“Φωτιές” του ΑΟ ΠΗΓΑΣΟΣ στη Διοίκηση Σταθόπουλου – Άκυρη επιχορήγηση του 2016 στα σωματεία (video)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Είναι σύνηθες η εκάστοτε δημοτική Αρχή να επιχορηγεί ετησίως τα αθλητικά σωματεία του Δήμου σαν μια κίνηση συμπαράστασης. Το αυτό συνεχίζει και η νυν δημοτική Αρχή. Αρκετές φορές βέβαια, έχει γίνει λόγος για τα κριτήρια με τα οποία δίνονται οι επιχορηγήσεις αυτές. Μάλιστα με πρόσφατο νόμο ο κάθε επιχορηγούμενος σύλλογος οφείλει να δημοσιεύσει τα ανάλογα παραστατικά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αιτιολογώντας τη χρήση αυτών των χρημάτων πριν λάβει επόμενη επιχορήγηση.

Το 2016 στο Δήμο Αγίας Παρασκευής με την απόφαση υπ. αρ. 50/2016 από τα επτά (7) υπάρχοντα αθλητικά σωματεία μερίδιο από την συνολική επιχορήγηση των 50.000€  έλαβαν μόνο τα έξι (6), με τον ΑΟ ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ να αποκλείεται, παρότι είχε καταθέσει πλήρη φάκελο με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα όπως αποδείχτηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Εξαιτίας της αδικαιολόγητης αυτής εξαίρεσης, το σωματείο κατέθεσε στις 10-3-2016 προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ζητώντας την ακύρωση της ανωτέρω απόφασης του Δ.Σ., η οποία απορρίφθηκε. Ακολούθως προσέφυγε στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152, όπου και δικαιώθηκε.

Σύμφωνα με την απόφαση υπ. αρ. 16/2016 γίνεται δεκτή η προσφυγή του ΠΗΓΑΣΟΥ, ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ η απορριπτική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ η απόφαση του Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής για την επιχορήγηση των 50.000€.

Το σημαντικό είναι, ότι πιθανόν το ποσό αυτό των 50.000€ να καταλογιστεί σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν υπέρ της επιχορήγησης και όπως ήταν επόμενο αυτό τους δημιούργησε ανησυχία κατά τη συζήτηση του θέματος για τις επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματείων στη συνεδρίαση του Δ.Σ. . Οι οποίοι σύμβουλοι έθεσαν θέμα με τους κ.κ. Ζορμπά, Τσιαμπά και Μυλωνάκη να ζητούν απαντήσεις.

Ο κ. Βασίλης Ζορμπάς ζήτησε επιβεβαίωση ότι όσοι δημοτικοί σύμβουλοι ψηφίζουν υπέρ των θεμάτων είναι κατοχυρωμένοι και δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον. Ρώτησε τον Δήμαρχο αν έχει ζητηθεί η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Έθεσε βέβαια καλόπιστα και το ερώτημα, αν η απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του αρ. 152 φτάσει στη Επίτροπο, αν εκείνη στο μέλλον εγκρίνει τις επόμενες επιχορηγήσεις.

Ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος αρχικά θέλησε να προσπεράσει το θέμα σχετικά light και γρήγορα θεωρώντας το ήσσονος σημασίας, λέγοντας ότι θα προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια και στο ΣτΕ για την απόφαση αυτή, αλλά στην επιμονή των τριών συμβούλων κατέληξε να πει ότι «κάνουμε κι εμείς κάποιες πολιτικές επιλογές» και κάνοντας μια μικρή «στροφή» είπε, πως στο συγκεκριμένο ποσό που ψηφίστηκε σήμερα θα εκτιμήσουν την υπόθεση του ΠΗΓΑΣΟΥ και πως δεν είναι απορριπτικοί.

Όμως το θέμα δεν έληξε τόσο εύκολα με τον Γιάννη Μυλωνάκη να καταγγέλλει ότι ο κ. Σταθόπουλος είχε ενημερωθεί για την απορριπτική απόφαση με έγγραφο από τις 3-1-2018 και δεν ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους παρά ενημερώθηκαν από το αθλητικό σωματείο. «Δεν σας εμπιστευόμαστε» τόνισε. Αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τα 50.000€, αν υπάρχουν κυρώσεις για αυτό και αν είναι εκτεθειμένοι οι σύμβουλοι που βασίζονται στη δημοτική Αρχή. Τόνισε δε ότι αν χάσει ο Δήμος θα τους έχουν  παραπλανήσει γιατί η δημοτική Αρχή δεν θα έχει τηρήσει τις νόμιμες ενέργειες. Όταν εκείνος ήταν πρόεδρος στον Αθλητικό Οργανισμό δήλωσε ότι έπαιρνε νόμιμες αποφάσεις και δεν απέκλειε κανέναν. Μέχρι να τελεσιδικήσει το θέμα, είπε ο κ. Μυλωνάκης,  θα απέχει από τις επιχορηγήσεις, γιατί δεν διασφαλίζεται η ψήφος των δημοτικών συμβούλων από τη Διοίκηση Σταθόπουλου.

Στον ίδιο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του κ. Κώστα Τσιαμπά, ο οποίος επέκρινε τον Δήμαρχο ότι δεν τους ενημερώνει έγκαιρα για πολλές αποφάσεις δικαστηρίων που αφορούν το Δήμο. Εφόσον επρόκειτο «για πολιτική απόφαση και είναι κόντρα στον νόμο ενημερώστε μας να δούμε τι θα κάνουμε», είπε. Επόμενο ήταν να αναρωτηθεί μήπως συμβαίνει κάτι ανάλογο και με τις επιχορηγήσεις στους πολιτιστικούς συλλόγους.

Ο Δήμαρχος φαίνεται να μην κατάλαβε ακριβώς την ουσία και τη σοβαρότητα του θέματος και προφανώς δεν περίμενε να γνωρίζουν κάποιοι τα περί απορριπτικής απόφασης της Επιτροπής του αρ. 152, γιατί αναρωτήθηκε ότι και καλά τι θα κάνουν θα ζητήσουν πίσω τα χρήματα από τα σωματεία; Φάνηκε όμως λίγο ανήσυχος όταν του είπαν ότι υπάρχει περίπτωση αυτά να ζητηθούν από τους συμβούλους που υπερψήφισαν και πως με την «πολιτική του απόφαση» ίσως τους έχει εκθέσει σε κίνδυνο. Ο κ. Σταθόπουλος επίσης θα πρέπει να γνωρίζει, ότι η απόφαση αυτή είναι διοικητική απόφαση και μπορεί μεν να προσφύγει στα δικαστήρια και το ΣτΕ για πιθανόν πολιτικό αδίκημα, αλλά δεν μπορεί να την αλλάξει. Θα τον συμβούλευα να ρωτήσει τη Νομική Υπηρεσία περί αυτού για να το κατανοήσει και να μην πάει για μαλλί και βρεθεί κουρεμένος. Τότε θα πρέπει να εξηγήσει γιατί απέκλεισε ένα και μόνο σωματείο το οποίο σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη κατέθεσε έναν άρτιο φάκελο.

Όπως μας ενημέρωσαν από τον ΑΟ ΠΗΓΑΣΟΣ εκκρεμούν ακόμα τέσσερεις (4) προσφυγές κατά επιχορηγήσεων των επόμενων ετών, των οποίων αναμένεται η εξέλιξη. Επίσης ο  ΑΟ ΠΗΓΑΣΟΣ έχει αποστείλει εξώδικο στο Δήμο ενημερώνοντας ότι αν αποδειχτεί ότι δεν έχουν ελέγξει τα έγγραφα των σωματείων θα είναι παράνομοι και το σωματείο θα προβεί στα νόμιμα.

Μάλλον για τη δημοτική Αρχή Σταθόπουλου άνοιξε ένας ακόμα ασκός του Αιόλου.

—–
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter