Επιστολή του Αντιδημάρχου κ. Κων/νου Τσιαμπά σχετικά με το 4ο νηπιαγωγείο

 

OTAN  H  ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ  -Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΕΝΤΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ-ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟ  ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ  ΟΥΣΙΑ  ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

Με απορία και θλίψη, παρακολούθησα  ένα θέατρο του παραλόγου,  που  παίχθηκε γύρω από την υπόθεση του 4ου νηπιαγωγείου,  τους 31 τελευταίους μήνες που δεν μας τιμά και αποδεικνύει  γιατί η Αγία Παρασκευή αντί να είναι το καλύτερο βόρειο  προάστιο  δείχνει εγκαταλελειμμένο σε έργα υποδομής και ανάπτυξης , στο οδικό δίκτυο ,στον πολιτισμό, στην παιδεία  κλπ.

Την   αποκατάσταση ενός  τεχνικού προβλήματος ,που απαιτούσε τέσσερεις δύο μήνες προετοιμασία και  πέντε μέρες  εργασιών περίπου ,η πολιτική αδιαφορία για 12μήνες περίπου , και στη συνέχεια  η πολιτική μιζέρια, ο λαϊκισμός, η μικροπολιτική , παίζοντας  στην ουσία  με την υγεία και την  ασφάλεια μικρών παιδιών, καθυστέρησαν την επισκευή 31 μήνες  .

Θα ήθελα λοιπόν να ενημερώσω  από την θέση του Αντιδημάρχου τεχνικών  υπηρεσιών υπεύθυνα τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής  πως εξελίχθηκε διαχρονικά η υπόθεση ,  γιατί  η διαστρέβλωση της αλήθειας έχει όρια.

1. Στις  19/1/2010 η Τεχνική υπηρεσία του δήμου με εξαιρετικά επείγον έγγραφο ενημέρωσε τον  ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ) ότι στο 4ο-10ο Δημοτικό σχολείο Αγ. Παρασκευής  διαπιστώθηκαν βλάβες.

2.  Στις  22/2/2010 ο  ΟΣΚ  κοινοποίησε στο Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής  Κο  Γιαννακό-πουλο Βασίλειο  τεχνική έκθεση  αυτοψίας ( 1η επίσημη επιστημονική άποψη)  για το 4ο Νηπιαγωγείο  με την οποία μεταξύ άλλων  προτείνει τον έλεγχο στήριξης στα υποστυλώματα του κτιρίου, από  την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

3. Στις 1/3/2010  η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έκανε αυτοψία  (2η  επίσημη επιστημονική  τεχνική άποψη) και  ενημέρωσε τον Δντή του νηπιαγωγείου  και τους τότε Αντιδημάρχους Τεχνικών Υπηρεσιών  και Παιδείας,  ότι το νηπιαγωγείο πρέπει να  σταματήσει να λειτουρ-γεί.

4. Έκτοτε καμία ενέργεια δεν εκδηλώθηκε  από  την   προηγούμενη  διοίκηση, μέχρι που  η παρούσα διοίκηση θέλοντας να λύσει το χρονίζων πρόβλημα ,  συμπεριέλαβε στο τεχνικό πρόγραμμα του 2011 (Π/Υ 2011)το ποσό των 4298.85 ευρώ για την έρευνα έκτασης της φθοράς και την  μελέτη αποκατάστασής της.

5. Στις 1/3/2011 Ο Δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής  γνωρίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση στον ΟΣΚ για το  πρόγραμμα ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων με χρήση βιομη-χανικής δόμησης,  με  επιστολή   ζήτησε  να συμπεριληφθεί και   το 4ο  Νηπιαγωγείο . Η ενέργεια  αυτή παρά τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης  (Νίκη για την Αγία Παρασκευή –Μαζί για την Αγία Παρασκευή)  ήταν σωστή και ενδεδειγμένη  με βάσει τις αρχές διοίκησης   πρόβλεψη , παράλληλη εργασία, ευκαμψία, οικονομία , διότι το πρόγραμμα ήταν σε εξέλιξη, το νηπιαγωγείο πάνω από ένα έτος  δεν χρησιμοποιείτο , κανείς δεν γνώριζε επακριβώς τις βλάβες  που είχε υποστεί το κτίριο και εάν μπορούσαν να αποκατασταθούν, επίσης δεν  μπορούσε  να εκτιμηθεί εάν   η επισκευή ήταν συμφέρουσα   .Το αίτημα  έγινε  χωρίς ποτέ να αποκλεισθεί  η περίπτωση  επισκευής  του υπάρχοντος .

6. Στις 18/3/2011 η Ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολείων Αγίας Παρασκευής  ζήτησε από τον Δήμαρχο κύριο Ζορμπά Βασίλειο   να πραγματοποιηθεί  σύσκεψη  για επίλυση του προβλήματος.

7. Στις 30/3/2011  η Ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων  σχολείων Αγίας Παρασκευής επανέρχεται  με επιστολή προς τον Κο Δήμαρχο και ζητάει συνάντηση για  την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος . Σημειωτέον  ακόμη δεν έχει ψηφισθεί ο Π/Υ του Δήμου  για το 2011 (νέα δημοτική αρχή, νέες διαδικασίες  λόγω  Καλλικράτη) και ως εκ τούτου δεν επιτρέπετε  καμία οικονομική πράξη.

8. Στις 10/5/2011   η Ένωση συλλόγων γονέων σχολείων Αγίας Παρασκευής  διαβιβάζει στο Δήμο   τεχνική έκθεση του Τεχνικού  Συμβούλου της  (3η επίσημη επιστημονική άποψη ) και πόρισμα  τεσσάρων (4) Πολιτικών Μηχανικών ( 4η  επίσημη επιστημονική άποψη) οι οποίοι συμφωνούν στην άποψη ότι,  ουδεμία βλάβη εμφανίζεται στον φέροντα σκελετό της αίθουσας του  4ου νηπιαγωγείου  και επομένως ουδείς κίνδυνος υπάρχει για την στατικότητά του,  διαφωνώντας με την άποψη  τη Τεχνικής Υπηρεσίας  του Δήμου.

9. Το φαινόμενο  της διαφωνίας μεταξύ επιστημόνων , δεν είναι πρωτόγνωρο  και θα έλεγα ότι είναι υγιές διότι έτσι αναπτύσσεται η άμιλλα (αρκεί να είναι υγιής) με θετική συνέπεια την ανάπτυξη και την εξέλιξη της τεχνολογίας και γενικά της επιστήμης  για το καλό της ανθρωπότητας.  

10. Ο  υπεύθυνος  φορέας  χειρισμού του προβλήματος  έναντι του νόμου (ποινικά , αστικά και  ηθικά γιατί είχε να κάνει με την ασφάλεια μικρών παιδιών ),  είναι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Το γεγονός αυτό με τις πράξεις τους και τις θέσεις τους στο δημοτικό συμβούλιο και την σωρεία των  δημοσιευμάτων  στον  τοπικό τύπο αμφισβητήθηκε έντονα άμεσα ή έμμεσα   από τις παρατάξεις της  αντιπολίτευσης  (Νίκη για την Αγία Παρασκευή του κυρίου Γιαννακόπουλου –Μαζί για την Αγία Παρασκευή  του Κου Σταθόπουλου), και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων  με δικαιολογίες και προφάσεις ,περί μορφωμένων  και καταξιωμένων συμπολιτών μας κλπ  . Εδώ θα θυμίσω ότι:

 α. Η καταξίωση κερδίζεται και δεν επιβάλλεται

 β. Μορφωμένος κατά τον Σωκράτη  είναι αυτός που αντιμετωπίζει όλα τα γεγονότα με γενναιότητα και λογική.

11. Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο, η  Διοίκηση του Δήμου  χωρίς να αμφισβητεί την  σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και την επιστημοσύνη   κανενός,   έπρεπε να πάρει μια απόφαση, γιατί πάντα όπου υπάρχει διχογνωμία στο τέλος ένας αποφασίζει,  έπραξε  λοιπόν το αυτονόητο και  λογικό,  στήριξε την άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας ως υπεύθυνου υπηρεσιακού παράγοντα για την έγκριση ή μη της λειτουργίας του νηπιαγωγείου.

