Οι κάτοικοι της Νέας Ζωής λένε: ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ, θέλουμε πλατεία και πάρκο!

%ce%ba%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%bf-2016-11-13_112757

Γράφει η Λένα Μαρκή

(κάτοικος της περιοχής «κολυμβητήριο φάντασμα»)

Επειδή  η κατάσταση με το κουφάρι του υποτιθέμενου κολυμβητηρίου πραγματικά δεν πάει άλλο, οι κάτοικοι της περιοχής Νέας Ζωής δημιούργησαν μία Επιτροπή Κατοίκων με σκοπό να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για την ευημερία τη δική τους και τη χαρά των παιδιών τους. Απελπισμένοι λοιπόν από την μη συνεργασία και μη δραστηριοποίηση των αιρετών συγκάλεσαν σήμερα, 13 Νοεμβρίου 2016, συνέλευση των κατοίκων και των αιρετών στο κολυμβητήριο, στη γωνία των οδών Ηπείρου και Μακεδονίας.

%ce%ba%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%bf-2016-11-13_112952Το αίτημα της Επιτροπής των Κατοίκων, που βγήκε δια στόματος του κ. Γιάννη Ξυλά, ήταν ο χώρος μπροστά στο γιαπί να αποδοθεί άμεσα στους κατοίκους, οι οποίοι θα αναλάβουν τη δεντροφύτευση και θα φροντίσουν να τοποθετήσουν παγκάκια, ζητώντας από το Δήμαρχο να αναλάβει μόνο το φωτισμό, γιατί χώρος που δεν φωτίζεται ευνοεί την παραβατικότητα. Αυτά σε άμεσο επίπεδο έως ότου ληφθεί σαφής απόφαση και δράση για τον υπόλοιπο χώρο.

Αρχικά ο λόγος δόθηκε στους κατοίκους της περιοχής, που είχαν μια μαζική και δυναμική παρουσία, και κατόπιν στο Δήμαρχο και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που ήταν όλοι εκεί.

Οι κάτοικοι τόνισαν έντονα ότι η συνοικία της Νέας Ζωής δεν έχει ούτε ένα πάρκο, ούτε μία πλατεία, ούτε ένα χώρο που να μπορούν  να πηγαίνουν τα παιδιά τους να παίξουν και να συνευρεθούν οι μεγάλοι. Είναι γεγονός ότι ξεκινώντας αυτή την κινητοποίηση ήταν μια ευκαιρία να γνωριστούν οι γείτονες μετά από τόσα χρόνια.

Επίσης δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι περισσότεροι δήλωσαν με πάθος και πολλάκις ότι δεν θέλουν κολυμβητήριο. Πράγματι αν το σκεφτεί κανείς δεν θα είναι όμορφο από το μπαλκόνι τους να αντικρίζουν καθημερινά ένα άσχημο γκρίζο όγκο.

Διαμαρτυρήθηκαν για την παραβατικότητα που ανθεί εκεί και την δυσοσμία που αναδύεται και μίλησαν για έναν παραμελημένο από το Δήμο χώρο, για μια κατάσταση που όπως είπαν τους έφερε στο «έλεος του Δημάρχου». Μίλησαν για μια λογική ευπρεπισμού του χώρου και την απομάκρυνση των οχημάτων των λαϊκατζήδων που κάθε Παρασκευή παρκάρουν εκεί.

Διαμαρτυρήθηκαν για την άθλια κατάσταση των πεζοδρομίων και την έλλειψη αυτών στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου μάλιστα έχει στενέψει πολύ ο δρόμος εξαιτίας του κολυμβητηρίου και οι ένοικοι των εκεί πολυκατοικιών πολλές φορές χτυπάνε τα αυτοκίνητά τους στο φράχτη.

Ακούγοντας για νέες μελέτες φώναξαν «πήξαμε στις υποσχέσεις και τις μελέτες» και θυμήθηκαν ότι κάποτε στο τρίγωνο αυτό υπήρχε ένα δάσος και ότι έκλαιγαν όταν έβλεπαν να κόβουν τα δέντρα.

Υπήρξαν βέβαια κι εκείνοι που ήθελαν την κατασκευή του κολυμβητηρίου για να ασκούνται μαζί με τα παιδιά τους και να μην αναγκάζονται να τρέχουν σε άλλους Δήμους, αλλά και αυτοί τόνισαν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το χάλι.

Υπήρξε και μια ακτίνα φωτός από νεαρό κάτοικο της Νέας Ζωής που ενημέρωσε, ότι μαζί με τους συμφοιτητές του στη Γεωπονική Σχολή, εκπονούν σχέδια για ανάπλαση του χώρου, κάνουν δηλαδή μια εργασία για τη σχολή τους με προτάσεις για κολυμβητήριο και πάρκο και αν περάσει εκεί θα την παρουσιάσουν στο Δήμο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν έλειψαν και οι στιγμές που ορισμένοι εξαγριώθηκαν ακούγοντας ότι ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος επιμένει να κατασκευάσει το κολυμβητήριο και απηύθυναν ερώτηση προς την αντιδήμαρχο κ. Πετσατώδη αν θα της άρεσε να μένει δίπλα σ’ αυτό το θέαμα όταν εκείνη δήλωσε ότι το κολυμβητήριο πρέπει να γίνει.

%ce%ba%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%bf-2016-11-13_112925

Ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος μίλησε για τα σχέδιά του για ένα μικρότερο κολυμβητήριο 35 αντί 50 μέτρων, για τη μελέτη αποπεράτωσης και εφαρμογής μηχανισμών εξοικονόμησης ενέργειας με χρήματα της περιφέρειας (200.000€), πρότεινε να γίνει σύσκεψη εργασίας για να μιλήσουν αναλυτικά και ανακοίνωσε ότι το 2017 θα γίνει η μελέτη κατασκευής και στις αρχές του 2018 θα γίνει η δημοπράτηση του έργου. Για τη χρηματοδότηση είπε: «ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ» !!!! (Άραγε ποιος σοβαρός Δήμαρχος τη σημερινή εποχή στηρίζεται σε υποσχέσεις και ποιος σοβαρός πολίτης αυτή την εποχή πιστεύει τις πολιτικές υποσχέσεις;;;). Συμφώνησε στο να δοθεί ο κάτω χώρος στους κατοίκους με τη μορφή πάρκου, όμως θα πρέπει πριν να γίνει μια αξιοπρεπής περίφραξη της οικοδομής για να μην κινδυνεύουν όσοι επισκέπτονται το πάρκο. Η τωρινή περίφραξη επιτέλεσε το έργο για το οποίο τοποθετήθηκε, αλλά πλέον δεν είναι αρκετή.

%ce%ba%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%bf-2016-11-13_120143Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Ζορμπάς φάνηκε απαισιόδοξος στο αν η Δημοτική Αρχή κατασκευάσει το κολυμβητήριο που υπόσχεται, γιατί όπως είπε δεν υπάρχουν τα χρήματα. Υπάρχουν όμως δύο λύσεις για την κατασκευή κολυμβητηρίου,  γιατί η πόλη πρέπει να έχει κολυμβητήριο, αλλά όχι εδώ. Στα Πευκάκια, είπε, υπάρχει χώρος χαρακτηρισμένος για αθλητικές εγκαταστάσεις, αν λοιπόν υπάρχουν τα 5εκ. € (τόσο κοστολογείτε η κατασκευή του κολυμβητηρίου), η μία λύση είναι να γίνει εκεί το κολυμβητήριο. Από την Περιφέρεια δεν πρόκειται να έρθουν χρήματα, δήλωσε, ακόμα περιμένουμε τα χρήματα για έργα που δημοπρατήθηκαν.  Η δεύτερη λύση είναι να γίνει μαζί με το Δήμο Χολαργού-Παπάγου (αν εκείνος το δεχτεί) ο οποίος ετοιμάζεται να φτιάξει κολυμβητήριο στα κοινά μας σύνορα στο λόφο Τσακού. Έτσι και οι δημότες θα ωφεληθούν και το κόστος συντήρησης θα είναι το μισό. Στις επευφημίες που ακούστηκαν είπε ότι δεν τα λέει για να εισπράξει «μπράβο». Οι μελέτες είναι μόνο «για να κονομήσουν οι μελετητές» είπε, θα γίνουν οι μελέτες και για την κατασκευή και θα μείνουν στα συρτάρια του Δήμου και δεν θα γίνει ποτέ.  Ο κ. Ζορμπάς είχε σκοπό (από το 2007), όπως δήλωσε,  ο χώρος να μην γίνει ποτέ κολυμβητήριο αλλά να γίνει πάρκο, οι αίθουσες να χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικές εκδηλώσεις και γυμναστική και πιθανόν ο χώρος της πισίνας να γίνει θεατράκι. Ένα από τα δύο εγκλήματα που συντελέστηκαν στην πόλη ήταν το κολυμβητήριο και αυτό γιατί, όπως είπε, ο ίδιος κατέχει έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού από το 1987 που αποτυπώνει την άποψή της για το αν μπορούσε ο κ. Χατζηανδρέου (πρ. Δήμαρχος) να κάνει κολυμβητήριο στο σημείο αυτό. Με δυο λέξεις, αναφέρει ότι ο χώρος δεν είναι κατάλληλος για κολυμβητήριο!!!

%ce%ba%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%bf-2016-11-13_120731Παίρνοντας το λόγο ο πρώην Δήμαρχος κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος είπε ότι «Όλοι οι αιρετοί τα τελευταία 30 χρόνια οφείλουμε να πούμε ένα συγνώμη σε σας, γιατί δεν καταφέραμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που όμως εσείς το δημιουργήσατε …» εννοώντας φυσικά τις δικαστικές διαμάχες με κατοίκους που μένουν δίπλα και οι οποίες σταμάτησαν τότε, μεταξύ άλλων καταστάσεων, την κατασκευή, προκαλώντας έτσι αντιδράσεις, γιατί αρκετοί φώναξαν ότι ο χώρος δεν είναι κατάλληλος αφού υπάρχουν κατοικίες γύρω από αυτόν. Σήμερα όμως, τόνισε, ότι η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην και η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει να έχει ένας Δήμος μόνος του κολυμβητήριο. Ως παράταξη έχουν ζητήσει να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία της Επιτροπής Κατοίκων και των άλλων παρατάξεων, ώστε να βρεθεί λύση για το πρόβλημα που ντροπιάζει αιρετούς και κατοίκους. Στη συνέχεια ο κ. Γιαννακόπουλος θύμισε ότι το 2010 έγινε μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ αυτού και του τότε Δήμαρχου Χολαργού κ. Νικολάου με σκοπό να δημιουργηθεί ένα κολυμβητήριο από κοινού στα σύνορα μας, οπότε θα μειώνονταν τα έξοδα στο μισό, θα είχαμε κολυμβητήριο και ο εδώ χώρος θα είχε αποδοθεί στους κατοίκους ως πάρκο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Αυτή η πρόταση υπήρχε και στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης και ακούστηκε ευχάριστα από τους παραβρισκόμενους.

%ce%ba%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%bf-2016-11-13_122118Για δημιουργία ανοικτού κολυμβητηρίου μίλησε ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, γιατί όπως είπε σαφώς το θέαμα θα είναι πιο ευχάριστο και πιο προσιτό στο περιβάλλον. Το σημαντικό, είπε, είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα και πως η συνοικία είναι εδώ και ο κόσμος απαιτεί λύσεις στα προβλήματά του, αν και ο Δήμαρχος, συνέχισε, έχει υποχρέωση σε κάθε σημαντικό πρόβλημα να καλεί τους κατοίκους και όχι οι αποφάσεις να παίρνονται σε κλειστά δωμάτια όπως πάλι πρότεινε ο Δήμαρχος και κάνει πάσα κάθε φορά ελάτε στο γραφείο μου να τα πούμε. Όχι, να τα πούμε εδώ δημόσια. Καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στις δημοτικές αρχές που πέρασαν και υπόσχονταν λύσεις που ποτέ δεν γινόντουσαν. Η πρόταση της παράταξής του για ανοικτό κολυμβητήριο έγινε για 3 λόγους, για οικονομικό λόγο γιατί με το ¼ των χρημάτων μπορούσε να αποπερατωθεί, δεύτερον γιατί θα είναι φιλικό στο περιβάλλον και τη γειτονιά αν μικρύνει και ο όγκος του και τρίτον η συντήρηση μπορεί να μειωθεί κατά πολύ με σωστή διαχείριση, με αποτέλεσμα να είναι βιώσιμο.  Εξέφρασε όμως φόβους γιατί ο Δήμαρχος λέει ότι η Περιφέρεια δίνει 200.000€ για μελέτη και η Τεχνική Υπηρεσία λέει η ίδια μελέτη ότι θα κοστίσει 1.100.000€!!! Εκτίμησε ότι αν η Διοίκηση ακολουθήσει το σχέδιο που λέει, θα πάει άπραγη. Πρότεινε στους κατοίκους να βάλουν το ζήτημα πιο δυνατά και να ζητήσουν λύσεις.

%ce%ba%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%bf-2016-11-13_122823

 

Ο επικεφαλής της «Μιας γενιάς μπροστά» κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης αποφάνθηκε ότι δεν θα γίνει τίποτα στο κολυμβητήριο, γι’ αυτό η Επιτροπή θα πρέπει  να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να συζητηθεί  σοβαρά και να παρθεί απόφαση. «Εμείς είμαστε δίπλα σας για να γίνει πάρκο ή πλατεία» είπε.

 

 

%ce%ba%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%bf-2016-11-13_123006Ο εκπρόσωπος του «Φυσάει κόντρα» κ. Θάνος Ανδρίτσος τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του παραλογισμού, του ανορθολογισμού και του αντιδημοκρατικού τρόπου που σχεδιάζονται τα έργα στους Δήμους και στη χώρα. Είναι ένα δύσκολο τεχνικά θέμα και πρέπει να συμφωνήσουμε αρχικά στα εξής: α)πρώτιστη αρχή στη δημοκρατία η ανάγκη της συμμετοχής των πολιτών σε οποιοδήποτε έργο, β)δεν μπορούνε να επιβαρύνονται γειτονιές περισσότερο από άλλες, και γ)χρειαζόμαστε πάνω απ’ όλα δημόσιους ανοικτούς χώρους, όχι μόνο χώρους πρασίνου, αλλά ανοικτούς χώρους για αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές. Χρειάζεται να μην αρκεστούμε στο ότι δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί δεν είναι αλήθεια, υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, αλλά κάπου δίνονται λεφτά. Να γίνουν κάποιες εργασίες στο κάτω κομμάτι ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να κάνουν βόλτα τα παιδιά τους, δεύτερον έναρξη διαλόγου γύρω από το ποιες υποδομές χωράνε που και πάνω απ’ όλα η ανάγκη να συνδυαστούν οι ανάγκες των κατοίκων σε κάθε περιοχή με τον κεντρικό συλλογικό σχεδιασμό.

Εκτός από τους προαναφερθέντες στη συνάντηση προσήλθαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Σιδέρης, Κων/νος Τσιαμπάς, Κων/νος Κρητικίδης, Γιάννης Μυλωνάκης, Γιάννης Λογοθέτης, η πρώην Αντιδήμαρχος κ. Ελευθερία Παπαδοπούλου και από το Σύλλογο Τσακού ο πρόεδρος κ. Βασίλης Σαββίδης & το μέλος κ. Δημήτρης Αυγερόπουλος.

