Παναγιώτης Αντωνίου: Οι 5 άξονες της δράσης του Φυσάει Κόντρα την τελευταία διετία

Το Σεπτέμβριο του 2021 στο πλαίσιο των εναλλαγών που πραγματοποιεί από την ίδρυσή του το Φυσάει Κόντρα, ανέλαβα να το εκπροσωπήσω στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής μαζί με τη λογική που αυτό εισφέρει στους αγώνες της τοπικής κοινωνίας και την τοπική αυτοδιοίκηση. Κλήθηκα να πάρω τη σκυτάλη από την επιτυχημένη θητεία της Μελίνας Αλεφαντή που επάξια εκπροσώπησε τα προηγούμενα δύο χρόνια το Φυσάει Κόντρα εντός κι εκτός ΔΣ.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ως σήμερα συνέλεξα πλούσια εμπειρία αλλά έβγαλα και ορισμένα συμπεράσματα. Δε θα σταθώ στη μη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου και τους νόμους Θεοδωρικάκου και Βορίδη που έφτιαχναν πλαστές πλειοψηφίες κόντρα στην ψήφο του κόσμου διευκολύνοντας τη Διοίκηση Ζορμπά, ουτε στις υπερεξουσίες των επιμέρους επιτροπών που μετέτρεπαν το ΔΣ σε διακοσμητικό χώρου.

Δύο άλλα ζητήματα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακά και αξίζει να τονιστούν. Αφενός ότι η πόλη μας εδώ και δεκαετίες βασίζεται στα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες απόψεις  χωρίς καμία αναέωση, με ξεπερασμένες πρακτικές χωρίς ευκαιρίες για τη νέα γενιά της πόλης και την οπτική της κι αφετέρου ότι ένα δημοκρατικό όργανο που υποτίθεται εκπροσωπεί κάθε δημότη, είναι ιδιαίτερα μη συμπεριληπτικό για νέους και νέες εργαζόμενους/ες στον ιδιωτικό τομέα(συσκέψεις επικεφαλής πρωινές ώρες). Παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνταν ότι η συζήτηση για τις ανάγκες της πόλης κατέληγε σε στείρα παρελθοντολογία περί ευθυνών και σε προσωπικές αναφορές ανευ πολιτικής ουσίας κατά κύριο λόγο μεταξύ μελών παρατάξεων που μοιάζουν σαν δύο(ή πολλές) σταγόνες νερό. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που χρειάστηκε να κοντραριστούμε με το σεξιστικό, ρατσιστικό λόγο που εκφέρονταν, με τις ανιστόρητες θεωρίες των δύο άκρων ή ακόμα και με την κανονικοποίηση της ακροδεξιάς(που σουλατσάρει στα ψηφοδέλτια παρατάξεων της ΝΔ και συχνά αποκτά και θέσεις ευθύνης).Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσπαθήσαμε να γίνουμε η φωνή των νέων, των ευάλωτων, των εργαζομένων. Και δώσαμε μάχες εντός κι εκτός ΔΣ .Με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία κάθε φορά αλλά πάντα με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια

  • Φιλεργατική στάση στην πράξη!

Συγκεκριμένα μέσα σε αυτή τη διετία αντιμετωπίσαμε το ζήτημα των απαράδεκτων εφέσεων από τον ΠΑΟΔΑΠ και το Νομικό Πρόσωπο των ΠΑΙΣΔΑΠ απέναντι σε εργαζόμενους του Δήμου που είχαν ήδη στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωναν ως προς δεδουλευμένα, παροχές κλπ. Συγκρουστήκαμε με τη διοίκηση Ζορμπά, πλάι πλάι με το Σύλλογο Εργαζομένων, πιέσαμε και καταφέραμε να υπερψηφιστεί θέμα στο ΔΣ ενάντια στην άσκηση εφέσεων, ενώ κατεβάσαμε επιτυχώς και ψήφισμα αλληλεγγύης για τη Δήμαρχο άλλου Δήμου όταν στοχοποιήθηκε ακριβώς γιατί αρνήθηκε-όπως προτείναμε να συμβεί και στο δικό μας Δήμο-σε αντίθεση με το Ζορμπά να στραφεί κατά των εργαζομένων του Δήμου της.

