Β. Ζορμπάς και Β. Γιαννακόπουλος μεταξύ των Αυτοδιοικητικών που συμμετείχαν στο 9ο FORUM της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ “video”

Με την παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη διεξήχθη η ετήσια συνάντηση των Δημάρχων

IMG_0781 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Το 9ο FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 17 & 18 Ιουνίου 2017  στις Σπέτσες και στο Πόρτο Χέλι με θέμα τη νέα ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά και την προστασία των Δασών.

IMG_0775 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η ετήσια συνάντηση αυτή των Δημάρχων της Αυτοδιοίκησης συνεχίστηκε για 9η χρονιά και ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της Π.Ε.Δ.Α. και της Ένωσης Δημάρχων Αττικής και με την υποστήριξη του Δήμου Σπετσών.

IMG_0709 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η έναρξη των εργασιών της συνάντησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με χαιρετισμούς του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Πάνου Σκουρλέτη, του βουλευτή και τομεάρχη εσωτερικών της Ν.Δ., κ. Μάκη Βορίδη, του Δημάρχου Ερμιονίδας, κ. Δημήτρη Σφυρή, της τομεάρχη Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, κ. Τόνιας Αντωνίου, της κ. Αφροδίτης Μπιζά εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής και τέλος του προέδρου της ΠΕΔΑ Δημάρχου κ. Νίκου Σαράντη. Κατά τη διάρκεια προσήλθε και ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

IMG_0837 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣΟ υπουργός κ. Σκουρλέτης στον χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε πως «Υπάρχουν οι προϋποθέσεις συμφωνίας για ώριμες αλλαγές που θα συμβάλουν στην αποφασιστική ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο κοινωνικό πεδίο και στην οικονομία».

Μιλώντας για αλλαγές στον «Καλλικράτη», σημείωσε πως  μιλάμε για εμβάθυνση της δημοκρατίας και για ενίσχυση των συμμετοχικών δομών, βελτίωση της σχέσης του δήμου και των Υπηρεσιών του, με τον δημότη, για μια πιο ισορροπημένη σχέση στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων και για ενίσχυση της αποκέντρωσης και της αυτοτέλειας των δήμων, για μια νέα προσέγγιση στην οικονομική διαχείριση και στην κατανομή της χρηματοδότησης. Στο ζήτημα της χρηματοδότησης, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι  επεξεργάζονται την αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιορίζοντας τις ανισότητες στη στήριξη των μικρών και μειονεκτούντων ΟΤΑ.

IMG_0759 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Σε δύο ενότητες ήταν χωρισμένη η συνάντηση: α) στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.). και β) στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πολύ σοβαρά αποδείχτηκαν τα θέματα που αναπτύχτηκαν σχετικά με την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Τ.Α. και το σύστημα εκλογής και διακυβέρνησης από τους καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ι. Φίλο και κα Ε. Μπέσιλα – Βήκα, από την Π.Ε.Δ.Α. τους κυρίους Γ. Ιωακειμίδη (αντιπρόεδρος) και Χ. Κοκοτίνη και από την ΕΝ.Δ.Α. τους κυρίους Παύλο Καμάρα (πρόεδρο) και Θεόδωρο Γεωργάκη (αντιπρόεδρο).

Όμως το μεγάλο βάρος έπεσε στη δεύτερη ημέρα που έγινε αναφορά στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά στη διαχείριση των απορριμμάτων όπως τα παρουσίασαν οι Δήμαρχοι Αίγινας, Σπετσών, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας και Ύδρας. Οι εισηγήσεις του υπόλοιπου προγράμματος επικεντρώθηκαν στους δασικούς χάρτες και την αντιπυρική προστασία με ομιλητές το Δήμαρχο Πεντέλης κ. Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη και το Δήμαρχο κ. Λάμπρο Κασαγιάννη Δήμαρχο Γλυκών νερών.

IMG_0717 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι πρώην Δήμαρχοι του Δήμου Αγίας Παρασκευής κ.κ. Βασίλης Ζορμπάς και Βασίλης Γιαννακόπουλος, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με στελέχη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και συναδέλφους τους πρώην και νυν Δημάρχους.

Ο κ. Ζορμπάς παρακολούθησε τις εργασίες της συνάντησης και τοποθετήθηκε σχετικά με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογική διαδικασία του 2019. Μίλησε για διοικητική και πιθανόν οικονομική διάλυση των Δήμων από τη στιγμή που θα ψηφιστεί η «ανόθευτη» (όπως τη χαρακτήρισε) απλή αναλογική. Ως δεύτερη εκδοχή του τι θα συμβεί, εκτίμησε ότι θα διοικούν τους Δήμους (εφόσον αυτοί δεν διαλυθούν) η διαφθορά και η διαπλοκή. Έθεσε ως θέμα μελλοντικής συζήτησης τον τρόπο αντίδρασης των αυτοδιοικητικών απέναντι στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Αναρωτήθηκε μήπως είναι λύση η παραίτηση όλων των αυτοδιοικητικών που διαφωνούν, ώστε να υπάρξει ένα μείζον πολιτικό θέμα με σκοπό την υποχώρηση της κυβέρνησης.

IMG_1031 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Tοποθέτηση κ. Β.Ζορμπά

Ο κ. Γιαννακόπουλος συμμετείχε ως Υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης Δημάρχων Αττικής και μην ξεχνάμε ότι υπήρξε μέλος της Π.Ε.Δ.Α. και υπεύθυνος για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα επί 8ετίας.

Στη μεγάλη επιτυχία της 9ης ετήσιας συνάντησης συνετέλεσαν με την παρουσία τους μέλη των Περιφερειών και πλήθος Δημάρχων, πρώην και νυν.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα aparaskevi-images.gr κάλυψε την εκδήλωση φωτογραφικά και βιντεοσκοπώντας τη, απ’ όπου και το υλικό που δημοσιεύεται. (σύντομα και το βίντεο).

IMG_0720 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

IMG_0695 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

IMG_0696 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

IMG_0723 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

IMG_0730 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

IMG_0797 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

IMG_0947 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

IMG_0785 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

IMG_0850 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

IMG_0915 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

IMG_1008 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

IMG_1019 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

IMG_0953 9o FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

—–
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter