Ποιος καταπατά το οικόπεδο του Δήμου επί των οδών Μακεδονίας & Ιθώμης; Τι κάνει ο Δήμος; (DOC,VID)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Το Μάρτιο του 2012 μέσα από ένα άρθρο αναρωτιόμασταν τι συμβαίνει με το οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μακεδονίας και Ιθώμης στον Τσακό.

Το 2019, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (27/11/2019) η δημοτική σύμβουλος κ. Άννα Γάκη (Αλλάζουμε, ενεργοί πολίτες) επανάφερε το ζήτημα του οικοπέδου στην ώρα των ερωτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε, το οικόπεδο έχει περιφραχθεί από ιδιώτη και έχει και κλειδί και μπαίνω-βγαίνει. Πρότεινε, απευθυνόμενη στο Δήμαρχο, να δούμε τι έχει γίνει.

Προς απάντηση ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς παραδέχτηκε ότι όντως ανήκει στο Δήμο και όλα όσα αναφέρθηκαν είναι πραγματικότητα. Πρόθεσή του είναι να το ερευνήσει και αν υπάρχει κλειδαριά θα την αλλάξει, ώστε να έχει τα κλειδιά ο Δήμος.

Το γεγονός είναι ότι το οικόπεδο αγοράστηκε από το Δήμο στις 9 Νοεμβρίου 2004 επί Δημαρχίας Αντώνη Σιδέρη, έναντι του ποσού των 149.669,85€. Αρχικά ήταν ελεύθερο και υπήρχαν διαμαρτυρίες από τους περίοικους γιατί κάθε Παρασκευή με τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς μετατρέπονταν σε αφοδευτήριο και χωματερή. Στη συνέχεια μαζεύτηκαν υπογραφές από τους κατοίκους της γειτονιάς, ώστε να δημιουργηθεί μια παιδική χαρά (που δεν υπάρχει στην περιοχή, ούτε καν ένα πάρκο) και η πρόταση κατατέθηκε στο Δήμο. Περίπου το 2009 το οικόπεδο περιφράχτηκε, καθαρίστηκε, φυτεύτηκαν ορισμένα δέντρα ελιάς και κλειδώθηκε άγνωστο από ποιόν! Όχι πάντως από τις υπηρεσίες του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Από τότε παραμένει σε αυτή την κατάσταση. Διατηρείται δε καθαρό που σημαίνει πως κάποιος το φροντίζει και αυτός δεν είναι ο Δήμος. Σε δεύτερο άρθρο του aparaskevi-images.gr, στις 17 Νοεμβρίου 2016, αναφέρονταν πληροφορίες ότι το περιέφραξε ο ιδιοκτήτης της διπλανής οικίας (χωρίς να επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο) και μάλιστα ότι εκδήλωσε ενδιαφέρον να το αγοράσει από το Δήμο.

Τα ερωτήματα που γεννώνται πολλά.

Ποιος το περιέφραξε τελικά;

Ποιος του έδωσε το δικαίωμα και μάλιστα να το κλειδώσει;

Γιατί ο Δήμος δεν αντιδρά τόσα χρόνια, παρόλο που το aparaskeviimages.gr το έχει θέσει σε δημοσιότητα από το 2012 και ξανά το 2016;  

Νομικά μπορεί ο ιδιώτης με το πέρασμα του χρόνου να εγείρει αξιώσεις επί του οικοπέδου;

Η ουσία είναι ότι το οικόπεδο θα πρέπει να αποδοθεί στο νόμιμο ιδιοκτήτη του, δηλαδή το Δήμο Αγίας Παρασκευής. Και όχι μόνο να αλλαχθεί η κλειδαριά, αλλά να τοποθετηθεί και η ανάλογη πινακίδα, σαν αυτή που υπάρχει στα οικόπεδα των Πευκακίων, που να δηλώνει την ιδιοκτησία. Το βέλτιστο θα ήταν να διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής των περιοίκων, μιας και οι ελεύθεροι χώροι στην περιοχή είναι ανύπαρκτοι.

Εν τέλη το να αλλάξουν χέρια τα κλειδιά δεν είναι το ουσιώδες. Πρέπει εμπράκτως να αποδοθεί στους κατοίκους. Δυστυχώς, υπάρχει ένας λαχανόκηπος στην οδό Καβάφη μέσα σε ιδιοκτησία του Δήμου, που ΚΑΜΙΑ δημοτική Αρχή δεν τόλμησε έως τώρα να τον εκδιώξει, ας μην αποκτήσουμε και λιοστάσι …

Αν και τώρα το οικόπεδο παραμείνει ως έχει, τότε θα έχουμε κάθε δικαίωμα να μιλάμε για ευνοϊκή μεταχείριση του Δήμου υπέρ συγκεκριμένου κατοίκου.

Υ.Γ. Το aparaskevi-images.gr αποκλειστικά σας παρουσιάζει μέρος του συμβολαίου της αγοραπωλησίας του οικοπέδου.