Τα κόκκινα δάνεια είναι ένα νόμισμα με δύο κακόμορφες όψεις. Του Κώστα Τσιαμπά

Αυτές τις μέρες υφιστάμεθα έναν βομβαρδισμό πληροφοριών για τα κόκκινα δάνεια. Λείπουν όμως ορισμένα στοιχεία που δεν μας γνωρίζουν. Κατά πρώτον δεν γνωρίζουμε την σύνθεση των κόκκινων δανείων. Ποιοι και πόσοι είναι οι μεγαλοοφειλέτες, ποιοι και πόσοι δανείσθηκαν για Α’ κατοικία καθώς επίσης αν υπάρχουν δάνεια Δήμων ή ΔΕΚΟ μέσα στα κόκκινα δάνεια. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν θαλασσοδάνεια σε φίλους και φίλους φίλων, κάτι που αξίζει να μας το ανακοινώσει η αριστερή κυβέρνηση.

Ακούσαμε προ ημερών ότι υπάρχει «επαρκές και καλής ποιότητας οικιστικό απόθεμα» κάτι που περπατώντας κανείς στις γειτονιές, δεν το βρίσκει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα σπίτια χρειάζονται συχνή και αρκετά ακριβή συντήρηση. Οι μηχανικοί που ασχολούνται με την έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών, μας διαβεβαιώνουν ότι σχεδόν οκτώ στα δέκα σπίτια ανήκουν στην τελευταία ενεργειακή κλάση. Ίσως για τον λόγο αυτό σε πολλές πολυκατοικίες δυσκολεύονται να ανάψουν το καλοριφέρ καθ’ ότι έχουν μεγάλες απώλειες θερμοκρασίας, με συνέπεια την αύξηση της δαπάνης.

Η υψηλή φορολογία των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ κλπ) καθιστά τα ακίνητα ασύμφορα για επένδυση, το μηδενικό επιτόκιο στις καταθέσεις έχει αρνητικές συνέπειες στην αποταμίευση που θα βοηθούσε στην επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος όλα μαζί και πολλά άλλα έχουν τελματώσει την οικονομία.

Μαζί με τα παραπάνω πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα κόκκινα δάνεια τα οποία θεωρώ ότι πρέπει να ρυθμιστούν. Είναι γνωστό και σεβαστό το επιχείρημα ότι για την επανεκκίνηση της οικονομίας, πρέπει πρώτα να γίνει επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος. Όμως η ρύθμιση πρέπει να γίνει με γνώμονα όχι την ευμάρεια των τραπεζών αλλά της οικονομίας της αγοράς και το συμφέρον των ανθρώπων. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η στασιμότητα των εξωδικαστικών συμβιβασμών, δυστυχώς στο θέμα αυτό δεν μας ακούμπησε το σύνδρομο της Καλιφόρνιας, γιατί συνήθως μιμούμαστε τα κακά και όχι τα καλά.

Οι υπάρχουσες επιχειρήσεις δυσκολεύονται, πολλές κλείνουν καθημερινά χωρίς να ανοίγουν αντίστοιχες, με συνέπεια δεν υπάρχουν επιχειρήσεις να απασχοληθούν τα παιδιά μας, να πληρώσουν φόρους, εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές, να μοιραστούν συντάξεις, να αποτελματωθεί η οικονομία και να δουλέψει το κράτος.

Πολλά ερωτηματικά από καλοπροαίρετους συμπολίτες μας στην Αγία Παρασκευή, μια περιοχή όπου οι κατοικίες αποτελούν σοβαρότατο περιουσιακό στοιχείο, ανησυχούν με ποιόν τρόπο θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας;

Με πλειστηριασμούς ακινήτων στο ένα πέμπτο της αξίας τους; Και τότε τα υπόλοιπα σπίτια, τα «καθαρά», που δεν είναι από δάνειο, αυτά ποια αξία θα έχουν πλέον; Το ένα πέμπτο της σημερινής;

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Δημοτικός Σύμβουλος
Αντιπρόεδρος Οικ. Επιτροπής
Υποστράτηγος ε.α.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter