Δυό λόγια που δεν ειπώθηκαν για την Μάρη Παπαδάκη

Την Μάρη γνώρισα μέσα στην οργάνωση του ΚΚΕ  Αγίας Παρασκευής, γύρω στο 1978.

Αρχιτεκτόνισα, από συντηριτική μάλλον οικογένεια, οργανώθηκε στο ΚΚΕ, παντρεύτηκε με το επίσης μέλος του ΚΚΕ γιατρό  Σπύρο Σταθάκη και έκαναν μια κόρη την Ακτίνα.

Στις δημοτικές εκλογές του 1982, η σ. Μάρη κατέβηκε επικεφαλής ενός ψηφοδέλτιου που συγκροτήθηκε με το όνομα «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» και πυρήνα τις δυνάμεις του ΚΚΕ.  Ήταν ακόμη η εποχή που το ΚΚΕ, έχοντας εμπιστοσύνη στις απόψεις και στον κόσμο του, ανοιγόταν σε ευρύτερες συμμαχίες μέσα στην κοινωνία. Ήταν η πρώτη (και μέχρι τώρα η τελευταία φορά) που ένα κόμμα στην Αγία Παρασκευή, στήριξε γυναίκα υποψήφια για το δημαρχιακό αξίωμα. Η υποψηφιότητα αυτή επιβραβεύτηκε από το 19% περίπου των πολιτών και την τρίτη θέση. Δεύτερος με 23% περίπου,  ο Λ. Χατζηανδρέου,  υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ,  πήρε τελικά το Δήμο την δεύτερη Κυριακή.(Σημ: είχε προηγηθεί η διάλυση από τον Α. Παπανδρέου της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ και  η επανασύστασή της, ενώ όσοι δεν δέχτηκαν να επανενταχθούν κατέβηκαν με υποψήφιο τον Σταύρο Κώτση που πήρε περίπου 10%)

Και στις εκλογές του 1986 επικράτησε τη δεύτερη Κυριακή ο Λ. Χατζηανδρέου, ενώ η Μάρη ήταν υποψήφια στο ενωτικό ψηφοδέλτιο πο συγκροτήθηκε με επικεφαλής το Σ. Κώτση.

Και τις δυό αυτές τετραετίες, η Μάρη Σταθάκη – Παπαδάκη (όπως την ήξερε ο κόσμος), ως δημοτική σύμβουλος από τηθέση της αντιπολίτευσης , εργάστηκε πάντα με συνέπεια και όραμα για την πόλη μας.

Από τα πιό χαρακτηριστικά, θα αναφέρω ότι, όταν έγινε η Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης (ΕΠΑ) από τον Αντώνη Τρίτση (η Μάρη τότε υπηρετούσε στην Πολεοδομία Αιγάλεω νομίζω), έδοσε μάχη για να εγκριθεί  η μελέτη ΕΠΑ από το Δήμο. Ο τότε δήμαρχος  κράτησε για αρκετά χρόνια τις μελέτες στα συρτάρια – όπως έκανε αργότερα και με την 1η μελέτη κυκλοφορίας – και όπως  στη συνέχεια έγινε και  με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ). Επίσης η Μάρη, αντιτάχθηκε από το 1988 στα «μεγαλεπίβολα» σχέδια για το «κολυμβητήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών» (που όπως γνωρίζουμε έχει καταλήξει σε ένα γιαπί-χωματερή κάποιων εκατομμυρίων) και αντιπρότεινε να γίνει εκεί ένα μικρό κολυμβητήριο για τις ανάγκες των δημοτών, αφού διερευνηθεί –και αποκλειστεί,  η άμεση για τότε αξιοποίηση του κοινού με το Χολαργό, αθλητικού χώρου στο λόφο Τσακού και του προβλεπόμενου αθλητικού χώρου στα Πευκάκια.

Το 1991, πήρε το Δήμο το κοινό δημοτικό ψηφοδέλτιο από το ΠΑΣΟΚ, τον ενιαίο τότε Συνασπισμό (μαζί με το ΚΚΕ) και ανεξάρτητους (Σ. Κώτση κ.ά), με αλλαγμένους όμως τους συσχετισμούς  που  απέτρεψαν την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Τότε,  η απλή πολίτης πλέον Μάρη, που λόγω της εμφάνισης της ασθένειάς της δεν συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο,  πρόσφερε την μεγαλύτερη υπηρεσία στην πόλη. Σε συνεργασία με εμάς, τους νεοεκλεγμένους συμβούλους του Ενιαίου ΣΥΝ και την μηχανικό του Δήμου Ελένη Δελάλη, βρήκε τρόπο ώστε να θεσμοθετηθούν οι χρήσεις γης που προβλέπονταν στην μελέτη της ΕΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος δεν είχε ακόμη ΓΠΣ.

Ωφείλουμε στην Μάρη, το ότι από το 1991 η πόλη, στο μεγαλύτερο μέρος της,  δεν έμεινε τελείως ανοχύρωτη στις ορέξεις των εργολαβικών συμφερόντων που τότε (και για χρόνια πολλά) κυριαρχούν. Χρήσεις γης , που στο μεγαλύτερο μέρος ήταν αμιγούς κατοικίας, με πρόβλεψη εμπορικών κέντρων κατά γειτονιά. Χρήσεις που μας προφύλαξαν αρκετά,  αλλά  χειροτέρευσαν (για τον κάτοικο και το περιβάλλον) με την έγκριση του ΓΠΣ το 2005

(Λόγω ασθένειάς μου δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στην κηδεία της φίλης και συντρόφισας Μάρης Παπαδάκη  και να συλληπηθώ τους  δικούς της)

Αντίο συντρόφισα Μάρη

από την Καλογερά Αρχοντούλα

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων