Τα παιδιά μας θύμισαν τα Ήθη, τα Έθιμα & τις Παραδόσεις μιας χαρούμενης Ελλάδας

22/7/13

Μας συγκίνησαν σήμερα τα παιδιά της δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής, σε μια εκδήλωση όπου μας έδειξαν την Ελλάδα που ξέρουμε και αγαπάμε και που κινδυνεύουμε να χάσουμε.

Παιδιά των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού και παρουσίασαν δρώμενα και χορευτικά, με θέμα “Ήθη, Έθιμα και Παραδόσεις”.  Όλα ξεκίνησαν με ένα παιδικό όνειρο για μια Ελλάδα κάμποσα χρόνια μετά χωρίς το έλατο και τα δώρα των Χριστουγέννων, χωρίς τις λαμπάδες τις Ανάστασης, με χάπια στη θέση των φαγητών, χωρίς παιχνίδια για μικρούς και δώρα στις γιορτινές μέρες, μια χώρα γκρίζα … Όμως τα παιδιά αποφάσισαν πως δεν τους αρέσει αυτή η απουσία “ζωής” και θέλησαν να μας θυμίσουν μικρά πράγματα, αισθήματα και χαρές που αν και τις έχουμε δεν τις αναγνωρίζουμε.

Αστειεύτηκαν μέσα από μικρές σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου, χόρεψαν στους ήχους της Φραγκοσυριανής, της ανθισμένης αμυγδαλιάς, ακούσαμε το “σήμερα γάμος γίνεται” παρακολουθώντας την νύφη και το γαμπρό, είδαμε τα παιδιά να παίζουν σχοινάκι, σβούρες, περνά-περνά η μέλισσα και γυρίσαμε πίσω σε εποχές αλλοτινές, ζωντανές, απλές και χαρούμενες.

Μαζί με τους περήφανους γονείς και φίλους, ήταν ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς – που συνεχάρη τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και τους ευχήθηκε καλό καλοκαίρι – και η Αντιδήμαρχος κ. Μίνα Μουχτούρη.

Η όλη προσπάθεια έγινε μέσα στα πλαίσια της Κοινωνικής Πολιτικής στην προσπάθεια για τη στήριξη των οικογενειών του Δήμου. Με την σημερινή εκδήλωση ολοκληρώθηκε η α΄φάση που περιελάμβανε εκπαιδευτικές & αθλητικές εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Συμμετείχαν πάνω από 300 παιδιά νηπιαγωγείων και δημοτικών στους χώρους του 1ου, 3ου, Χελμείου και 7ου σχολείου. Έμφαση δόθηκε στις οικογένειες ανέργων, στις μονογονεϊκές και στους δημότες της πόλης μας. Η β’ φάση θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου.