Η θέση της Ένωσης Γονέων για το Θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης

ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

 

Στις 4 Ιουνίου προκηρύχθηκε για τις 19 Ιουνίου 2013 (ημερομηνία πέραν της λήξης της σχολικής χρονιάς) ο ανοικτός διαγωνισμός για το «Θερινό Πρόγραμμα Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» που θα αφορά το μέγιστο 340 παιδιά με συνολικό κόστος 80.000 ευρώ και θα φιλοξενείται σε τέσσερα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας. Σημειώνουμε ότι τα σχολεία κλείνουν στις 14/6 ενώ το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 25/6/2013. Θα άξιζε νομίζουμε τον κόπο να απαντηθεί το ερώτημα: γιατί ένα πρόγραμμα που λειτουργεί επί χρόνια στο δήμο μας – άρα οι διαδικασίες είναι δεδομένες για τις αρμόδιες υπηρεσίες- δεν φρόντισαν να το οργανώσουν εγκαίρως και καθυστερεί να ξεκινήσει;

 

Σήμερα Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου η ενημέρωση αναφορικά με το Θερινό Πρόγραμμα ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία ενημέρωση για τις κατασκηνώσεις, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για τις οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη ως «γέφυρα» με την εγγραφή στην Α’ περίοδο του θερινού προγράμματος.

Η διάρκεια του προγράμματος θα έπρεπε επίσης να υπηρετεί ακριβώς τον «χρηστικό» ρόλο τέτοιων προγραμμάτων. Στόχος τους ήταν και θα έπρεπε να η διευκόλυνση των οικογενειών κατά τη θερινή περίοδο από τη λήξη του σχολικού έτους έως και τα τέλη Ιουλίου. Με την έναρξη του προγράμματος 1 εβδομάδα μετά τη λήξη του σχολικού έτους και με τη λήξη του 3 ημέρες πριν το τέλος Ιουλίου, το πρόγραμμα χάνει τον ουσιαστικό κοινωνικό του χαρακτήρα. Η οικογένεια στις μέρες μας χρειάζεται ουσιαστική στήριξη καθώς για πολλούς γονείς οι μέρες αυτές που χάνονται είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα καθώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν λύσεις που κοστίζουν ακριβότερα.

 

Το ότι το κόστος από πέρυσι έχει μειωθεί κατά 50% περίπου (κατά μέσο όρο) σε σχέση με προηγούμενες χρονιές είναι κάτι που το αναγνωρίσαμε και πέρυσι, όμως εμείς επαναφέραμε τόσο στην αντιδήμαρχο παιδείας και κοινωνικής πολιτικής όσο και στον ίδιο τον δήμαρχο το αίτημά μας για εντελώς δωρεάν παροχή προς τους γονείς, αίτημα το οποίο αντικατοπτρίζει πλήρως τις κοινωνικές ανάγκες των γονέων που αξιοποιούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Θυμίζουμε ότι:

  • Το πρόγραμμα αφορά σε οικογένειες νέων με μικρά παιδιά που έχουν πληγεί ιδιαίτερα      στην συγκεκριμένη κοινωνική-οικονομική συγκυρία.
  • Εάν οι γονείς έχουν την ανάλογη οικονομική      δυνατότητα μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε άλλα προγράμματα, επί      πληρωμή, που διαφημίζονται ευρέως (τα λεγόμενα summer camp, όπως αυτό που      και ο ΠΑΟΔΑΠ διοργανώνει) ή σε κατασκηνώσεις όπου πληρώνουν την συμμετοχή      τους.
  • Τα      προγράμματα που διοργανώνονται μέσα στα δημόσια σχολεία με την ευθύνη του      Δήμου ΟΦΕΙΛΟΥΝ να καλύπτουν τις ανάγκες των πλέον αδύναμων να      ανταποκριθούν οικονομικά. Προς αυτούς ΟΦΕΙΛΕΙ ο Δήμος να παρέχει ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ      ΣΤΗΡΙΞΗ.

Αγία Παρασκευή 10 Ιουνίου 2013                                                           Το Διοικητικό Συμβούλιο