Και οδηγοί δήμων στα ασθενοφόρα μετά την Πυροσβεστική και τον Στρατό

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μεικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ με προσωπικό της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των δήμων, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά τις χθεσινές σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού από το υπ. Υγείας, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν τα τραγικά κενά που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ. 

Με την ΠΝΠ θα διατίθεται προσωπικό της Πυροσβεστικής ή των Ενόπλων Δυνάμεων για να οδηγούν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ εκεί όπου δεν επαρκεί το προσωπικό. Με βάση την ΠΝΠ, το μέτρο θα εφαρμοστεί στα νησιά, στις ορεινές περιοχές και την Κρήτη. Εξαιρούνται οι οπλίτες θητείας, ενώ το προσωπικό θα διατίθεται, κατόπιν αιτήματος των δομών και απόφασης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν το απαγορεύουν.

Επίσης, σε περίπτωση που το προσωπικό δεν επαρκεί, είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι αποδοχές του αποσπασμένου προσωπικού συνεχίζουν να καταβάλλονται από την υπηρεσία προέλευσης.

Ειδικότερα, στην ΠΝΠ αναφέρεται ότι «στις δομές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών δήμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δήμων της Περιφέρειας Κρήτης και ορεινών δήμων που δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό κλάδων ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων ή ΔΕ Οδηγών για τη λειτουργία των ασθενοφόρων οχημάτων τους, δύναται να διατίθεται, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023, προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα των ως άνω δομών. Το ανωτέρω προσωπικό διατίθεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, κατόπιν αιτήματος των δομών και απόφασης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν το απαγορεύουν».

(…) Η διακομιδή των ασθενών διενεργείται: α) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας του ΕΚΑΒ, με τη συνοδεία προσωπικού ειδικότητας διασώστη – πληρώματος ασθενοφόρου, β) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως».

Αντί η κυβέρνηση να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στο ΕΚΑΒ, που στενάζει κάτω από τις τραγικές ελλείψεις που έχει προκαλέσει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή του, καταφεύγει στις φθηνές -για το κράτος- λύσεις, με τη μετακίνηση προσωπικού, αφήνοντας για άλλη μια φορά ανοιχτό τον δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο για «επενδύσεις» στον χώρο της Υγείας. 

Κι όλα αυτά γίνονται την ώρα που πάνω από 2.000 διασώστες περιμένουν την πρόσληψή τους και τα κενά είναι μεγάλα, με την Αττική να καλύπτεται ημερησίως από 45 μόλις ασθενοφόρα.

Το μέτρο δεν έχει καμία σχέση με την προνοσοκομειακή επείγουσα φροντίδα και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών περίθαλψης στον τόπο του συμβάντος που έχουν ανάγκη οι ασθενείς και ο λαός μας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης που περικόπτει τις λαϊκές ανάγκες στην Υγεία, γιατί «στοιχίζουν» στο κράτος.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.