Το φαινόμενο “Γιάννης Μυλωνάκης” και πως άλλαξε την μορφή του προεκλογικού αγώνα

Γράφει η Λένα Μαρκή

Μέσα στον προεκλογικό ορυμαγδό της εβδομάδας μεταξύ των δύο Κυριακών και στο πινγκ πονγκ σχολιασμών που παίζεται από ελάχιστα άτομα στα social media, ευτυχώς κάποιοι διατηρούν την ψυχραιμία τους. Μέσα στον διαδικτυακό πόλεμο και τις ομοβροντίες εκείνοι απαντούν με σύνεση και νηφαλιότητα.

Φυσικά αναφέρομαι στους «Αλλάζουμε» που οι περισσότεροι βιώνουν μια πρωτόγνωρη, θεωρώ, κατάσταση παρακολουθώντας τον πόλεμο που δέχεται ο επικεφαλής τους. Είναι γεγονός ότι έχουν ανοίξει οι ουρανοί πάνω από το κεφάλι του Γιάννη Μυλωνάκη από την αρχή της εβδομάδας και μετά την μεγάλη νίκη του που τον έφερε πρώτο στην Α’ Κυριακή των δημοτικών εκλογών.

Μια ατάκτως και ευκαιριακή επίθεση μαίνεται φανερά στην πόλη σε μια προσπάθεια να μειωθεί η προσωπικότητα τον Γιάννη Μυλωνάκη στα μάτια των πολιτών. Προσπαθούν να απαξιώσουν την εκπαίδευσή του, το επάγγελμά του, να βρουν «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά του και παρατυπίες στο πολιτικό του παρελθόν. Όλα αυτά όμως με λόγια του αέρα και χωρίς απτά στοιχεία. Επιστρατεύουν γνωστούς και φίλους από το μακρινό παρελθόν, συσπειρώνουν πολιτικούς αντιπάλους που μέχρι πριν λίγο «έτρωγαν» μαζί τους τα «μουστάκια τους» και όλα αυτά με ψηφοθηρικές στοχεύσεις. Έβαλαν στο παιχνίδι ακόμη και άτομα που έχουν εγκαταλείψει την πόλη, γιατί δεν άντεχαν να βλέπουν την παρακμή της!

Η απάντηση του Γιάννη Μυλωνάκη σε όλα αυτά είναι ευγένεια, νηφαλιότητα και ηρεμία. Συνεχίζει να διενεργεί έναν προεκλογικό αγώνα με καθαρούς όρους, με σεβασμό στον πολίτη και στη δημοκρατική διαδικασία. Χωρίς μικροπρεπείς απαντήσεις, χωρίς πικρόχολα σχόλια, αλλά αντίθετα, με αξιοπρέπεια και διατηρώντας έναν πολιτικό πολιτισμό ο οποίος είναι το οξυγόνο για τη δημοκρατία.

Εξακολουθεί να παίζει καθαρά και ανοικτά, μιλώντας στους πολίτες, κοιτώντας τους στα μάτια. Την ώρα που οι άλλοι κοιτούν πως θα τον σπιλώσουν εκείνος παραμένει δίπλα στους κατοίκους – δυνητικούς ψηφοφόρους και συνομιλεί μαζί τους. Παρουσιάζει ακούραστα το πρόγραμμά του γιατί πιστεύει σ’ αυτό και το έχει δουλέψει.

Κάνοντας έναν προεκλογικό αγώνα στη βάση θέσεων και αξιών έχει ως αντίκρισμα την αναγνώριση από πολιτικούς του αντιπάλους, που είτε τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα υπέρ του, είτε μίλησαν για σεβασμό στο αποτέλεσμα της κάλπης της Α’ Κυριακής. Εξάλλου, αυτή ήταν και η πραγματική ετυμηγορία του κόσμου της Αγίας Παρασκευής. Αυτόν επέλεξε να φέρει στην πρώτη θέση.

Και φυσικά η στάση αυτή του Γιάννη Μυλωνάκη δεν είναι απόκτημα της μιας βδομάδας. Είναι αυτή που τον χαρακτηρίζει και με αυτή ενέπνευσε το σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την ομαδικότητα στην παράταξή του. Δεν είναι τυχαίο που άτομα με μεγαλύτερη πορεία στα δημοτικά δρώμενα από εκείνον τον εμπιστεύτηκαν και έμειναν στο πλευρό του όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Άτομα με σημαντικές θέσεις στην τοπική κοινωνία, που χαίρουν εκτίμησης από πολλούς συνδημότες τους, είναι εκεί σταθερά στο πλευρό του και αναζητούν μαζί του την ανανέωση της πόλης. Επιθυμούν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα και να την εναρμονίσουν με τον σύγχρονο κόσμο.

Δεν είναι τυχαία η αμεσότητα που απέκτησε με τους δημότες, αφού σηκώθηκε από το διαδίκτυο και τον καναπέ και γύρισε πόρτα-πόρτα την Αγία Παρασκευή γνωρίζοντάς τους. Αλήθεια λέτε αν οι πολίτες που του έσφιξαν το χέρι τον ένοιωθαν ψεύτικο θα τον έφερναν στην πρώτη θέση; Σε καμία περίπτωση. Ο κόσμος έχει διαίσθηση και αντιλαμβάνεται. Από την άλλη, τους απασχολούν καθημερινά η ακρίβεια, η αδυναμία πληρωμής τιμολογίων ηλεκτροδότησης, νερού, οι απολύσεις, η ανεργία, οι πλειστηριασμοί, η φτώχια. Πόσοι από αυτούς νομίζεται ότι έχουν την άνεση να είναι με τις ώρες στο διαδίκτυο και να παρακολουθούν 5-10 άτομα που τρώγονται μεταξύ τους; Πόσοι νομίζεται ότι νοιάζονται για στηρίξεις και δήθεν φιλικά χτυπήματα στην πλάτη;

Εκεί είναι που ξεχώρισε ο επικεφαλής των «Αλλάζουμε». Απέφυγε τις παρωχημένες πρακτικές ενός φθοροποιού προεκλογικού αγώνα και ακολούθησε έναν νέο δρόμο που αρχικά προκάλεσε έκπληξη και στη συνέχεια άρεσε. Σίγουρος πια για τα θέλω και τα πιστεύω του, σίγουρος για την δεμένη ομάδα του προχωράει σταθερά και αυτό το εισπράττει ο δημότης.

Το τι θα γίνει την Κυριακή κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Καμία φορά όμως η υπερπροσπάθεια ορισμένων να κατευθύνουν τους ψηφοφόρους μπορεί να είναι μεγάλο ρίσκο. Το ίδιο και οι συμμαχίες με κομματικούς αντιπάλους που δημιουργούν υποψίες και κρυφά γελάκια.

Όπως και να ’χει το φαινόμενο «Αλλάζουμε» δεν μπορεί να παραγνωριστεί. Ήρθε και έφερε έναν διαφορετικό σύγχρονο τρόπο σκέψης και δράσης. Μια νέα αντίληψη της διενέργειας προεκλογικού αγώνα με στόχους, πρόγραμμα, οργάνωση, φυσική επαφή με τον κόσμο  και ασπίδα προστασίας απέναντι στα κακόβουλα σχόλια. Με ψυχραιμία, σοβαρότητα και λογική αντιμετώπιση των παράδοξων.

Όπως και να έχει αξίζει η προσπάθεια και το τρέξιμο. Ο Γιάννης Μυλωνάκης πέτυχε μια μεγάλη ανατροπή, αυξάνοντας τον αριθμό των ψήφων του σε σχέση με το 2019 και ρίχνοντας τον νυν δήμαρχο στην τρίτη θέση. Μένει να δούμε αν θα το εκτιμήσουν οι πολίτες την Κυριακή και θα πάνε στην κάλπη ή θα έχουν απηυδήσει από το σαματά της ενδιάμεσης εβδομάδας και θα απέχουν ακόμη μια φορά.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.