«Κόβονται» έργα Δήμων από χρηματοδοτήσεις -Έφτασαν “ανακοινώσεις” σε Δημάρχους

Όπως είχε προαναγγείλει η aftodioikisi.gr, άρχισαν οι πρώτες απεντάξεις δημοτικών έργων που είχαν ενταχθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς δεν είχαν δημοπρατηθεί έως τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου με βάση την προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Το ΥΠ.ΕΣ καλούσε με έγγραφό του, τους Δήμους να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη δημοπράτηση των έργων που είχαν ενταχθεί στο «Τρίτσης», υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε στην απένταξη τους.

Το «τελεσίγραφο» του ΥΠ.ΕΣ ωστόσο προκάλεσε αναβρασμό, ειδικά σε νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές που δεν πρόλαβαν να τρέξουν διαδικασίες και εκκρεμότητες που άφησαν οι «προηγούμενοι» και έτσι…  βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων.

Η πολυπόθητη παράταση, αίτημα των περισσότερων  αυτοδιοικητικών, δεν δόθηκε και στα κατά τόπους συμβούλια το «πρόβλημα» μπήκε ψηλά στην ατζέντα.

Χαρακτηριστική η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία, όπου τις προηγούμενες ημέρες στους δήμους Χαλκηδόνος και Θερμαϊκού ήρθε απόφαση του ΥΠΕΣ για απένταξη δύο σημαντικών έργων. Πρόκειται για έργα των Δημοτικών Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης των δύο δήμων.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας μετά από σχετική επιστολή του δημάρχου Χαλκηδόνος Σταύρου Αναγνωστόπουλου.

Όπως εξήγησε σε παρέμβασή του ο κ. Αναγνωστόπουλος, αυτή η διαδικασία θα είναι ταφόπλακα για τους μικρομεσαίους δήμους. «Και με δικιά μας ευθύνη πήγαν κάποια πράγματα πίσω. Αλλά δεν είχαμε καμία βοήθεια από πουθενά. Πρέπει να δοθεί μια παράταση για να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε», σημείωσε.

Για ασφυκτικές προθεσμίες έκανε λόγο ο δήμαρχος Θερμαϊκού Θοδωρής Τζέκος, από τον δήμο του οποίου απεντάσσεται έργο αποχετευτικού στην περιοχή του Μεσημερίου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας τόνισε ότι ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με τα έργα που έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό η προθεσμία που έχει δοθεί από το υπουργείο είναι η 31η Μαρτίου!

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως τους μικρούς δήμους οι οποίοι δεν έχουν στις υπηρεσίες τους την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη. Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα είχε θέσει το ζήτημα στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο. «Πρέπει τα χρήματα να κατευθυνθούν εκεί που στόχευαν στους δήμους και ιδιαίτερα στους μικρούς για να μπορέσουν σύντομα τα έργα αυτά, που τους αναλογούν και τα δικαιούνται, να τα εντάξουν στο πρόγραμμα και να τα υλοποιήσουν», υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών τουλάχιστον έναν χρόνο παράταση ώστε να μπορέσουν οι μικροί κυρίως δήμοι να συμβασιοποιήσουν τα έργα. «Δεν αποδεχόμαστε την περικοπή και την κατάτμηση των έργων», ξεκαθάρισε ο κ. Καϊτεζίδης.

Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται και άλλοι Δήμοι ανά την Ελλάδα με το ΥΠΕΣ να μη δείχνει «διάθεση» να βάλει νερό στο κρασί του.

Να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, είχε προειδοποιήσει για αυτήν την εξέλιξη κατά την ομιλία του στην ενημερωτική διημερίδα ΚΕΔΕ – ΕΕΤΑΑ για τους νέους δημάρχους στη Θεσσαλονίκη στις 8 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, είχε προειδοποιήσει ότι για έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, θα τεθεί χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα δεκάδων εκατ. που δεν έχουν ξεκινήσει.

«Εφιστώ την προσοχή, ειδικά των νέων δημάρχων, αφού ενημερωθούν από τις απερχόμενες Δημοτικές Αρχές, να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Δεν είναι, νομίζω, θετικό φαινόμενο να έρχεται δήμαρχος να ζητάει παράταση για ένα αθλητικό έργο που έχει ενταχθεί το 2018», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τα έργα αυτά που απεντάσσοται είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες που αναζητούν μια “πίστωση χρόνου” για να φέρουν εις πέρας τις διαδικασίες και να μην χαθούν τα κονδύλια.

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.