Πλήθος κόσμου αντιδρά στο κλείσιμο της ΕΡΤ (video)

 

Αγία Παρασκευή 12/6/2013

Αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Σίγησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το σήμα της ΕΡΤ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στο Δημόσιο. Η εξαγγελία του κυβερνητικού εκπροσώπου για το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης – και την απόλυση 2.656 εργαζομένων– και όσα επακολούθησαν από το απόγευμα χθες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες προκάλεσαν σοκ στην κοινωνία.

Το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της δημόσιας τηλεόρασης απειλεί σοβαρά τη συνοχή της κυβέρνησης, καθώς τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ δεν υπέγραψαν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Στο άκουσμα της κυβερνητικής ανακοίνωσης πλήθος κόσμου κατέκλυσε το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπήρξαν στις περισσότερες πόλεις της περιφέρειας.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης, σκληρές ανακοινώσεις εξέδωσαν φορείς, συνδικάτα, η Εκκλησία και ο απόδημος ελληνισμός, ενώ το θέμα κυριάρχησε στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα.

Την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης, εξέφρασαν η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό αφήνεται το τηλεοπτικό πεδίο βορά στα συμφέροντα των ιδιωτών καναλιών.

Δηλώσεις ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης έκαναν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές Ενώσεις εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.  Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ κινητοποιήθηκαν άμεσα και σήμερα σχεδιαζόταν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αλλά και συνέχιση της εκπομπής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΕΡΤ σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό είχε έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος ύψους 318,8 εκατ. ευρώ και παρουσίασε καθαρά προ φόρων κέρδη ύψους 41,9 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια είχε ισοσκελίσει τις ζημιογόνες χρήσεις των τελευταίων ετών, αποτέλεσμα ωστόσο της πολιτικής εκτεταμένου εξορθολογισμού ήταν την τελευταία τετραετία να μην παρουσιάζει νέο πρόγραμμα.

Την συμπαράστασή τους δήλωσαν σήμερα με την παρουσία τους εκεί ο Γ.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, η βουλευτής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου  και ο βουλευτής κ. Δημήτρης Στρατούλης.

.

video1

.
video2

.