Αντιδήμαρχος Γ. Αργυρός: Η αλήθεια για τον Ναό στο Νεκροταφείο Αγίας Παρασκευής και τον Δημόκριτο

.

Τα τελευταία χρόνια η πόλη της Αγίας Παρασκευής ταλαιπωρείται και αδυνατεί να επιτύχει την κατασκευή και λειτουργία Ιερού Ναού στο Νεκροταφείο.

Όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές είναι αλήθεια ότι το είχαν στο πρόγραμμά τους και προσπάθησαν να επιλύσουν αυτό το σημαντικό για την πόλη ζήτημα αλλά ματαίως.  Οικονομικό θέμα δεν υφίσταται αφού υπάρχει δωρεά συνδημότη μας. Η σημερινή δημοτική αρχή του Βασίλη Ζορμπά αμέσως μετά την εκλογή της το 2019 με απ’ ευθείας ανάθεση σε αρχιτεκτονικό γραφείο έχει ήδη ολοκληρώσει τα σχέδια του Ναού τα οποία έχουν εγκριθεί από την ναοδομία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πλην όμως η οικοδομική άδεια σκόνταψε στον Δημόκριτο. Κι αυτό γιατί ο Δημόκριτος το 1999 αυθαίρετα έκανε ένα  τοπικό ρυμοτομικό, χωρίς κάνεις από την Αγία Παρασκευή να το αντιληφθεί, τυπικά νόμιμο και άκουσον – άκουσον ενέταξε εντός της ιδιοκτησίας του το μισό σχεδόν νεκροταφείο μας, το οποίο βρίσκεται εντός του εγκεκριμμένου σχεδίου της πόλης νομοθετημένου από το 1943.

Αυτή η ενέργεια του Δημοκρίτου ήλθε σε γνώση μας όταν η οικοδομική άδεια του Ναού σκόνταψε σε αυτό το τοπικό ρυμοτομικό.

Όλες οι μέχρι τώρα επαφές μας και οι διαπραγματεύσεις μας είχαν αποβεί άκαρπες.

Όμως ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη που λέει και μια παλιά ελληνική παροιμία, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη. Ο Δημόκριτος έχει επιτύχει να χρηματοδοτηθεί με ένα Εοκικό πρόγραμμα 48 εκατομμυρίων Ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία ενός μεγάλου και πραγματικά αξιόλογου Τεχνολογικού Πάρκου. Αυτό το πρόγραμμα του Δημοκρίτου εκμεταλευτήκαμε κι εμείς ως Δημοτική Αρχή και διαμηνύσαμε προς κάθε αρμόδιο ότι ο Δήμος θα προσβάλει κάθε οικοδομική άδεια και δραστηριότητα αν δεν επιλυθεί το μεταξύ μας πρόβλημα με την επικάλυψη των δύο ρυμοτομικών – Αγίας Παρασκευής και Δημοκρίτου.

Με διαπραγματεύσεις σκληρές και επίπονες του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά και του εντεταλμένου Αντιδημάρχου Ιωάννη Αργυρού έχει επέλθει κατ’ αρχάς συμφωνία για συμβιβαστική πρόταση που φαίνεται ότι επιλύει το θέμα.

Η πρόταση συζητήθηκε και αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 28 Ιουνίου και αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοκρίτου αυτές τις ημέρες.

Σε γενικές γραμμές η συμφωνία παριλαμβάνει τα εξής:

1. Ο Δημόκριτος παραχωρεί στο Νεκροταφείο περίπου 3 στρέμματα (2875 τμ). Η έκταση βρίσκεται βόρεια  και αριστερά όπως μπαίνομε στο Νεκροταφείο και ο Δημόκριτος κρατά την έκταση που βρίσκεται ανατολικά και πίσω από το νεκροταφείο (εκεί υπάρχουν εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας από 30ετίας και κάθε προσπάθεια κατεδάφισής τους θα ήταν δύσκολη έως αδύνατη αλλά και άσκοπη).

Μετά την γραπτή συμφωνία των δύο μερών και την αμοιβαία δήλωση μη υπαναχώρησης από αυτήν ο Δήμος θα συναινέσει στην κατασκευή του Τεχνολογικού Πάρκου και ο Δημόκριτος στην έκδοση των αδειών του Ναού και των άλλων εγκαταστάσεων του Δήμου στο Νεκροταφείο. 

Να τονιστεί ότι ο Δήμος δεν είναι αντίθετος στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου ίσως ερευνητικού και τεχνολογικού κέντρου της Ελλάδος. Απεναντίας είμαστε υπερήφανοι για την παρουσία του Δημόκριτου στην πόλη μας και θα επιθυμούσαμε καλύτερη σχέση και συνεργασία μεταξύ μας.

Αυτό είναι το ιστορικό και όλη η αλήθεια για τον Ναό στο Νεκροταφείο. Φαίνεται τελικά ότι ακόμη άλλο ένα χρονίζον πρόβλημα της Αγίας Παρασκευής βρίσκει την επίλυσή του από τη σημερινή Δημοτική Αρχή του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά.

Υστερόγραφο: Στο διάγραμμα που συνοδεύει το κείμενο φαίνεται η παραχωρημένη έκταση ( κόκκινο χρώμα), καθώς και οι μελλοντικές εγκαταστάσεις του Δήμου μπροστά από το Νεκροταφείο ( Ιερός Ναός, κατάστημα ανθέων, κυλικείο και κτίριο διοικητικών υπηρεσιών.

Ιωάννης Αργυρός

Αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων