Στην τελική ευθεία η αγορά των δύο οικοπέδων για την μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου (VD)

Χάρτης του υπό συζήτηση οικοδομικού τετραγώνου στον “Σταυρό” Αγίας Παρασκευής

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στην ομόφωνη έγκριση για την απευθείας αγορά δύο οικοπέδων στην περιοχή «Σταυρός», εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγίας Παρασκευής, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 31/1/2024. Σκοπός της αγοράς αυτής είναι η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου του Δήμου, που ως γνωστόν φιλοξενείται σε μισθωμένα ακίνητα (έκτασης 1338,22τ.μ.) στην περιοχή του Δήμου Χαλανδρίου και υπάρχει διαρκής δικαστικός αγώνας έξωσης από αυτά. Μάλιστα, στις 29/2/2024 εκδικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αγωγή των ιδιοκτητών κατά του Δήμου για την απόδοση αυτών των οικοπέδων.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μυλωνάκης αποτελούσε πάγια θέση της παράταξής του, ότι το σημείο κάτω από τη γέφυρα του Σταυρού αποτελεί τον κατάλληλο χώρο για να εγκατασταθεί το αμαξοστάσιο του Δήμου. Σαφώς χρειάζονται σωστές κινήσεις και ανάλογη μελέτη για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής της πίσω ζώνης προς την οδό Τρικάλων. Ενημέρωσε ότι, ακολουθήθηκε μια συγκεκριμένη στρατηγική ώστε να μην γίνουν λάθη που θα οδηγήσουν σε προβλήματα στην υλοποίηση του σχεδίου.

Είναι ένα θέμα, όπως είπε, που «είμαστε με το μαχαίρι στο λαιμό»! Δεν αρκεί να αγοράσουμε δύο οικόπεδα, πρέπει να κάνουμε και τις υπόλοιπες κινήσεις.

Η διαδικασία αγοράς των οικοπέδων είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, σε σύντομο χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές, και αφορούσε την αγορά τριών οικοπέδων στην περιοχή. Η αγορά είχε εγκριθεί (αρ.246/3.10.2023 απόφαση Δ.Σ.) και εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος για την υπογραφή των προσυμφώνων και οριστικών συμβολαίων πώλησης, τα οποία όμως δεν υπεγράφησαν ποτέ.

Με την τωρινή απόφαση και σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Σωτήρη Παπαμιχαήλ, εγκρίθηκε η αγορά των δύο ακινήτων με ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς:

  • Έκτασης 492,14 τ.μ. με πρόσοψη επί της Λ. Μεσογείων αριθ. 542, εντός της Β’ Ζώνης Προστασίας Υμηττού έναντι 149.000,00 ευρώ
  • Έκτασης 751,84 τ.μ. με πρόσοψη επί της Λ. Μεσογείων αριθ. 544,  εντός της Β’ Ζώνης Προστασίας Υμηττού έναντι  232.000,00 ευρώ

Το τρίτο ακίνητο έκτασης 1553 τ.μ. με πρόσοψη επί της οδού Τρικάλων, λόγω διαφωνιών των συνιδιοκτητών δεν διατίθεται προς το παρόν για αγορά.

Το συνολικό κόστος αγοράς ανέρχεται στα 381.000,00 ευρώ (τιμές μετά από εκτίμηση και κάτω από την αντικειμενική αξία) και θα αποπληρωθεί σε δύο δόσεις στα έτη 2024 και 2025.

Η αγορά είναι συνολικής έκταση περίπου 1.244 τ.μ., κρίνεται κατάλληλη και μοναδική για κοινωφελείς χρήσεις του Δήμου. Τα ακίνητα μπορούν να οικοδομηθούν για κάθε χρήση (και για τις υποστηρικτικές του αμαξοστασίου χρήσεις, π.χ. γραφεία, αίθουσα εργαζομένων, συνεργείο κλπ), μετά όμως, από την αναμενόμενη δημοσίευση στο ΦΕΚ του ΠΔ για τον «καθορισμό ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων και την περιβαλλοντική έγκριση του σχεδίου αυτού», για το οποίο το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. έχουν δεχθεί την πρόταση του Δήμου μας, για την εξαίρεση από τους περιορισμούς της Β’ ζώνης Υμηττού.

