Δ.Σ. – Ένας έχει το όνομα και όλοι μαζί τη χάρη συζητώντας τα επεισόδια στην πάνω πλατεία

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ένα έκτακτο μεν αλλά αλλιώτικο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου 2020. Μια συνεδρίαση που όλοι λίγο πολύ αποδέχονταν το πρόβλημα, κάποιοι έμεναν στον αφρό χωρίς να προχωρούν εις βάθος, κάποιοι ευθέως και πλαγίως έβαλαν στο κέντρο του στόχου τους το δήμαρχο και κάποιοι έκαναν προτάσεις.

Το σημαντικότερο κατ’ εμέ ήταν η προσπάθεια για δημιουργική συζήτηση επί του θέματος από ορισμένους που ως τώρα τηρούσαν πάντα καταγγελτική στάση.

Θέμα συζήτησης φυσικά τα γεγονότα στην πλατεία Αγίου Ιωάννη, η επέμβαση των ΜΑΤ, ο κίνδυνος μετάδοσης του SARS-CoV-2 ή αλλιώς του κορωνοϊού σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου τύπου 2 και η παραβατικότητα που από χρόνια έχει ξεφύγει.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, είναι τρομερό αυτό που συνέβη όσον αφορά τον έλεγχο μετάδοσης του κορωνοϊού, προσθέτοντας τις σχετικές ανακοινώσεις των Καθηγητών Λοιμωξιολογίας κ.κ. Σύψα και Γώγου. Λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν ότι σε μια πόλη 100.000 κατοίκων υπάρχουν μόλις 8 κρούσματα διαγνωσμένα. Θα ήταν καταστροφή για την πόλη εάν από αυτή την απερισκεψία παρουσιαζόνταν κρούσματα και τότε έμπαινε η πόλη σε καραντίνα.

Το πάρτι έγινε «κατόπιν προσκλήσεως μέσα από ιστοσελίδα την οποία γνωρίζει ο κ. Σταθόπουλος και ξέρει ποιος τους κάλεσε, αφού είχαν συνεργαστεί και στου Πρίγγουρη», δήλωσε ο κ. Ζορμπάς. Επικροτεί το γεγονός της εμφάνισης των ΜΑΤ, τα οποία, όπως δήλωσε πολλάκις, δεν τα έφερε εκείνος, αλλά παρενέβησαν έπειτα από επικοινωνία των κατοίκων της περιοχής. Στρεφόμενος προς την αντιπολίτευση είπε ότι κάποιοι συναινούν στην παρουσία τόσων ατόμων στην πλατεία, χωρίς να σκέφτονται τα αποτελέσματα. Τόνισε επίσης πως και οι 33 είναι γνώστες του ότι γίνεται διακίνηση ουσιών στην πλατεία επί σειρά ετών και μάλιστα από μη πολίτες του Δήμου, αλλά από άτομα που έρχονται από άλλες περιοχές. Ξεκαθάρισε όμως ότι τα καταστήματα είναι «καθαρά-πεντακάθαρα» και η διακίνηση δεν γίνεται από αυτά. Κατέστησε δε προ των ευθυνών τους τους Σταθόπουλο – Οικονόμου, αλλά και την Μελίνα Αλεφαντή, εάν συμβεί κάτι σε αυτόν και την οικογένειά του από τη στιγμή που δέχεται απειλές και είναι αναγκαστικά υπό αστυνομική επιτήρηση.

Παρόλα όσα συνέβησαν δήλωσε ότι θα αιτηθεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά (ο οποίος έκλεισε την πλατεία από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ. για λόγους πρόληψης), από τη Δευτέρα 11 Μαΐου να ανοίξει ξανά η πλατεία με την προϋπόθεση να τηρηθούν οι κυβερνητικές οδηγίες, ειδάλλως είπε «να κλείσει μέχρι τα Χριστούγεννα», σαφώς ως έκφραση που θέλει να δείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο επικεφαλής της «Νίκης των Πολιτών», Γιάννης Σταθόπουλος, αρνήθηκε ότι γνώριζε αυτούς που έστειλαν την πρόσκληση για το πάρτι, στάθηκε κάθετα αντίθετος στην παρουσία των ΜΑΤ και τόνισε πως αν είχαν ξεκινήσει τα έργα ανάπλασης της πλατείας θα είχαν απομακρύνει τον κόσμο και δεν θα δημιουργούνταν το πρόβλημα. Δέχτηκε ότι με τις μεγάλες συναθροίσεις υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αυτό αφορά όλους τους δήμους. Επέρριψε ευθύνες στο Δήμαρχο για την παρουσία των ΜΑΤ και  χαρακτήρισε τη ρίψη δακρυγόνων καταστρεπτικό μέσο αφού ευνοεί τον ιό. Ζήτησε πρόληψη, συνεννόηση και περιφρούρηση για να μην υπάρχουν τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμού. Αρνητική χαρακτήρισε την έκταση που πήρε το όλο ζήτημα, η οποία δυσφήμησε τα καταστήματα και την περιοχή.

Αρνητική χαρακτήρισε τη δημοσιότητα και ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής», Γιώργος Οικονόμου. Ήταν λάθος ο τρόπος διαχείρισης, γιατί δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Η πόλη έγινε η πρώτη είδηση, γι’ αυτό θα πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι. Τόνισε τη σημασία της ανάπλασης της πλατείας, εξηγώντας πως αν είχαν ξεκινήσει τα έργα και υπήρχε εργοτάξιο εκεί, θα εμπόδιζε τη συνάθροιση. Από την άλλη η Πολιτεία, είπε, διαχειρίστηκε θετικά το όλο θέμα του κορωνοϊού, όχι όμως και ο Δήμος.

«Έπρεπε να συζητάμε δημιουργικά. Προέχει η δημόσια υγεία και το συμφέρον της πόλης», είπε ο κ. Οικονόμου.

Ο επικεφαλής των «Αλλάζουμε», Γιάννης Μυλωνάκης, έκανε έκκληση να μην μπουν σε πολιτική αντιπαραθέσεων, αλλά να γίνει ανταλλαγή απόψεων και να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι. Δήλωσε πως για το θέμα της πλατείας  σχετικά με την παραβατικότητα είχε ασκήσει κριτική και στον κ. Σταθόπουλο γιατί το πρόβλημα υπήρχε. Επί του παρόντος, θα ήταν λαϊκίστικο να επιλέξουν πλευρά. Η επέμβαση των ΜΑΤ είναι καταδικαστέα, υπήρχαν άλλες λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η υπερσυγκέντρωση είναι ένα τεράστιο ζήτημα, είπε ο κ. Μυλωνάκης. Ο Δήμος δεν είχε ποτέ στρατηγική για την πλατεία και σε αυτό φέρουν ευθύνη τόσο ο κ. Ζορμπάς, όσο και ο κ. Σταθόπουλος. Θεώρησε αναπόφευκτες τις εικόνες της νύχτας της 5ης Μαΐου στην πλατεία του Αη Γιάννη.

Πρότεινε: να δημιουργηθεί μια διαπαραταξιακή ομάδα διαχείρισης της κρίσης που θα δράσει άμεσα. Να βγουν τα κομματικά και παραταξιακά γυαλιά και να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα. «Εκλιπαρώ το δήμαρχο», είπε, «αυτή τη φορά να μην δράσει μόνος του. Όλοι μαζί να πάρουμε απόφαση για το συμφέρον της πόλης».

Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στον πολίτη, είπε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αντρέας Γκιζιώτης. Ήταν λάθος η αυθόρμητη συμπεριφορά όσων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία. Απαράδεκτη και προσβλητική η επέμβαση της Αστυνομίας, η οποία δεν έλυσε το πρόβλημα. Έπρεπε να ακολουθηθεί άλλη τακτική με υπομονή, ενημέρωση, παρουσία δημοτικών συμβούλων, κλπ. Δήλωσε αντίθετος στο αίτημα του συλλόγου και των κατοίκων να απομακρυνθούν όσοι προσέρχονται τις βραδινές ώρες, όπως και στο ότι «η πανάκριβη και δυσανάλογη ανάπλαση του Σταθόπουλου» είχε στόχο να απομακρύνει και τους επισκέπτες.

Πρότεινε: να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ, συνολική συζήτηση για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων, καμιά εμπορευματοποίηση της πλατείας, προτάσεις πολιτισμού για τα παιδιά και μέτρα ουσιαστικής οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των επαγγελματιών και των εργαζομένων τους.  

Σε ένα θέμα 15ετίας έχουμε όλοι ευθύνη από Σιδέρη και μετά, είπε ο επικεφαλής της «Μιας γενιάς μπροστά», Αλέξανδρος Μουστόγιαννης. Κανείς δεν ήθελε την επέμβαση των ΜΑΤ, πρόσθεσε, αλλά υπάρχει το θέμα του κορωνοϊού. Προέχει η υγεία των πολιτών όπως και στους άλλους χώρους. Συνέστησε ηρεμία και ψυχραιμία, «δεν θέλουμε εμφύλιο», τόνισε. Έκανε έκκληση προς τους νέους «να προσέξουμε αυτό το διάστημα, κάναμε θυσίες, να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Ο κόσμος πειθάρχησε, να το σεβαστούμε». Μίλησε για ενότητα και κοινωνική ειρήνη. Πρότεινε δε να γίνονται εκδηλώσεις και σε αυτή την πλατεία.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κρητικίδης μίλησε για συζήτηση του παραλόγου και αυτοκτονικό δημοτικό συμβούλιο. Αν δεν είναι αρμόδια η Αστυνομία να επιβάλει την τάξη είναι ο δήμος; αναρωτήθηκε. Ο Δήμαρχος είχε χρέος να προστατέψει την πόλη. Βέβαια είναι λάθος να βγαίνει στα κανάλια, είναι κακό για την πόλη. Επίσης είναι λάθος να συνδέουμε την ανάπλαση με την απομάκρυνση της νεολαίας από την πλατεία. Συνέστησε να μην τρομάζουμε με το μέτρο Χαρδαλιά (κλείσιμο 9μμ-6πμ), αντίστοιχο έγινε στις παραλίες Θεσσαλονίκης, Βόλου, Πάτρας. Δεν γίνεται διαφορετικά γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε.

