή (παραφράζοντας) αδεία;

-Διενέξεις δημιούργησε και ο Αντιδήμαρχος κ. Σάρκουλας όταν απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση χρησιμοποίησε τη ρήση «ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στις κότες» {το σωστό είναι ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στ’ αλεύρι} και όταν τους είπε ότι «στρουθοκαμηλίζουν» προκαλώντας τον κ. Γιάννη Σταθόπουλο {Νίκη των πολιτών} να πάρει το λόγο επί προσωπικού. Ο κ. Σταθόπουλος είπε ότι δεν αποδέχεται το χαρακτηρισμό και μίλησε για τις δυσχέρειες που είχε επί θητείας του να ελέγξει τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Μίλησε επίσης για μια ειδική κατασκευή που μπορεί να βάλει ο δήμος και να δημιουργήσει όρια, ώστε να μπορεί μετά να βάλει πρόστιμο εάν υπάρχει παράβαση. Αντίθετα ο κ. Οικονόμου είπε ότι θα ξεπεράσει και τα πίτουρα και τις κότες και φαίνεται τόσα χρόνια τώρα ποιος έρχεται διαβασμένος στο Δ.Σ.. Στη συνέχεια διάβασε επί λέξη τι προβλέπει ο νόμος, δεχόμενος βέβαια τις γνωστές συνεχείς διακοπές από τη συμπολίτευση!

Τραγικές καταστάσεις και παραδοχές!!!

Είναι λυπηρό να ακούς έναν δήμαρχο να παραδέχεται δημόσια ότι ο Δήμος τόσα χρόνια αποδέχεται κατάφορη παρανομία και κανείς δεν αντιδρά ούτε προσπαθεί να αποκαταστήσει τα νόμιμα. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος αυτός Δήμαρχος έχει συνολική θητεία 8 ετών.

Ακούστηκαν χρέη καταστημάτων 80-100.000€ που αρνούνται να τα πληρώσουν! Γιατί λοιπόν ο δήμος δεν αφαιρεί άμεσα την άδεια λειτουργίας και να προβεί σε κατάσχεση ή ότι άλλο λέει το γράμμα του νόμου, έστω σε έναν για να συνετιστούν και οι υπόλοιποι; Γιατί αναγκάζεται να τους παίρνει «τραβώντας», κατά τον κ. Ζορμπά, για να πάνε στο δήμο να πληρώσουν; Ο κ. Ζορμπάς λέει ότι φέτος θα βάλει τάξη και για όσους ζητήσουν άδεια θα υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως π.χ. καταβολή του 40% του ποσού τον πρώτο μήνα, κλπ. Ας ξεκινήσει λοιπόν να βάζει τάξη αμέσως τώρα με αυτούς που έχουν άδεια και δεν πληρώνουν.

Είναι επίσης επισφαλές να αφήνονται υπόνοιες για ένα όργανο της Τάξεως μόνο με εικασίες και μάλιστα όταν γνωρίζουμε τις παθογένειες του ελληνικού δημοσίου. Μάλλον οι ίδιες παθογένειες θα προσπεράσουν και όσα ακούστηκαν σε αυτή τη συνεδρίαση.

Όσον αφορά τις διάφορες επιτροπές και τη διάταξη του νόμου που πήγε να δώσει διέξοδο στη δυσλειτουργία της απλής αναλογικής, καλό είναι να χρησιμοποιείται ορθολογικά. Εννοώ ότι ναι όταν μια δημοτική Αρχή βρίσκεται σε πραγματικό αδιέξοδο να οδηγηθεί στην όποια επιτροπή. Όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται κατάχρηση και να είναι η εύκολη λύση για να εγκρίνονται θέματα που ίσως δεν ευνοούν την πόλη.

Παρακολουθώντας τη συγκεκριμένη συνεδρίαση ως δημότης της Αγίας Παρασκευής αναρωτιέμαι σε τι πόλη άραγε ζούμε και τι ακριβώς παραδείγματα λαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας. Θα μπορούσαμε να είμαστε σκηνικό της άγριας Δύσης!!!

(Το θέμα στο βίντεο ξεκινάει από το 22:50)

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.