Θέμα παρουσίας της αντιπολίτευσης στις σχετικές διαπραγματεύσεις, έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Σταθόπουλος (Νίκη πολιτών), αναφέροντας ως παράδειγμα τη δημοτική Αρχή Ζορμπά που έκανε μόνη της τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες. Αντίθετα με κείνον που στο θέμα του Ιόλα, όπως ανέφερε, κάλεσε όλες τις παρατάξεις. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν ατυχές παράδειγμα γιατί προς απάντηση ο Δήμαρχος κ. Μυλωνάκης του είπε «Μην τα λέτε εσείς, ας μην ανοίξουμε θέματα του παρελθόντος. Στο θέμα Ιόλα δεν είχαμε πάρει είδηση τι κάνατε μέσα στο καλοκαίρι. Κάνατε μια αγορά 3.000.000 ευρώ και δεν ήξερε κανείς τίποτα. Ήσασταν δήμαρχος 5 χρόνια και αυτά τα ζητήματα έχουν κριθεί 2 φορές στις εκλογές». Και όπως συμπλήρωσε, οι θέσεις της δικής του παράταξης (Αλλάζουμε) ήταν γνωστές ήδη πριν αναλάβει Δήμαρχος. Εκφράστηκαν δημόσια στο Δ.Σ. και έγινε ενημέρωση από τον ίδιο τον κ. Μυλωνάκη, αφού ανέλαβε τη Δημαρχία, στην συνάντηση των επικεφαλής. Στην τοποθέτησή του ο κ. Σταθόπουλος είπε πως ότι έγινε, έγινε με κοινό βηματισμό, όπως και στην παλαιότερη προσπάθεια της αγοράς στην Λ. Λαυρίου. Το πρόβλημα ξεκινάει πολύ πριν της δικής του διοίκησης και έγιναν διάφορες προσπάθειες επίλυσης. Επίσης είναι λάθος τα υπονοούμενα για τον Ιόλα. Απευθυνόμενος στον κ. Μυλωνάκη είπε ότι “τότε πήγατε μαζί με τον Ζορμπά στην Αποκεντρωμένη”, «ήσασταν αδελφάκια τότε με τον Ζορμπά»! Έκλεισε λέγοντας πως είναι καλό στις απευθείας αγορές να συμμετέχει και κάποιος από την αντιπολίτευση.

Σε ερώτηση προχώρησε ο κ. Γιώργος Οικονόμου για το αν βρέθηκαν προηγούμενα πρακτικά διαπραγματεύσεων με τους ιδιοκτήτες. Τόνισε ότι είναι πολύ σοβαρό θέμα και ο ίδιος το είχε επισημάνει παλαιότερα και πρόσφατα στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. Αναρωτήθηκε, αν ο Δήμος διαχρονικά ακολούθησε μια στρατηγική σε αυτό το θέμα. Η απάντηση είναι όχι. Η διαφοροποίηση της πρότασης της «Νέας Αρχής» ήταν στη δέσμευση χρήσης παράλληλα με αναγκαστική απαλλοτρίωση, που θα αποδέσμευε το Δήμο από όλες τις αστοχίες του παρελθόντος. Χρειάζεται χώρος για αμαξοστάσιο, σταθμό μεταφόρτωσης και πράσινο σημείο. Η θητεία Σταθόπουλου προχώρησε σωστά μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου, αλλά πήγε χωρίς να έχει δεσμεύσει χρήσεις. Απέτυχε γιατί κάποιοι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να πουλήσουν, ενώ αν είχε γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση θα είχε προχωρήσει. Στη θητεία Ζορμπά έγιναν δύο λάθη γιατί στην πρόταση του ΠΔ για τον Υμηττό πρότειναν να εξαιρεθούν ιδιωτικές εκτάσεις εκτός σχεδίου, συμπεριλαμβανομένης και της Τρικάλων και της Λ. Μεσογείων, με αποτέλεσμα να ανέβει το τίμημα χωρίς να κατοχυρωθεί ο Δήμος στα δικαιώματά του (απαλλοτρίωση, κλπ).  Θα ήταν διαφορετική η κρίση του ΣτΕ αν αφορούσε δημοτικά ακίνητα. Η νυν δημοτική Αρχή κληρονομεί ένα δύσκολο θέμα το οποίο φαίνεται ως η μόνη λύση.

Κατά τον κ. Ηλία Τσιμπουκάκη δεν λύνεται οριστικά το πρόβλημα. Η Λαϊκή Συσπείρωση βάζει σε πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της άμεσης μεταστέγασης για λόγους υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων. Διαφώνησε στην μελλοντική σταδιακή προσθήκη οικοπέδων για την συμπλήρωση των απαιτούμενων εκτάσεων, θα έπρεπε κατ’ αυτόν να υπάρχει αρχικά μια μελέτη και χωροθέτηση για τις πραγματικές ανάγκες και ποιες είναι οι απαιτήσεις σε γη, εξ’ αρχής.

Ο κ. Βασίλης Ζορμπάς (μέλος της «Πόλης μας») θεώρησε λίγα τα 1200τ.μ. της αγοράς. Χρειάζονται ακόμη 3000τμ. για στέγαση των εργαζομένων, στάθμευση οχημάτων, κλπ. Διευκρίνισε ότι η τιμή των ακινήτων είναι 120€/τμ για τα πίσω οικόπεδα και 300€/τμ για αυτά που εφάπτονται της Λ. Μεσογείων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Οικονόμου. Επέμενε για πολλοστή φορά ότι ο κ. Μυλωνάκης έχει διοικήσει το Δήμο (!!!) το 2007-10 (Δημαρχία Γιαννακόπουλου για όσους δεν γνωρίζουν!).  Αναλώθηκε και εκείνος στην διαχρονική πορεία του προβλήματος και στους Δημάρχους από τους οποίους διήλθε αυτό. Επειδή έγινε αναφορά στην ενοικίαση του οικοπέδου στην οδό Επαμεινώνδα, το οποίο εντέλει δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους λόγους που μισθώθηκε, πρότεινε να το ξενοικιάσει ο Δήμος. Όμως, όπως ακούστηκε ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Γουργούλης να λέει «είτε το αφήσεις, είτε το ξενοικιάσεις τις 60.000€ θα τις δώσεις (σ.σ. ο Δήμος)».

Το τοπικό ρυμοτομικό του ΟΤ που προτείνεται για αλλαγή του ΠΔ για τη Β΄ ζώνη Υμηττού

Επί τάπητος

Τελικά αποδεικνύεται ότι ο κ. Ζορμπάς παρέμεινε στο Δ.Σ. και στην παράταξη για να δίνει απαντήσεις για τα τεκτενόμενα της θητείας του, ενώ τον κ. Σάρκουλα σπανίως τον ακούμε να τοποθετείται ακόμα και σε θέματα που άπτονταν της Αντιδημαρχίας του. Σχετικά με τα υπονοούμενα που άφησε για το διαδίκτυο, να του επαναλάβουμε ότι δημόσια παρουσιάστηκαν αυθεντικά έγγραφα με υπογραφές για τα οποία, κατά την πάγια τακτική του, ποτέ δεν βγήκε να απαντήσει δημόσια ως Δήμαρχος με στοιχεία και να ενημερώσει τους πολίτες ως είχε υποχρέωση, παρότι του ζητήθηκε δημόσια και επιστάμενα, τόσο αυτός όσο και ο αρμόδιος τότε αντιδήμαρχος. Οπότε, ας μην αρχίσουμε τους «χαρακτηρισμούς» …

Ο πρόεδρος ενός Νομικού Προσώπου ΔΕΝ διοικεί κανένα δήμο, αλλά ακολουθεί τη στρατηγική του επικεφαλής του, επιτέλους. Με δημιουργία εντυπώσεων, που μάλιστα δεν στοιχειοθετούνται, δεν δίνεται άφεση αμαρτιών. Ο δε Γιάννης Μυλωνάκης είναι δήμαρχος από την 1η Ιανουαρίου 2024 και έκτοτε διοικεί τον Δήμο και εφαρμόζει την δική του πολιτική στρατηγική και για αυτήν θα κριθεί.

Όσον αφορά την αγορά των οικοπέδων, είναι μια επιβεβλημένη κίνηση γιατί οι συνθήκες που επικρατούν στο, υπό διωγμόν στην ουσία, αμαξοστάσιο είναι τραγικές και κινούνται στα όρια της ασφάλειας και της υγιεινής για τους εργαζόμενους χρόνια τώρα (για να μην πούμε ότι τα έχουν ξεπεράσει). Αποτελεί επιτακτικό δημοτικό σκοπό η μετεγκατάσταση και οριστική στέγασή του εντός των ορίων του Δήμου. Παρακολουθούμε τον νυν Δήμαρχο κ. Μυλωνάκη να κινείται με στοχευμένη τακτική και να μην αφήνει τίποτα στην τύχη που θα μπορούσε να οδηγήσει ξανά σε οπισθοδρομήσεις. Είναι θετικό ότι ασκεί πίεση στο αρμόδιο υπουργείο για την αλλαγή χρήσης στη Β’ ζώνη Υμηττού προς όφελος του δήμου και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα υπάρξει ευνοϊκή για την Αγία Παρασκευή εξέλιξη. Είναι σαφές ότι κινείται με διαφάνεια κάνοντας ξεκάθαρες τις προθέσεις του και όχι με μισόλογα και δημιουργία εντυπώσεων. Με το ζήτημα αυτό, όπως και πολλά άλλα, ασχολήθηκε και έγινε δημόσια φανερό, από την επομένη της εκλογής του και πριν ακόμη καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου. Και κανείς δεν μπορεί να το προσάψει «δουλειές πίσω από κλειστές πόρτες».

Η αγορά των οικοπέδων γίνεται με ευνοϊκούς όρους, αφού από τον κ. Μυλωνάκη επετεύχθη η αποπληρωμή τους σε δύο δόσεις, μία το 2024 και μία το 2025. Πράξη που δεν θα στραγγαλίσει οικονομικά τον ήδη ευρισκόμενο σε δύσκολη κατάσταση δήμο.

Είναι γενικώς αποδεκτό πως τα 1200τμ της αγοράς είναι πολύ λίγα για τις ανάγκες του Δήμου. Όμως στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο (Μεσογείων και Τρικάλων) υπάρχουν περίπου 34 ακίνητα – οικόπεδα (από τα οποία τα 11 με πρόσοψη στη Λ. Μεσογείων), τα οποία δύνανται να οικοδομηθούν μετά την αλλαγή στο ΠΔ για την Β’ ζώνη Υμηττού και πολλά από αυτά πωλούνται. Όπως είπε και ο κ. Μυλωνάκης για πρώτη φορά υπάρχει ορίζοντας επίλυσης του προβλήματος και θα μπορέσουν στο μέλλον να αναπτυχθούν κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, πράσινο σημείο, δράσεις ανακύκλωσης, κλπ. Όμως αυτή τη στιγμή ο δήμος δεν έχει αυτή την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει όλες τις εκτάσεις εκεί.

Θετική και ωφέλιμη για το δήμο είναι και η στάση του κ. Οικονόμου. Χωρίς να περιπλέκεται σε καταστάσεις αιτιάσεων προς προηγούμενους, παραμένει στα στοιχεία. Λόγω της εμπειρίας του και της συνεχιζόμενης ενημέρωσής του, προέβη από την προηγούμενη θητεία του στο Δ.Σ. σε προτάσεις θετικές για το δήμο. Τις προτάσεις αυτές επαναλαμβάνει, προφανώς διότι τώρα βρίσκει ευήκοα ώτα. Δείχνει διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης. Αν τελεσφορήσει οποιαδήποτε συνεργασία με την νυν δημοτική Αρχή σίγουρα θα έλθουν λαμπρές μέρες για την Αγία Παρασκευή.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.