  • Αλληλεγγύη και Διεκδίκηση

Όταν ο Δήμος μας εν μέσω χιονιού(Ελπίς) γινόταν για δεύτερη φορά μετά τα γεγονότα της πλατείας Αγίου Ιωάννου με τα ΜΑΤ ρεζίλι στα κανάλια και το πανελλήνιο, εμείς δεν κάναμε διαγωνισμό καθαρισμού δρόμων με νοικιασμένα bobcat όπως αρκετοί της αντιπολίτευσης και της ’’αντιπολίτευσης’’ .Aντιθέτως, απαιτήσαμε επιτέλους ο Δήμος να διεκδικήσει χρήματα από την Περιφέρεια και το κράτος και να εξοπλιστεί με τα κατάλληλα μηχανήματα, να δουλέψει ένα σχέδιο πρόληψης και συντονισμού ενεργειών και να προτεραιοποιήσει μια πολιτική για τις ανάγκες της πόλης για τέτοια  ακραία φαινόμενα(χιόνια,πυρκαγιές κλπ). Παράλληλα όμως, δείξαμε την αλληλεγγύη μας στους εκατοντάδες εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική οδό εντός των ορίων του Δήμου μας προσφέροντας φαγητό, νερό, οδηγίες και οτιδήποτε άλλο μπορούσαμε τις ώρες που κανένα τηλέφωνο της Πολιτικής Προστασίας του δήθεν επιτελικού κράτους της ΝΔ και κανένα τηλέφωνο του Δήμου δεν λειτουργούσε.

  • Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός!

Οι πρόσφατες εικόνες με δικαστικούς επιμελητές να ανοίγουν πόρτες σπιτιών με τροχούς για να βγάλουν σηκωτούς τους ιδιοκτήτες και τις δυνάμεις καταστολής να πνίγουν τον κόσμο που συμπαραστέκεται στα δακρυγόνα αποτελούν τη συμπύκνωση της επίθεσης των τραπεζών, των funds και της κυβέρνησης στο δικαίωμα στη Στέγη. Μέσα από επιτυχημένα ψηφίσματα στο ΔΣ, μαζικές εκδηλώσεις ενημέρωσης αλλά και κινητοποιήσεις στην τράπεζα Eurobank στη Μεσογείων και σε funds διαχείρισης κόκκινων δανείων καταφέραμε δύο οικογένειες συμπολιτών μας με οικονομικά προβλήματα και θέματα υγείας να μην μείνουν στο δρόμο επιτυγχάνοντας ευνοϊκές ρυθμίσεις, πάντοτε με όπλο την αλληλεγγύη κι από κοινού βέβαια με φορείς, στέκια και συλλογικότητες της πόλης

  • Τοπικά ζητήματα-Κοινωνική Πολιτική

Μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο πήραμε θέση για κάθε ζήτημα που έκαιγε την πόλη. Πρώτα από όλα δε λείψαμε στιγμή από τον αγώνα της μαχητικής Ένωσης Συλλόγων Γονέων για να προχωρήσει η υπόθεση του Μακρή, για να αποκτήσει η Αγία Παρασκευή το 12ο δημοτικό σχολείο που χρειάζεται. Ακόμα κι όταν ο Ζορμπάς απαξίωνε την Ένωση, ήμασταν εκεί,στη σωστή πλευρά. Και έτσι θα συνεχίσουμε γιατί ξέρουμε ότι η δύναμη των μαζικών φορέων μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Συγχρόνως εξαρχής τονίζαμε πως οι πρόχειρες κινήσεις της Διοίκησης για προσωρινές λύσεις στο χρονίζον θέμα του Αμαξοστασίου ουτε τους εργαζόμενους της καθαριότητας θα βοηθήσουν ουτε την αποδοχή των τοπικών Συλλόγων θα βρούν. Από την αρχή υπογραμμίζαμε ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Οφείλει η Διοίκηση να βρει μια και μόνιμη κατάλληλη λύση στην περιοχή του Σταυρού. Και μόνο μια τέτοια λύση θα μας έβρισκε υπέρμαχους. Αυτή την καθαρή θέση εκφράζαμε στο ΔΣ αλλά και προς το Σωματείο εργαζομένων στην καθαριότητα αλλά και στη μαζική συνέλευση του Συλλόγου Κοντοπεύκου,Παραδείσου,Πευκακίων χωρίς ευχολόγια και ψηφοθηρικούς αστερίσκους.

Παράλληλα επισκεφτήκαμε το σύνολο των δομών της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου,διαπιστώσαμε τη σημαντική δουλειά που γίνεται αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν. Για μας η κοινωνική πολιτική είναι από τα βασικά θέματα αρχής του προγράμματός μας. Για το λόγο αυτό πετύχαμε να υπερψηφιστεί ψήφισμα για περαιτέρω στελέχωση του Κέντρου Γυναίκας με ειδικότητες όπως ψυχολόγοι, νομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία του μιας και τα περιστατικά κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας δυστυχώς δεν είναι λίγα. Επίσης η ανακαίνιση του Β ΚΑΠΗ Αγίας Παρασκευής στον Τσακό προχώρησε μετά από δική μας επιμονή και σχετική ερώτηση στο ΔΣ προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μέσα από πρωτοβουλίες Συλλόγων Γονέων μέλη μας τράβηξαν  τον αγώνα που έχει ξεκινήσει για διεύρυνση των παρεχόμενων από το κράτος γευμάτων και στα νηπιαγωγεία

  • Αγώνας για δημόσια αγαθά και ζωή με αξιοπρέπεια

Ολόκληρη τη διετία που πέρασε δεν κλείσαμε τα μάτια σε όσα έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν δύσκολη τη ζωή του απλού κόσμου, των εργαζομένων, της νεολαίας. Μετά από συσκέψεις με σωματεία εργαζομένων στο Δήμο, τοπικές ΕΛΜΕ, Στέκια Αλληλεγγύης και πολιτικές συλλογικότητες, διοργανώσαμε επιτυχημένες πορείες γειτονιάς ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό που κάνει οικογένειες να σκεφτούν κάθε μήνα αν θα πληρώσουν το ενοίκιο,το ρεύμα ή το σουπερ μάρκετ ενώ αξιοποιήσαμε πλατείες της πόλης μας για να συζητήσουμε με κατοίκους για τέτοια θέματα καθημερινότητας. Όμως δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια ουτε όταν ο χρόνος σταμάτησε για δεκάδες νέους, μαθητές, φοιτήτριες στα Τέμπη. Κινητοποιηθήκαμε και φωνάξαμε για την αξία των δημοσίων αγαθών, για την αξία της ζωής μας απέναντι στα κέρδη των λίγων και την διαχρονική αδιαφορία των κυβερνήσεων. Δώσαμε βήμα μέσα από επίκαιρες εκδηλώσεις μας σε ανθρώπους που προσφέρουν όπως ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, μένουν στην Αγία Παρασκευή και συχνά στοχοποιούνται για τη δράση τους ενώ σταθήκαμε μέχρι τέλους δίπλα στον πρόεδρο του Συλλόγου  κατοίκων Κοντοπεύκου,Παραδείσου,Πευκακίων όταν η ανοργανωσιά της Διοίκησης Ζορμπά μαζί με τον υπερβάλλοντα ζήλο της ΕΛΑΣ οδήγησαν μετά από ένα βράδυ πολιτισμού σε σύλληψη και ταλαιπωρία για εκείνον.

Ευχαριστώ το Φυσάει Κόντρα που στη δεκαετή πλέον μαχητική ιστορία του μέσα από μαζική, δημοκρατική συνέλευση με επέλεξε ως επικεφαλής για το ψηφοδέλτιό του. Για μας όμως το ΕΓΩ έχει αξία όταν είναι μέρος του ΕΜΕΙΣ. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο προς τις εκλογές της 8ης Οκτώβρη αλλά και μετά από αυτές για μια ζωή και μια πόλη που να μας αξίζει! Και γι’ αυτό αξίζει να δοθεί ευκαιρία στη νέα γενιά της πόλης, αξίζει να στηριχθεί το Φυσάει Κόντρα, αξίζει οι δημότες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Παναγιώτης Αντωνίου, δικηγόρος, υποψήφιος Δήμαρχος με το Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων