Ελιγμοί, ανατροπές και ένα δημοτικό συμβούλιο … Άνω – Κάτω

Γράφει η Λένα Μαρκή

Έγραφα προχτές ότι η Δημοτική Αρχή της Αγίας Παρασκευής έχασε την πλειοψηφία με την ανεξαρτητοποίηση του δημοτικού συμβούλου κ. Κώστα Χατζηανδρέου. Συμπέρασμα που στην ουσία αποτελεί ένα μεγάλο παραμύθι, αφού η δημοτική Αρχή έχει την πλειοψηφία μέσα από την αντιπολίτευση, όπως αποδείχτηκε περίτρανα στην συνεδρίαση της 15ης Μαρτίου και μάλιστα αυτό το γεγονός την ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο. Αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους, «περνώντας» η δημοτική Αρχή τα θέματα με τη στήριξη μέρους της αντιπολίτευσης αποκτά μεγαλύτερο κύρος απ’ ότι αν τα «περνούσε» μόνο με τους δικούς της συμβούλους.

Επίσης η τακτική του «ευλογάμε τα γένια μας» δεν νομίζω ότι θα φέρει αποτέλεσμα στην προκειμένη περίπτωση, αντίθετα οδηγεί σε ένα ναρκοπέδιο που μόλις αρχίσουν οι ανατινάξεις δεν θα έχει δρόμο διαφυγής.

Παρόλο που έχει αλλάξει άρδην η γεωγραφία του δημοτικού συμβουλίου και η πλευρά της αντιπολίτευσης επεκτείνεται ταχύτατα, στην ουσία βλέπουμε συχνές επαναλήψεις παλαιών τακτικών. Γιατί μπορεί οι ανεξαρτητοποιημένοι δημοτικοί σύμβουλοι να ξεκίνησαν ορθά και δυναμικά την παρουσία τους στα δημοτικά δρώμενα, θεωρώ όμως ότι στην συγκεκριμένη συνεδρίαση έκαναν την πρώτη «πατάτα» τους. Γεγονός που μάλλον αντιλήφθηκαν και έσπευσαν την επόμενη σε ανακοίνωση προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Όλα αυτά έγιναν στην συζήτηση για την τροποποίηση μέρους του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου (Ο.Ε.Υ.) όπου μετά από πολύωρες αντιπαραθέσεις, μετά από κορώνες περί μη νομιμότητας της εισήγησης στο Δ.Σ., περί έλλειψης στοχοθεσίας, περί απουσίας οικονομικών στοιχείων κ.λπ., παρακολουθήσαμε τους τέσσερεις από τους ανεξαρτητοποιημένους, Χατζηανδρέου, Μυλωνάκη, Τσιαμπά και Λογοθέτη, να υπερψηφίζουν  την τροποποίηση, ισχυροποιώντας τον κ. Σταθόπουλο και «αδειάζοντας»  παράλληλα τους εργαζόμενους, που παρεμπίπτοντος παρευρίσκονταν και έκαναν σχετική παρέμβαση για αναβολή της συζήτησης του θέματος.

Η άποψη του καθενός είναι σεβαστή εφόσον ξέρει να την υποστηρίζει και να μην την αποδομεί ο ίδιος, γιατί τότε παύει να έχει οποιαδήποτε αξία.

Θεωρώ ότι έως την σημαδιακή αυτή συνεδρίαση παρακολουθήσαμε μια σημαντική, δραστήρια και αξιόλογη πορεία από τους ανεξάρτητους συμβούλους. Είναι εύλογο βέβαια να τους ακολουθούν ακόμα ορισμένα κατάλοιπα των παρατάξεων που ακολουθούσαν και στήριζαν. Αν θέλουν όμως να κάνουν τη διαφορά θα πρέπει γρήγορα να τα αποτινάξουν και να ακολουθήσουν νέα τακτική. Είναι βέβαιο ότι με την στάση τους στο συγκεκριμένο θέμα πήγαν πολλά βήματα πίσω επιδεικνύοντας πολιτική ασυνέπεια και θα πρέπει να κάνουν τον διπλάσιο αγώνα για να ξανακερδίσουν το χαμένο έδαφος. Μετά από μια σύντομη βολιδοσκόπηση που κάναμε σε κατοίκους και σε εργαζομένους του Δήμου οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε δεν είναι και τόσο καλές.

Και φυσικά σε όλους μας θα μείνει η απορία για το σκεπτικό αυτής της τακτικής που ακολούθησαν. Οι σκέψεις πολλές και οι κουβέντες που αιωρούνται στον αέρα ακόμα περισσότερες και ενίοτε σκληρές. Τον προηγούμενο μήνα έγραφα σε ένα άρθρο για «Μια σκέψη που χωράει δυο – τρεις Γιάννηδες, μια Μαρία, μια Ελισάβετ και πολλούς ακόμη», μήπως λοιπόν όλο αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν ένα καλωσόρισμα σε έναν Γιάννη; Έγραφα τότε να αφήσουν πίσω τους τις κομματικές ιδεολογίες, τώρα θα συμπλήρωνα να αφήσουν και τις πολιτικές «διπλωματίες».

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξουμε έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και πως επίσης κανείς δεν μπορεί να προβλέψει προς τα που θα γείρει η ζυγαριά. Ίσως είναι η πρώτη φορά που τα πολιτικά πράγματα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής είναι τόσο ρευστά, που χαριτολογώντας θα λέγαμε, ότι ακόμα και οι ίδιοι οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν που θα οδηγηθούν.

Υπερψήφισαν την τροποποίηση αφού προηγουμένως υποστήριζαν …

Ο άρτι ανεξαρτητοποιημένος κ. Κώστας Χατζηανδρέου – την υπερψήφισε γιατί είχε συμφωνήσει στη μεταβολή από το 2015, τόνισε όμως την έλλειψη προσωπικού και το οικονομικό κόστος. Άποψή του ήταν ότι η Διοίκηση «πρέπει να τα πάρει όλα πίσω και να φέρει έναν σοβαρό Οργανισμό σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπάς – τόνισε ότι δεν ειπώθηκε η αλήθεια και ο πραγματικός λόγος που γίνεται η συγκεκριμένη περιορισμένη αλλαγή, η τροποποίηση αυτή θα δημιουργήσει πρόσθετα λειτουργικά προβλήματα και προστριβές των οργάνων που περιλαμβάνει, μίλησε για τροποποίηση που έρχεται χωρίς γνωμοδότηση, χωρίς αιτιολογικές σκέψεις, χωρίς κοστολόγηση, δήλωσε δε ότι στο τμήμα καθαριότητας υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας μεταξύ Διεύθυνσης τμημάτων και προσωπικού καθώς και με την αιρετή Διοίκηση το οποίο δεν θα λυθεί με τη συγκεκριμένη αλλαγή, αλλά θα μειώσει την απόδοση, παρόλα αυτά υπερψήφισε το θέμα.

Ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης –  «με βαριά καρδιά» ψήφισε ΝΑΙ γνωρίζοντας ότι η δημοτική Αρχή έχει χειριστεί εντελώς λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος όλη τη διαδικασία, ότι έφερε «πετσοκομμένο και χωρίς σχεδιασμό» έναν Ο.Ε.Υ. προς ψήφιση, μίλησε για προσχηματική υιοθέτηση των θέσεων του Σωματείου από τη Διοίκηση και για μια δημοτική Αρχή ανέτοιμη να διοίκησει παρόλο προετοιμάζονταν 17 ολόκληρα χρόνια.

Ο κ. Γιάννης Λογοθέτης – μίλησε για αποσπασματικότητα, για βιασύνη, ζήτησε στοχοθεσία, σχεδιαγράμματα, οικονομικά στοιχεία που έπρεπε να παρουσιαστούν στο δημοτικό συμβούλιο, μίλησε για «ευχολόγιο» που παρουσίασε η δημοτική Αρχή και χωρίς να έχει πάρει απάντηση στα «γιατί» του, ψήφισε ΝΑΙ.

 

Όσον αφορά τους κυρίους Ζορμπά και Γιαννακόπουλο, ο μεν πρώτος καταψήφισε μένοντας πιστός στην επιχειρηματολογία του, ο δε δεύτερος τοποθετήθηκε αρνητικά, αλλά την ώρα της ψηφοφορίας απουσίαζε, αφήνοντας τον κ. Κρητικίδη να πει το ΟΧΙ. Αρνητική ψήφο έδωσε και ο κ. Γκιζιώτης, ενώ οι  κυρίες Καψοκεφάλου και Πετσατώδη απείχαν.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter