Κώστας Τσιαμπάς: Παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων στο Δημοτικό Κοιμητήριο Αγίας Παρασκευής

Γιατί τα Προβλήματα στο Κοιμητήριο Αγίας Παρασκευής αντί να Επιλύονται Επιδεινώνονται σε Βάρος των Ασθενέστερων, των Κοινωνικά Αδύνατων και Γενικά της Πόλης

Του Κώστα Τσιαμπά*

Η ιστορία και τα προβλήματα του κοιμητηρίου είναι γνωστά έχουν δημοσιευθεί πολλές φορές.

Ο κύριος Σταθόπουλος το 2014 που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου ενώ είχε όλες τις νομικές και οικονομικές προϋποθέσεις (ΚΥΑ 1042773/108/Α0010/14-3-2012 και ΦΕΚ.44/19-2-2014) να αλλάξει την εικόνα του κοιμητηρίου και να έχει ήδη χτίσει την εκκλησία, έδειξε αδικαιολόγητη αδιαφορία με συνέπειες μεταξύ άλλων να επιβαρυνθούν οικονομικά οι δημότες καθότι ο τρόπος λειτουργίας που επέβαλε, διαμόρφωσε συνθήκες μονοπωλίου, με συνέπεια την αύξηση στις τιμές κατασκευής τάφων (μάρμαρα) πάνω από 60% και στα υπόλοιπα υλικά και υπηρεσίες του εμπορίου 35 έως 50 %.

Η δωρεάν αφή των κανδηλιών ξεκίνησε εξυπηρετώντας περίπου 600 αιτήσεις λόγω της υποβάθμισης των προσφερομένων υπηρεσιών μειώθηκαν στις περίπου στις 250 οδηγώντας έμμεσα τους δημότες στις κανδηλούδες, την απομάκρυνση των οποίων κάνατε σημαία προεκλογικά και για λίγο καιρό μετά τις εκλογές.

Οι μειώσεις που έγιναν από τη διοίκηση Σταθόπουλου στις προσφερόμενες υπηρεσίες, σε συνθήκες κρίσεως ήταν ικανοποιητικές, αλλά κοινωνικά άδικες καθότι έγιναν οριζόντια. Το ισοζύγιο μεταξύ των παραπάνω αυξήσεων και των μειώσεων του Δήμου είναι αρνητικό για τους Δημότες πλήττοντας κατά κύριο λόγο τους ασθενέστερους και κοινωνικά αδύναμους.

Κύριε Δήμαρχε

Στη συνέχεια της ερώτησης που σας έκανα στην 7η συνεδρίαση του ΔΣ για το συγκεκριμένο θέμα και της αόριστης απάντησης που δώσατε, αλλά και για τα υπόλοιπα θέματα αναγκάζομαι να επαναλάβω τις προτάσεις μου δημόσια καθότι η προεκλογική υπόσχεση για συναίνεση και συνεννόηση στην πράξη αποδείχθηκε προσχηματική και παρακαλώ να πάρετε ξεκάθαρη θέση.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

α. Να συγκροτήσετε διαπαραταξιακή επιτροπή για να μελετήσει την αξιοποίηση, ανάπτυξη και αναβάθμιση του κοιμητηρίου για κάλυψη αναγκών σε βάθος πεντηκονταετίας υπάρχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις. Σας θυμίζω ότι την ίδια πρόταση την έχω κάνει πολλές φορές στο ΔΣ και την απέρριπτε, παρουσίας σας πάντα ο κος Βλάχος, χωρίς να έχει δικαίωμα.

β. Να σταματήσετε τις σπατάλες για εργασίες του ποδαριού στο κοιμητήριο και να τις εντάξετε στον μακροχρόνιο σχεδιασμό.

γ. Να προγραμματίσετε από τώρα ώστε στον Π/Υ του 2019 οι μειώσεις να γίνονται με κοινωνικά κριτήρια.

δ. Να οργανώσετε τη δωρεάν αφή των κανδηλιών σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ ώστε να είναι ουσιαστική.

ε. Να λάβετε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσει το μονοπώλιο στις υπηρεσίες-εργασίες που δεν προσφέρει ο Δήμος, διότι δημιουργούνται και πολλά και εύλογα ερωτηματικά.

 

Ο Κώστας Τσιαμπάς

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής

πρ. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.