Στην έκτακτη συνεδρίαση το λόγο έλαβε και ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ, Βασίλης Τσαγκάρης, λέγοντας ότι δεν ήταν σωστό να μαζευτούν τόσοι άνθρωποι στην πλατεία όταν έχουμε θυσιάσει τόσα πράγματα για ενάμιση μήνα. Αν υπήρχε έστω και ένα κρούσμα εξαιτίας της συγκέντρωσης, θα αποτελούσε υγειονομική βόμβα που θα επηρέαζε σοβαρά τα καταστήματα. Η αστυνομία φροντίζει να τηρούνται οι νόμοι και ορθώς απευθύνθηκε σε αυτή ο Δήμαρχος. Ο τρόπος όμως που το χειρίστηκε επικοινωνιακά ο Δήμαρχος δυσφημίζει την πόλη. Αντί να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες, τους καταδικάζουμε.

Επί της ουσίας

Ανεπίτρεπτη η συμπεριφορά της εκπροσώπου του «Φυσάει κόντρα», κ. Μελίνας Αλεφαντή, κατά της διεξαγωγή της συνεδρίασης ενός τόσο σοβαρού θέματος. Επέδειξε ανευθυνότητα και ασέβεια στο θεσμό του δημοτικού συμβουλίου, όταν, αντί να τοποθετηθεί όπως και οι υπόλοιποι, έκανε στην ουσία ρεπορτάζ από την πλατεία με τη μορφή διαδήλωσης θα λέγαμε, απαιτώντας «να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από την πλατεία» και χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης την παρουσία οικογενειών στην πλατεία. Αν η κ. Αλεφαντή δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο του δημοτικού συμβούλου μπορεί να αποχωρήσει και να λάβει άλλος τη θέση της.

Επί της ουσίας όλοι παραδέχτηκαν ότι υπάρχει πολυετές ιστορικό παραβατικότητας στην πλατεία και πως η πολυπληθής συγκέντρωση αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την διασπορά του κορωνοϊού στην πόλη και ήταν μεγάλο λάθος.

Μας ξάφνιασαν θετικά οι κ.κ. Οικονόμου και Μουστόγιαννης που ενώ μας είχαν συνηθίσει στο να σφυροκοπούν τον Δήμαρχο, αυτή τη φορά ακολούθησαν ήπια τακτική, μαλάκωσαν τους τόνους και έδωσαν εικόνα συνεργασίας.

Όσον αφορά τα περί δυσφήμισης της περιοχής, νομίζω πως κάποιες φορές πρέπει να «φάει» η μούρη μας λάσπη για να αναγκαστούμε να καθαρίσουμε το πρόσωπο. Εξάλλου ο κόσμος ξεχνάει εύκολα, όταν μάλιστα η επόμενη μέρα είναι σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη.

 Το χρονικό της παρουσίας των ΜΑΤ στην πλατεία είναι εύκολο να το καταλάβει όποιος θέλει πραγματικά να το καταλάβει. Εξάλλου το πως οδηγήθηκαν τα πράγματα σε αυτό το περιγράφει ξεκάθαρα ο Γ.Γ. των Ειδικών Φρουρών στο OPEN. Τόσο απλά.

Είναι τραγικό να ακούει κανείς εφήβους και ενήλικες (νεαρής ηλικίας) να μιλάνε για άτομα που κάνουν μπάφο στην πλατεία, ως κάτι φυσικό και να διαπιστώνει ότι η εικόνα αυτή αποτελεί πλέον γεγονός που το έχουν αποδεχτεί.

Είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο όταν καθημερινά ακούμε για έναν ιο που κυκλοφορεί ανάμεσά μας σε παγκόσμιο επίπεδο, που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, που μας έκλεισε στα σπίτια μας για 1,5 + μήνα, που έκλεισε αντίστοιχα επιχειρήσεις αφήνοντας ανθρώπους άνεργους και μερικοί ανεγκέφαλοι να τα σβήνουν όλα πανεύκολα για ένα μπουκάλι μπύρα και για να κάνουν το κέφι τους.

Το γαϊτανάκι των συνεντεύξεων

Αν και ο Δήμαρχος κατηγορήθηκε σφοδρά γιατί έδωσε έκταση στο θέμα με τις συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ, τον ακολούθησαν άνετα σε αυτό οι κύριοι Σταθόπουλος, Οικονόμου, Μυλωνάκης, Τσαγκάρης κ.α. Άρα, ένας έχει το όνομα και όλοι μαζί τη χάρη.