Χριστουγεννιάτικος στολισμός της πόλης μας: “Η αδιαφορία δίνει έναν ψεύτικο αέρα υπεροχής” Της Δ. Γαλανού

Χριστουγεννιάτικος στολισμός της πόλης μας: “Η αδιαφορία δίνει έναν ψεύτικο αέρα υπεροχής” (Ζοζέφ Ζουμπέρ, Γάλλος ηθικολόγος και δοκιμιογράφος)

Γράφει η Δήμητρα Γαλανού

Πολλά τα παράπονα των δημοτών μέσω άρθρων αλλά και ποστ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το φετεινό χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης μας.

Οι περισσότεροι απογοητεύθηκαν από ένα δένδρο φυσικό, που μάθαμε ότι μας το χάρισε ο έμπορος των δένδρων της κεντρικής μας πλατείας. Αυτό το δένδρο στήθηκε πρόχειρα (πάνω σε ύψωμα μάλιστα για να φαντάζει μεγαλύτερο), έγινε μια μικρή γιορτή με λίγους παρόντες και ακόμα πιο λίγους δημότες, ενώ το μέγεθός του είναι πιο μικρό από τη φάτνη δίπλα του (!).

Στο σημείο αυτό, γράφτηκε μια ανακοίνωση από άτομο της δημοτικής αρχής, στο οποίο έψεγε εμμέσως πλην σαφώς, όλους τους “γκρινιάρηδες” δημότες, που αντί να ζουν το πνεύμα των Χριστουγέννων με ταπεινότητα, γράφουν διάφορες ασυναρτησίες.

Εδώ προκύπτουν βέβαια ορισμένα ερωτήματα, για τα οποία – με θλίψη διαπιστώνουμε πάλι- ότι κανείς από τους αιρετούς της αντιπολίτευσης δεν αντιδρά:

  1. Πού πήγε το τεχνητό δέντρο που αγοράστηκε επί θητείας Σταθόπουλου; Για ποιους λόγους δεν στολίστηκε αυτό;
  2. Πού βρίσκεται το γραφείο τύπου του δημάρχου; Γιατί δεν εκφράζεται η δημοτική αρχή μέσω αυτού εδώ και πολύ καιρό; Οι πρόεδροι άραγε έχουν αναλάβει μερίδα ενημέρωσης άτυπα; (παραθέτω και ενυπόγραφο άρθρο που αναφέρει τις συνέπειες από την πρόδηλη απουσία του γραφείου τύπου….Επίσης για σειρά σημαντικών θεμάτων, πρωτοβουλιών, δράσεων ή εκδηλώσεων, δεν υπήρχε ενημέρωση μολονότι ο Δήμος διαθέτει γραφείο τύπου….)
  3. Το μέγεθος του δένδρου και του στολισμού εν γένει, συνήθως έχει σχέση και με την έκταση του δήμου / κοινότητας, το μέγεθος της πλατείας στην οποία στήνεται, αλλά έχει σχέση και με τον αριθμό του πληθυσμού και φυσικά, των υγιών οικονομικών του δήμου. Η Αγία Παρασκευή, λοιπόν, είναι ένας δήμος με έκταση σχεδόν 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό άνω των 60.000, με έναν δήμαρχο ο οποίος τεκμηριωμένα δηλώνει ότι τα οικονομικά είναι εύρωστα (και φυσικά τον πιστεύουμε). Γιατί να χαιρόμαστε με το χάρισμα του χριστουγεννιάτικου δένδρου; Γιατί τόσο μίζερος στολισμός, ενώ ακόμα και η πλατεία του Αη – Γιάννη είναι κλειστή λόγω έργων και δεν μπορεί να στολιστεί;
  4. Ο στολισμός μιας πόλης τονώνει την εμπορική κίνηση. Ακόμα και η μέρα, η ώρα του ανάμματος του δένδρου έχουν σημασία. Οι επιχειρηματίες που στήνουν τα παιδικά παιχνίδια κάθε χρόνο θα έχουν έσοδα έτσι κι αλλιώς. Αυτό όμως είναι το ζητούμενο; Ή να συγκεντρωθούν οι δημότες και να έχουμε μια όμορφη τελετή σε ένα από τα ομορφότερα προάστια; ‘Η να τονώσουμε και τους τοπικούς μας μαγαζάτορες, ενώ η δημοτική αρχή έσκιζε τα ιμάτιά της ότι τους προστατεύει, δίνοντας προεκλογικά ελεύθερο χώρο για ανάπτυξη τραπεζκαθισμάτων, χωρίς να “ανοίξει μ’υτη”, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, με παραδοχή των ιδίων ότι “παρανομούν”;

Η απερχόμενη δημοτική αρχή, κουνώντας για άλλη μια φορά το δάχτυλο μέσω αντιπροσώπων της, αδιαφόρησε τις ύστατες μέρες της για τον στολισμό του προαστίου μας. Την αδιαφορία τους αυτή ορισμένοι τη μετέφρασαν σε υπεροχή, έχοντας τα όλα καλώς καμωμένα. Μα αυτή είναι ψεύτικη υπεροχή. Οι δημότες γνωρίζουν και κρίνουν, από τους όμορους δήμους αλλά και από παλαιότερους στολισμούς. Ας είναι. Τα επόμενα Χριστούγεννα ελπίζουμε να αλλάξει η πόλη μας και η νοοτροπία των αιρετών…

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.