%ce%ba%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%bf-2016-11-13_113224

Προσωπικά, ως κάτοικος της περιοχής που για 20 χρόνια πηγαίνοντας είτε στη δουλειά μου, είτε στο super market, είτε στο σχολείο του παιδιού μου περνάω μπροστά από αυτό το άθλιο θέαμα και που οδηγήθηκα στο κολυμβητήριο του Χαλανδρίου ενώ μπορούσα να έχω ένα δίπλα μου, χαίρομαι που επιτέλους οι περίοικοι αποφασίσαμε να οργανωθούμε και να κινηθούμε. Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι ένα μικρό τμήμα θα αξιοποιηθεί με τη δημιουργία εκεί ενός μικρού πάρκου. Το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό είναι άγνωστο γιατί βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με τη Διοίκηση του Δήμου, είναι «μια αξιοπρεπής περίφραξη», για την οποία δεν γνωρίζω τι ακριβώς φαντάζεται η Διοίκηση του Δήμου, πόσο εύκολο είναι να γίνει και τι άδειες μπορεί να χρειάζονται. Μπορεί να είναι εύκολο και σε μερικούς μήνες να γίνει ή μπορεί να κολλήσει και να μην γίνει τίποτα (γεγονός που απεύχομαι).

Εντύπωση μου έκανε η στάση της Αντιδημάρχου κ. Πετσατώδη που ενώ αναγνώρισε ότι ήταν λάθος ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε συνεννόηση ως προς το τι πρέπει να γίνει, ακυρώνει τα λεγόμενά της συνεχίζοντας με το ότι αυτοί αποφάσισαν να κατασκευάσουν κολυμβητήριο! Που είναι λοιπόν η συνεννόηση; Πιστεύω να άκουσαν σήμερα τους κατοίκους που φώναζαν «ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ», γιατί εγώ άκουσα και το άλλο από κάμποσους γείτονες «Θέλετε κολυμβητήριο; Καλά έρχονται και εκλογές ….».

Αυτή η απίστευτη «συμπάθεια» (να το πω;) του Δημάρχου προς τους λαϊκατζήδες, δεν έχει προηγούμενο. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω τίποτα εναντίον των ανθρώπων και πηγαίνω τακτικά στη λαϊκή αγορά. Όμως δεν έχουν καμία θέση τα φορτηγά τους μέσα στο χώρο του κολυμβητηρίου. Όπως τα παρκάρουν στους δρόμους και στις άλλες περιοχές το ίδιο ισχύει και για τη Νέα Ζωή. Γιατί διστάζει ο κ. Δήμαρχος να τους βάλει σε μια τάξη; Ο τρόπος που είπε ότι αν βγουν από το χώρο θα γεμίσουν τους δρόμους ακούστηκε κάπως … Πάντως η Επιτροπή Κατοίκων ζήτησε τη ερχόμενη Παρασκευή τα φορτηγά της λαϊκής να μην είναι μέσα στο χώρο. Είδομεν … Ο Δήμαρχος επίσης ανέφερε και για μεταφορά της λαϊκής αγοράς για κάποιους μήνες στην οδό Αιγαίου Πελάγους με σκοπό να μοιράζεται χρονικά στις τρεις οδούς.

Και τέλος οι μελέτες. Ωραία τα χρήματα για την πρώτη ας πούμε ότι τα έχουμε (!). Η μελέτη κατασκευής, που κατά τον κ. Σταθόπουλο θα εκπονηθεί το 2017, πόσο θα κοστίσει και ποιος θα την πληρώσει δεν μας είπε. Επί τη ευκαιρία, ελπίζω ότι στις όποιες εταιρείες που θα αναλάβουν τις μελέτες δεν θα δούμε κανένα γνωστό τοπικό όνομα, κανένα παράγοντα, παραγοντίσκο ή κάποιον προς αποχώρηση που να φροντίζει για τα γεράματά του, όπως λέει ο λαός. Γιατί τότε θα έχουμε μεγάλα πανηγύρια.

%ce%ba%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%bf-2016-11-13_115501