Οι αριθμοί των εκλογών και η … σφήνα που μπερδεύει τα αποτελέσματα

Γράφει η Λένα Μαρκή

Το νέο εκλογικό σύστημα, με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, δεν φαίνεται να έχει ανακόψει το ρεύμα των πολλών υποψηφιοτήτων που είχε παρατηρηθεί στις εκλογές του 2019. Μάλιστα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής φέτος συμμετέχει ένας επιπλέον συνδυασμός σε σχέση με το 2019. Επίσης, με το νέο νόμο αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη, από το 50% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας στο 150%.

Μετά τη δημοσίευση των επίσημων ψηφοδελτίων των οκτώ δημοτικών συνδυασμών που θα μετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες του Οκτωβρίου στην Αγία Παρασκευή, παρουσιάζεται η ακόλουθη εικόνα.

Αριθμός υποψηφίων ανά ψηφοδέλτιο (σε παρένθεση του 2019):

87 — Νίκη πολιτών Αγίας Παρασκευής (50)

79 — Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή (49)

75 — Αγία Παρασκευή η πόλη μας (50)

69 — Λαϊκή Συσπείρωση

64 — Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή

47 — Αγία Παρασκευή μια γενιά μπροστά

42 — Φυσάει κόντρα στην Αγία Παρασκευή

40 — Όραμα για την Αγία Παρασκευή

Παρατηρούμε ότι σταθερά μπροστά σε σύνολο υποψηφίων βρίσκονται οι συνδυασμοί των νυν και πρώην Δήμαρχων, Βασίλη Ζορμπά & Γιάννη Σταθόπουλου, όμως υπάρχει και μια έκπληξη. Ανάμεσά τους βρέθηκε ο συνδυασμός του Γιάννη Μυλωνάκη με μεγάλο αριθμό υποψηφίων που ξεπερνά αυτό του νυν δημάρχου!

Η δημοτική παράταξη του 15% των εκλογών του 2019 γίνεται πλέον άξιος κυνηγός του δημαρχιακού θώκου. Είναι πολύ εύκολο πια να βρεθεί στη Β’ Κυριακή.

Σαφώς δεν είναι εύκολο να συγκεντρώσει κάποιος στο ψηφοδέλτιό του 70-80 αξιόλογους, δραστήριους και αξιόμαχους υποψηφίους. Γιατί πλέον για να πεισθεί κάποιος να συμμετέχει δεν αρκεί η φιλική σχέση, απαιτείται να υπάρχει αξιοπιστία για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη. Κάτι που απ’ ότι διαβλέπουμε διαθέτει ο κ. Μυλωνάκης.

Ο οποίος τον τελευταίο χρόνο και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, κατά γενική ομολογία, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με στόχο να πλησιάσει τους πολίτες και να τους πείσει ότι αξίζει τον κόπο να τον ψηφίσουν. Το όνομα “Μυλωνάκης” ακούγεται ευρέως στην πόλη και προκαλεί ανησυχία ακόμα και στους άλλοτε δυνατούς πολιτικούς αντιπάλους του. Με στρατηγική και σχεδιασμό κατάφερε να προσελκύσει σημαντικούς υποψηφίους, 79 τον αριθμό, τόσους ώστε να ξεπεράσει κι αυτόν τον ίδιο το Δήμαρχο. Θα σκεφτεί κανείς, μια διαφορά των 4 ατόμων τι σημασία έχει; Αρκεί να θυμηθούμε ότι στις εκλογές του 2014 ο Βασίλης Ζορμπάς έχασε από τον Γιάννη Σταθόπουλο την Β’ Κυριακή για περίπου 190 ψήφους.

Ένα άλλο κύριο σημείο είναι η δεξαμενή από την οποία αντλεί υποψηφίους (και στη συνέχεια ψηφοφόρους) ο επικεφαλής των «Αλλάζουμε». Η οποία είναι ευρεία και ενέχει άτομα τόσο από την κεντροαριστερά όσο και από την κεντροδεξιά. Γεγονός που την κάνει προσιτή σε πολλούς. Παρόλο που ορισμένοι πολιτικοί του αντίπαλοι προσπαθούν να κομματικοποιήσουν τις εκλογικές διαδικασίες, εκείνος δεν διεκδικεί χρίσματα και στηρίξεις από πουθενά, ούτε προβάλει κομματικές ταυτότητες. Εξάλλου η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση δεν έχει ανάγκη πολιτικών χρισμάτων και κομματικής γκετοποίησης. Το είχα γράψει και μετά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών πως ο δήμος πρέπει να είναι πάνω από τα κόμματα.

Εντέλει, ακούγοντας συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στα πηγαδάκια της πόλης, αλλά και σε παραταξιακές συναντήσεις, τρία είναι τα φαβορί στην κούρσα των δημοτικών εκλογών για την Αγία Παρασκευή. Αν και ενδέχεται η Α’ Κυριακή να δείξει άμεσα τον επόμενο Δήμαρχο, αφού ήδη ορισμένοι επικεφαλής “έδωσαν γραμμή” καλύπτοντας τα ενδεχόμενα… Όσον αφορά τις προβλέψεις για τον νικητή … αρχίζει να αχνοφαίνεται φως στο τούνελ!

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.