Κώστας Τσιαμπάς: «Η ενότητα και η διάσπαση είναι πολιτικές θέσεις»

Βρισκόμαστε έξι μήνες πριν από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Τις πλέον κρίσιμες εκλογές δεδομένου ότι θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με το νέο εκλογικό σύστημα, αυτό της απλής αναλογικής. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι στους περισσότερους Δήμους, θα απαιτηθούν, την επόμενη των εκλογών, συνθέσεις και συναινέσεις για τη διοίκηση του Δήμου. Τις πλέον κρίσιμες εκλογές δεδομένου ότι θα αποτελέσουν και την πρώτη επίσημη ρητή δήλωση των πολιτών εάν η χώρα πρέπει να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από αυτόν των τελευταίων ετών.

Στην Αγία Παρασκευή διαμορφώνεται ένα πολιτικό τοπίο, το οποίο προσομοιάζει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, σε πολλούς μεγάλους Δήμους της Αττικής. Ο κεντροδεξιός και δεξιός πολιτικός χώρος προετοιμάζεται για τη ‘μάχη’ του Μαΐου, πολυδιασπασμένος.

Υποχρεωτική σύμπραξη και συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει στην πολιτική. Και ίσως δεν είναι πάντοτε και θεμιτή η ύπαρξή της.

Πρέπει όμως, πριν φτάσουμε στην προεκλογική περίοδο να αναρωτηθούμε εάν η συνεργασία που σήμερα δεν είναι εφικτή, πως θα γίνει δυνατή, την επόμενη των εκλογών, όταν ο πολιτικός χώρος, τον οποίο και εγώ προσωπικά εκφράζω, θα πρέπει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι για να συμμετέχει στη διοίκηση του Δήμου.

Γιατί εκείνη η στιγμή θα είναι πιο σημαντική από την βραδιά των εκλογών. Είναι η στιγμή που θα διαφανεί εάν ο κοινός μας πολιτικός χώρος θα μας ενώσει ή εάν η προσωπική φιλοδοξία είναι πιο ισχυρή από την πολιτική θέση και θα γίνουμε μάρτυρες ετερόκλητων συνασπισμών, σαν αυτόν που βιώνουμε με τη σημερινή κυβέρνηση. Συνασπισμών που η σύνδεση είναι ένας κοινός σκοπός ή ένα προσωπικό συμφέρον και όχι ένα κοινό όραμα.

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις των πολιτικών παρατάξεων που δηλώνουν, έστω πρόωρα, την πρόθεσή τους να φτάσουν μέχρι τον Μάιο, διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών της Αγίας Παρασκευής. Τις παρακολουθώ ως πολίτης, ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου δοκιμασμένος  στις πρώτες βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλέον με εμπειρία και γνώση κάνω το επόμενο βήμα με αισιοδοξία, ως εν δυνάμει υποψήφιος Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής.

Άλλες ευαγγελίζονται ότι είναι υπεράνω κομμάτων και άλλες εμφανίζονται απαιτητικά ως μοναδικοί εκφραστές ενός πολιτικού χώρου.

Στα δικά μου μάτια η πολιτική αναφορά όσων ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι ούτε βαρίδι ούτε αποκλειστικό δικαίωμα.

Η πολιτική μας αναφορά διαμορφώνει την οπτική μας και το όραμά μας για την πόλη μας. Αθροίζεται με την εμπειρία μας στα κοινά για να είμαστε τουλάχιστον χρήσιμοι για τον τόπο μας.

Σε έξι μήνες από σήμερα ο Δήμος Αγίας Παρασκευής θα έχει σίγουρα μια νέα διοίκηση. Με νέα σύνθεση, νέες ισορροπίες και πιθανά διαφορετικά πρόσωπα. Ο δρόμος μέχρι τις εκλογές θα δείξει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα για το καλό της πόλης μας.

Γιατί τελικά ο λόγος που ασχολούμαστε με τα κοινά αυτός είναι. Η τουλάχιστον αυτός θα έπρεπε να είναι. Το καλό της πόλης μας.

 

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίας Παρασκευής

 

Site: www.tsiambas.gr

Facebook Page: https://web.facebook.com/TsiambasK/