Καραμέρος – Δήμαρχοι: Πράσινο φως στα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων στον βόρειο τομέα

Ευρεία σύσκεψη και συμφωνία Δημάρχων και Αντιπεριφερειάρχη βορείου τομέα για τα τοπικά σχέδια διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

20150505_120452 μικ.

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την σύνταξη των τοπικών σχεδίων αποκεντρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων στους Δήμους του βόρειου τομέα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Μαΐου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη ΓιώργουΚαραμέρου στην Αγ. Παρασκευή. Στη σύσκεψη που διεξήχθη και ολοκληρώθηκε μέσα σε ιδιαίτερα καλό συνεργασίας κλίμα συμμετείχαν :
• Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης
• Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης
• Ο Αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα κ. Γιώργος Καραμέρος
• Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Γιάννης Σταθόπουλος
• Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας
• Ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, κ. Παντελής Ξυριδάκης
• Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης, κ. Τάσος Μαυρίδης
• Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κ. Νίκος Μπάμπαλος
• Ο Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Ξένος Μανιατογιάννης
• Ο Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος
• Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος
• Η περιφερειακή σύμβουλος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ κ. Σοφία Κορωναίου
• Ο Αντιδήμαρχος Κηφισιάς, κ. Χρήστος Καλός και η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος, κ. Ρόζυ Χαριτοπούλου.
• Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Ηρακλείου κ. Ηλίας Μοσχονάς
• Ο Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Δήμου Αγίας Παρασκευής κ. Γιάννης Σιδέρης
• Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βριλησσίων κ. Αλέξης Μαυραγάνης
• Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μελισσίων Πεντέλης κ. Ηλίας Τσουχνίκας
• Ο Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Χρήστος Κανλής
• Ο Αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης κ. Βαγγέλης Παπανικολάου
• Ο γ.γ του Δήμου Ηρακλέιου κ. Ιωάννης Καλαφατέλης.

Θέμα της εν λόγω συνάντησης ήταν η διερεύνηση και ο σχεδιασμός για την σύνταξη των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (Τ.Σ.Δ.) των Δήμων.
Προηγήθηκε μία σύντομη παρουσίαση από τον ΕΔΣΝΑ, του οδηγού Σύνταξης Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις και ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Καραμέρος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
«Η Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην προσπάθεια των Δήμων για την εκπόνηση των τοπικών σχεδίων, την δημιουργία greenpoints και Κέντρων διαχείρισης ανακυκλωσιμων υλικών μέσα από διαδημοτικές συνεργασίες που ήδη αναπτύσσονται. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που το θέμα της οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων μας βρίσκει από στην ίδια πλευρά του τραπεζιού».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης τοποθετήθηκε λέγοντας μεταξύ άλλων: « Πρέπει να θέσουμε από κοινού στα αρμόδια υπουργεία το ζήτημα των νομοθετικών ρυθμίσεων για τις προδιαγραφές στις χωροθετήσεις των πράσινων σημείων και των ΚΔΑΥΥ. Χαιρετίζουμε την διάθεση συνεργασίας και είμαστε ανοικτοί στην χρήση των καλών πρακτικών που ακολουθούνται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό».
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις τοποθετήσεις όλων των Δημάρχων που στάθηκαν κυρίως στις δυσκολίες που θα προκύψουν στα θέματα, του νομοθετικού πλαισίου, του ανθρώπινου δυναμικού, του εξοπλισμού, των χωροθετήσεωνκ.α
Μετά από πολύωρη συνεργασία των παρευρισκομένων συναποφασίστηκαν τα εξής:
1. Τα δημοτικά συμβούλια που δεν το έχουν ήδη πράξει να συνεδριάσουν εντός Μαΐου προκειμένου να πάρουν απόφαση όπως αυτή περιγράφεται στον οδηγό του ΕΔΣΝΑ (κεφ. Α παρ. Α1)
2.Θα λειτουργήσουν παράλληλα τουλάχιστον τρεις διαδημοτικές ομάδες συνεργασίας, οι οποίες θα προχωρήσουν στην σύνταξη Τ.Σ.Δ λαμβάνοντας υπόψιν τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.
Οι διαδημοτικές συνεργασίες είναι οι κάτωθι:
1η σύμπραξη                                                                           *2η σύμπραξη
Δήμος Μεταμόρφωσης                                                          Δήμος Αμαρουσίου
Δήμος Ηρακλείου                                                            Δήμος  Λυκόβρυσης-Πεύκης
Δήμος Ν. Ιωνίας                                                                        Δήμος Κηφισιάς
(Δήμος Ν. Φιλαδέλφιας)
*Δρομολογημένη προ της συσκέψεως

3η σύμπραξη
Δήμος Παπάγου Χολαργού
Δήμος Αγίας Παρασκευής
(Δήμος Ζωγράφου)

(Ο Δήμος Μελισσίων Πεντέλης έχει ήδη καταρτίσει και υπερψηφίσει στο Δημοτικό συμβούλιο Τ.Σ.Δ. Οι Δήμοι Χαλανδρίου, Φιλοθέης Ψυχικού, Βριλησσίων θα αναζητήσουν σε δεύτερη φάση διαδημοτικής συνεργασίας αφού πρώτα εισαγάγουν στα δημοτικά συμβούλια τα Τ.Σ.Δ)

3. Οι διαδημοτικές συνεργασίες θα συνεδριάζουν τακτικά σε επιτροπές με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και μελών του της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ. Στα δημοτικά συμβούλια που θα εισάγονται τα Τ.Σ.Δ θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ.

 

 

 

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.