12. Δυστυχώς αυτό το απλό   και λογικό  δεν  έγινε   αποδεκτό από τις δημοτικές παρατάξεις  των  κων  Γιαννακόπουλου και  Σταθόπουλου, την ένωση γονέων και κηδεμόνων και άλλους  οι οποίοι ανέπτυξαν στο δημοτικό συμβούλιο και στον τοπικό τύπο μια στείρα αντιπολιτευτική τακτική δημιουργώντας σύγχυση στους γονείς και στην κοινωνία     θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα βλάψουν το Δήμαρχο και την παράταξή  του ,  ενώ στην πραγματικότητα εμπόδιζαν την επισκευή σε βάρος των παιδιών και των γονέων. Εδώ θα ήθελα να ρωτήσω:  είναι δυνατόν ποτέ ο θεράπων  γιατρός να υπογράψει γνωμάτευση άλλου γιατρού, όταν διαφωνεί μαζί του. Δυστυχώς αυτό απαιτούσαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

13. Στις 9/6/2011 ο  Δήμαρχος για να αντιμετωπίσει την παραπάνω κατάσταση με συναίνεση,  με  νέα επιστολή προς τον ΟΣΚ  επικαλούμενος και το πόρισμα των τεσσάρων μηχανικών της ένωσης γονέων ζήτησε την παρουσία μηχανικού για να αξιολογηθεί από κοινού η μελέτη που θα αναθέσει και θα περιλαμβάνει  την γεωμετρική αποτύπωση του κτιρίου ,  τις εργαστηριακές  έρευνες για την ποιότητα των υλικών και την θέση των οπλισμών, ώστε το πόρισμα και η αποκατάσταση να είναι αποδεκτή από όλους.

14. Στις 23/6/2011 και μετά από απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου  ο Δήμος ζήτησε από τον ΟΣΚ  γνωμοδότηση καταλληλότητας  από τριμελή επιτροπή  μηχανικών για το δομικό πρόβλημα   του 4ου νηπιαγωγείου.

15. Στις  4/7/2011 πραγματοποιήθηκε  ο παραπάνω  έλεγχος  τα αποτελέσματα του οποίου κοινοποιήθηκαν στο Δήμο από τον Δντή του ΟΣΚ  ΜΑΖΙ  με την τεχνική έκθεση των μηχανικών (5η στη σειρά ) οι οποίοι (συνοπτικά) πρότειναν τον περαιτέρω έλεγχο και εργασίες αποκατάστασης μετά από σχετική μελέτη. Η έκθεση  είναι σύμφωνη με την θέση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

16. Στις 9/6/2011 Ο  Δήμαρχος  ζήτησε από το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΕΧΩΔΕ την ανίχνευση χάλυβα οπλισμού στο συγκεκριμένο κτίριο, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του οποίου έκαναν έλεγχο   και υπέβαλαν την έκθεσή τους  τα αποτελέσματα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν κατά  τη σύνταξη της μελέτης.

17. Και μετά την παραπάνω εξέλιξη συνέχισαν να αμφισβητούν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης του θέματος εμποδίζοντας στην ουσία την επισκευή του νηπιαγωγείο.

18. Στις 13 Σεπ 2011 ο ΟΣΚ  ενημέρωσε τον Δήμο με νέο έγγραφο  ότι το Νηπιαγωγείο δεν είναι επικίνδυνο από πλευράς Στατικής επάρκειας(6η στη σειρά  ΧΩΡΙΣ  να συνοδεύεται  από  τεχνική έκθεση )  και ότι προτίθεται να προβεί άμεσα στην  επισκευή και άρση των προβλημάτων προκειμένου να επαναλειτουργήσει το νηπιαγωγείο. Ο ΟΣΚ ως υπηρεσιακός παράγοντας παρουσιάζεται πλέον , για το ίδιο θέμα,  με δύο διαφορετικές απόψεις  .

19. Στις 14/9/2011 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, εγκρίθηκε η εκπόνηση μελέτης η οποία με απόφαση της οικονομικής επιτροπής στις 18/10/2011  ανατέθηκε απευθείας σε  ιδιώτη μηχανικό   με κόστος 4500 Ευρώ.

20. Στις  14/3/2012 έγινε η οριστική παραλαβή της μελέτης από το Δημοτικό συμβούλιο και στις  21/3/2012 διαβιβάσθηκε  στον ΟΣΚ για  την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης.

21. Οι  εργασίες  αποκατάστασης  πραγματοποιήθηκαν από  τον  ΟΣΚ τον Ιούλιο του 2012 και ολοκληρώθηκαν  σε  πέντε ημέρες περίπου και  μετά από  21 μήνες  πολιτικού παραλογισμού. Ο επιβλέπων μηχανικός του ΟΣΚ επιλέγει εκτός των εργασιών που προβλέπει η μελέτη του Δήμου ¨μέθοδος βλήτρωσης σε βάθος 12 cm οπλισμός Φ 10 ποιότητας Β500 C σε σχήμα ¨Π¨με απόσταση 10 cm  στην εκτιθέμενη ανοικτή επιφάνεια του κόμβου να την επεκτείνει σε όλη την επιφάνεια της κολώνας και επί πλέον να κατασκευαστεί  ΜΑΝΔΥΑΣ περιμετρικά αυτής. Τώρα πλέον δεν μπορεί κανείς να κρυφθεί πίσω από φράσεις , εκτιμώ, εάν , θα και σκοπιμότητες, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματική κατάσταση.  Έγινε ουσιαστικά  ανακατασκευή  της κολώνας διότι όπως είχε στηθεί ήταν άχρηστη. Το κτίριο στηριζόταν σε τρείς κολώνες. Δεν θέλω  να σκέπτομαι πλέον  σε τι κίνδυνο θα βάζαμε την ασφάλεια των παιδιών  εάν ο Δήμαρχος   και η δημο-τική αρχή ενέδιδαν  στις  πολιτικές σκοπιμότητες.

22. Η  Τεχνική Υπηρεσία καθ΄όλο αυτό το διάστημα ενήργησε με  σοβαρότητα, υπευθυνό-τητα ,  λογική  και  με ευγένεια σε όσες περιπτώσεις λοιδορήθηκε και αντιμετωπίσθηκε  με απρέπεια επιστημονική και προσωπική.

23. Ναι αγαπητοί συμπολίτες όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου διαδραματίσθηκε σε είκοσι ένα μήνες  κατά τον οποίο απασχολήθηκε  αμέτρητες ώρες  προσωπικό διαφόρων υπηρεσιών.  Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που οι πολιτικοί   σέβονται  τον εαυτό τους  θα  είχαν λύσει  το πρόβλημα άμεσα, πολύ δε περισσότερο επειδή αφορούσε την ασφάλεια μικρών παιδιών. Στην Ελλάδα δυστυχώς οι  πολιτικές σκοπιμότητες  ο πολιτικός     παραλογισμός  και  ο ¨ετσιθελισμός¨  κατέστρεψαν  τη χώρα  μας  και το εξοργιστικό είναι ότι ορισμένοι  και μετά την σημερινή κατάντια της πατρίδας μας,  συνεχίζουν την ίδια τακτική δείχνοντας  ότι δεν  διδάχθηκαν τίποτα.

24. Θα πρέπει να αντιληφθούν οι πολιτικοί  της γενιάς του πολυτεχνείου και εγώ σε αυτή ανήκω ,  ότι  η πολιτική κουλτούρα που στηρίχθηκε στο ψέμα, στην διαστρέβλωση της αλή-θειας, στα ψεύτικα οράματα και  συνθήματα, δεν οδηγεί πουθενά και καταστρέφει την χώρα.

25. Η Δημοκρατία είναι πολύ ευαίσθητη για να παίζει κανείς μαζί της, επικαλούμενος αρχές που ο ίδιος δεν τηρεί.

26.  Για να μην κουράσω τους αναγνώστες  περιγράφοντας  λεπτομερώς    τις  επιστημονικές θέσεις  των διαφόρων φορέων ανέφερα   περιληπτικά τα κυριότερα σημεία των θέσεών τους

27.  Επειδή μπορεί να αμφισβητηθεί η  ακρίβεια των παραπάνω  στα πλαίσια της πολιτικής τακτικής  ¨αμφισβήτησε, λασπολόγησε και κάτι θα κερδίσεις¨  είμαι στη διάθεση του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για εξηγήσεις  και για να απαντήσω σε τυχόν ερωτήσεις  και να προσκομίσω οποιοδήποτε έγγραφο  και εκτιμώ ότι όποιος τα αμφισβητήσει αντιστοίχως θα προσκομίσει και  τα απαραίτητα στοιχεία.

Τσιαμπάς   Κων/νος

Αντιδήμαρχος  Τεχνικών Υπηρεσιών

.