Αιφνιδιασμός της αντιπολίτευσης με το διαχειριστικό έλεγχο του Δημάρχου. Συμφωνούν, αλλά … (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Παρόλο που ο Δήμαρχος κ. Μυλωνάκης είχε προϊδεάσει με ανακοίνωσή του μια μέρα πριν για επικείμενο διαχειριστικό έλεγχο στα οικονομικά του Δήμου, σημαντική μερίδα της αντιπολίτευσης βρέθηκε προ εκπλήξεως. Αυτό συνέβη όταν ο Δήμαρχος έφερε το θέμα προς έγκριση στο Δ.Σ. (14/2/24) ως κατεπείγον και εκτός ημερησίας διατάξεως.

Όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάκης το θέμα είναι κατεπείγον για τη λειτουργία του δήμου. Για να χαράξει η δημοτική Αρχή τα επόμενα βήματα πρέπει να ξέρει που βρίσκεται οικονομικά και γι’ αυτό ζητά διαχειριστικό έλεγχο για την τετραετία 2019-2023, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιο είναι το σημείο εκκίνησης της νέας δημοτικής Αρχής. Δεν υπάρχει θέμα ρεβανσισμού, ούτε εκδίκησης, ούτε πιστεύει ότι υπάρχει κάτι μεμπτό. Συμπλήρωσε δε ότι το ίδιο θα συμβεί και όταν εκείνος παραδώσει το δήμο στην επόμενη δημοτική Αρχή. Ο έλεγχος θα γίνει από ανεξάρτητο πιστοποιημένο οργανισμό και τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο Δ.Σ. και στους πολίτες. Θα ελεγχθούν τα πάντα, οι συμβάσεις, αν σε αυτές υπάρχουν εκκρεμότητες, ποιες είναι οι εταιρείες που έχουν λάβει τις συμβάσεις, κλπ., σε μια συνολική αποτύπωση των οικονομικών. «Αν λοιπόν επί της αρχής είστε σύμφωνοι», είπε ο κ. Μυλωνάκης, «δείξτε το στην ψηφοφορία». Όσον αφορά τα επιμέρους στοιχεία (διάρκεια, κόστος, κλπ) αυτά θα καθοριστούν στην Δημοτική Επιτροπή όταν θα έρθει ο Προϋπολογισμός.

Κανείς εκ των επικεφαλής της αντιπολίτευσης δεν δήλωσε επί της ουσίας αρνητικός στη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου. Όμως, διαφώνησαν στην έννοια του κατεπείγοντος και πρότειναν να εισαχθεί σε επόμενη συνεδρίαση στην ημερήσια διάταξη. Έτσι ακούσαμε τον κ. Γιάννη Σταθόπουλο να λέει προς τον Δήμαρχο «δεν δίνετε δείγμα μετριοπαθούς και σώφρονος Δημάρχου! Δεν μπορεί να φέρνετε κατεπείγον ένα θέμα που είναι πολιτικό και σοβαρούτσικο και να αφήνετε υπονοούμενα». Για να συνεχίσει πως όλα πρέπει να γίνουν με μία σοβαρότητα και χωρίς αιφνιδιασμό του Δ.Σ.. Από την άλλη ο κ. Βασίλης Σάρκουλας μίλησε για «πυροτέχνημα» και επιπολαιότητα του Δημάρχου. Ζήτησε να έρθει το θέμα με εισήγηση που να διευκρινίζει ορισμένα πράγματα όπως κόστος-διάρκεια-τι αναζητά- ποιος θα τον κάνει και όχι εντελώς θεωρητικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Κώστας Τσιαμπάς που πιστεύει ότι στο τέλος εκτεθειμένη θα βγει η Διοίκηση. Μεγαλύτερη σημασία, είπε, έχει ο χρόνος, ο τρόπος και για ποιο λόγο γίνεται ο διαχειριστικός έλεγχος. «Βάζετε μια τρικλοποδιά στον εαυτό σας. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα πως θα φτιάξετε τις αναμορφώσεις του Προϋπολογισμού» είπε απευθυνόμενος στο κ. Μυλωνάκη. Οι ίδιοι και οι σύμβουλοί τους έμειναν στο «απέχω» και το «παρών».

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους οι κ.κ. Οικονόμου και Αντωνίου. Ο κ. Γιώργος Οικονόμου τόνισε πως όποιος γνωρίζει τι σημαίνει διαχειριστικός έλεγχος δεν έπρεπε να έχει επί της αρχής αντίρρηση για να γίνει. Τα αποτελέσματα θα είναι γραπτά και θα τεθούν στη Δημοτική Επιτροπή και στο Δ.Σ. και όποιος νομίζει ότι μπορεί να τα αμφισβητήσει, ας τα αμφισβητήσει τότε. Ποιος ο λόγος να αναμιγνύονται τα διαδικαστικά και τα θέματα του παρελθόντος και να δημιουργούμε εντυπώσεις; Ο κ. Παναγιώτης Αντωνίου πιστεύει ότι  ένας τέτοιος έλεγχος δεν θα λύσει κάποιο πρόβλημα. Επίσης ακόμη κι αν ξεκινούσε από πιο παλιά δεν θα έφερνε στο φως διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Και οι δύο υπερψήφισαν το θέμα.

Ναι μεν, αλλά …

Το θέμα ήταν απλούστατο. Επί της αρχής ζητούνταν να συμφωνήσουν όλοι στην διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την προηγούμενη τετραετία και οι λεπτομέρειες θα ορίζονταν σε δεύτερο στάδιο στην Δημοτική Επιτροπή. Γεγονός που με τα λεγόμενά τους όλοι και έκαναν. Όμως έπρεπε να ψηφίσουν και αντίστοιχα. Κάτι που δεν έκαναν ορισμένοι. Με αιτιολογία, ή πρόφαση αν θέλετε, ότι ήρθε ως κατεπείγον και όχι στην ημερήσια διάταξη!!! Πόσο οξύμωρο σχήμα και αντιφατική λογική είναι αυτή; Παρότι ο Δήμαρχος κ. Μυλωνάκης τους κάλεσε να συμφωνήσουν όλοι μαζί ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει αιχμή, ούτε υπόνοια για κάτι άσχημο και μάλιστα απαντώντας στον κ. Αντωνίου είπε ότι δεν έχει βρει κάτι μεμπτό. Περισσότερο έμοιαζε με αντίδραση αιφνιδιασμού, άλλωστε το είπε και ο κ. Σταθόπουλος. Και φυσικά αυτοί που αντέδρασαν είναι εκείνοι που έχουν διοικήσει στο παρελθόν.

Ο τέως Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, παρότι ο ίδιος έχει ζητήσει να γίνει οικονομικός έλεγχος στη θητεία του από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών (μάλλον μη αρμόδιες υπηρεσίες), ζήτησε να ξεκινήσει ο έλεγχος από το 2007 για «να το ψηφίσουμε κι εμείς»! Όταν ο κ. Ζορμπάς διαδέχτηκε τον Βασίλη Γιαννακόπουλο μιλούσε δημόσια για «σκελετούς στα συρτάρια» που άφησε πίσω του. Τον κ. Σταθόπουλο τον κατηγορούσε ευθέως και δημόσια για την ακριβή αγορά του κτήματος Ιόλα. Αλήθεια γιατί τότε δεν ζήτησε ο ίδιος διαχειριστικό έλεγχο και τον ζητάει τώρα κατόπιν εορτής; Γιατί δεν απάντησε όταν του έκανε την ερώτηση αυτή ο κ. Μυλωνάκης; Το έθεσε πολύ ωραία ο κ. Αντωνίου «όταν πάμε να ελέγξουμε τα του οίκου μας, συνήθως λέμε, άμα είναι να ελεγχθώ εγώ γιατί να μην ελεγχθείς κι εσύ που ήσουν ο προηγούμενος»

Ο δε πρώην Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος δεν μπορεί να λέει ότι ο κ. Μυλωνάκης ρίχνει ευθύνες στους προηγούμενους και ότι εκείνος ποτέ δεν το έκανε αυτό. Στις τελευταίες συνεδριάσεις διακριτικά ακούσαμε αρκετές φορές να λέει «και ο Ζορμπάς έχει τις ευθύνες του». Δεν είναι τυχαίο ότι στη συζήτηση  για το διαχειριστικό έλεγχο άνοιξε το θέμα της απευθείας ανάθεσης των 600.000€ για το μάζεμα των κλαδιών. Και μάλιστα είπε ότι το ποσό αποζημίωσης τότε θεωρήθηκε μεγάλο για να μπορεί να γίνει απευθείας ανάθεση. Δέχτηκε μάλιστα το σχολιασμό από τον Δήμαρχο «κ. Σταθόπουλε σας έχουμε συνηθίσει να είστε και με τον χωροφύλαξ  και με τον αστυφύλαξ».

Ο κ. Γιώργος Οικονόμου έθεσε το ζήτημα στις σωστές βάσεις. Άλλο ο διαχειριστικός έλεγχος και άλλο οι ισολογισμοί. Άλλο να παρακολουθείς έσοδα – έξοδα, δόσεις δανείων και ταμειακά διαθέσιμα και άλλο να διαπιστώνεις για παράδειγμα ποια εταιρεία υπέγραψε την Χ σύμβαση, πόσες συμβάσεις έχει υπογράψει με το δήμο και σε πόσο χρονικό διάστημα. Εξάλλου όπως είπε, αν κάποιος δεν συμφωνεί με τα αποτελέσματα έχει το χρόνο κατόπιν να τα αμφισβητήσει.

Όπως είπε και ο Αντιδήμαρχος κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ το αν γίνονται κάποιοι ετήσιοι τυπικοί έλεγχοι από το κράτος είναι άλλο θέμα. Το αν πρέπει να γίνει έκτακτος γενικός διαχειριστικός έλεγχος για να μάθουν επιτέλους οι δημότες τι ακριβώς συμβαίνει στο δήμο είναι άλλο. Έφερε ως παράδειγμα την αντίστοιχη κίνηση του νέου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου Χαρδαλιά. Το περιεχόμενο του διαχειριστικού ελέγχου είναι νομοθετημένο και δεν ορίζεται από τον εκάστοτε δήμο, ενημέρωσε.

Θαυμάσαμε την ψυχραιμία του Δημάρχου κ. Μυλωνάκη! Του είπαν ότι δεν είναι μετριοπαθής και σώφρων δήμαρχος!!! Ότι ρίχνει «πυροτεχνήματα»!!! Ότι είναι επιπόλαιος!!! Ότι βάζει τρικλοποδιές στον εαυτό του!!! Αν ήταν άλλος στη θέση του θα είχε γίνει «κόλαση» η συνεδρίαση. Αντίθετα εκείνος παρέμεινε ήρεμος και σταθερός στην τοποθέτησή και τη στρατηγική του. Δήλωσε πως η προεκλογική περίοδος έληξε, προεκλογικά όλοι είχαν στραφεί κατά των «Αλλάζουμε», αλλά ο λαός μίλησε και επέλεξε. Και εν κατακλείδι είπε ρητά στην αντιπολίτευση πως  «Έχουμε φύγει μπροστά όποιος θέλει ακολουθεί, αλλιώς θα απομονωθεί».

Και κάτι τελευταίο: πιο αγχωμένη είναι η αντιπολίτευση (όχι όλη) για την πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού από ότι η δημοτική Αρχή … Συνέβη κι αυτό στο Δήμο Αγίας Παρασκευής.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.