Θέσεις- Απόψεις- Προτάσεις του συλλόγου Πευκακίων για το Αθλητικό Κέντρο

Για το προς διαβούλευση Αθλητικό Κέντρο, κατέθεσε ο Σύλλογος Πευκακίων <<η Αναγέννηση>> τις Θέσεις- Απόψεις- Προτάσεις του, αφού έλαβε υπόψη :
 Το προτεινόμενο από τον Δήμο για διαβούλευση σχέδιο αθλητικών εγκαταστάσεων.
 Την εδώ και 15 χρόνια αναμονή και προσμονή δημιουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων,
 Τις έγγραφες προτάσεις των μελών – φίλων του Συλλόγου και των κατοίκων.
 Τις σκέψεις – θέσεις και αποφάσεις του Δ. Σ κατά την συνεδρίαση της 15/5.
 Τις έγγραφες επισημάνσεις και προτεινόμενες αλλαγές για το προς διαμόρφωση κείμενο και δομή του από μέλη του Δ.Σ.
 Την υφιστάμενη Νομολογία , τους Νόμους του Κράτους , τα πολεοδομικά δεδομένα που διέπουν και καθορίζουν την χρήση γής και το είδος των επιτρεπτών και προβλεπόμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, που μπορεί να αναπτυχθούν σε μια περιοχή Αμιγούς Κατοικίας

******

ΘΕΜΑ: ΘΕΣΕΙΣ –ΑΠΟΨΕΙΣ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ- ΓΕΝΙΚΑ

1. Η συνοικία μας, τα Πευκάκια ,εντάχτηκε στο σχέδιο με το από 31-1-78 Π.Δ, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (ΦΕΚ 176Δ/1978).

2 Η πολεοδομική μελέτη του ρυμοτομικού σχεδίου εγκρίθηκε με το παραπάνω διάταγμα όπως αναθεωρήθηκε και ισχύει σήμερα (ΦΕΚ 903Δ/10-12-91, ΦΕΚ314Δ/06-04-03, ΦΕΚ63Δ/30-01-04)

3. Η 1/05 πράξη εφαρμογής κυρώθηκε με την αρ.7236/398/07-06-2005 Απόφαση του Νομάρχη Αθηνών και καταχωρίστηκε στο κτηματολογικό γραφείο Αγίας Παρασκευής.

4. Μετά την πράξη εφαρμογής και τις εισφορές σε γή και χρήμα τακτοποιήθηκαν τελικά τα οικόπεδα και αποδόθηκαν στον Δήμο οι τελικές ιδιοκτησίες του Ο.Τ 451 ως χώρος Αθλητικών Εγκαταστάσεων και του Ο.Τ 445 ως χώρος Στάθμευσης.

5. Από τότε μέχρι σήμερα, για τους συγκεκριμένους χώρους δεν πραγματοποιήθηκε από καμία δημοτική αρχή, καμία πρόταση-μελέτη αξιοποίησης των χώρων.

6. Οι ενέργειες όλων των δημοτικών αρχών περιορίστηκαν σε ατέρμονους διαλόγους. Συγκεκριμένα σε δύο διαβουλεύσεις που έγιναν σε παρελθόντα έτη (2009 & 2012) καθώς και πάντοτε κατά την προεκλογική περίοδο.

7. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν, ότι ΠΟΤΕ αυτές οι διαβουλεύσεις δεν επεξεργάστηκαν και δεν απεικονίστηκαν σε φάση προμελέτης, ώστε να γίνει η χωροθέτηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και αυτή να απεικονιστεί σε ένα σχέδιο. Ένα σχέδιο που στην συνέχεια θα αποτελούσε το «Δημοτικό Σχέδιο» δηλαδή το εγκεκριμένο από τις υπηρεσίες του δήμου, το δημοτικό συμβούλιο και τις Κρατικές Αρχές. Ένα σχέδιο δέσμευσης και υλοποίησης.

8. Σε αυτές τις διαβουλεύσεις και μέχρι σήμερα ο σύλλογος συνεχίζει να υποστηρίζει διαχρονικά, την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων (τένις –βόλεϊ , γήπεδο 5χ5, χώροι περιπάτου, τρεξίματος) αφού εξετασθούν οι ανάγκες της περιοχής, ΠΑΝΤΑ όμως με την προϋπόθεση, ότι αυτές θα είναι συμβατές με την οικιστική δομή .

9. Έτσι αρχικά ,κατ αρχήν χαιρετίστηκε εν μέρει η προεκλογική (2019) δέσμευση και πρόταση της νυν Δημοτικής Αρχής για δημιουργία ενός δημόσιου χώρου πρασίνου, αθλητικών δραστηριοτήτων και συνάθροισης, ψυχαγωγίας κοινού και αθλουμένων. Ένας χώρος που θα είχε σκοπό να δώσει πνοή στην περιοχή και να αξιοποιήσει πλήρως αυτή την
εξαιρετική θέση του οικοπέδου των 21 στρεμμάτων, όχι μόνο για τους περιοίκους αλλά για ολόκληρη την πόλη μας. Εκτός από ένας νέος πνεύμονας πρασίνου και αθλητικών δραστηριοτήτων θα δημιουργούσε σίγουρα έναν νέο πόλο έλξης των συμπολιτών μας, ο οποίος θα είναι ανοικτός στο κοινό σε όλη την διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά τις βραδινές ώρες. Ταυτόχρονα θα αποτελούσε ένα ξεχωριστό παράδειγμα πάρκου στον ιστό της πόλης, που θα λειτουργούσε ως αστικός κοινωνικός χώρος.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1 .Σήμερα, παρά τις ανωτέρω δεσμεύσεις παρουσιάζεται σε διαβούλευση ένα σχέδιο και μία πρόταση με κύριο χαρακτηριστικό το γέμισμα του χώρου ασφυκτικά με γήπεδα στις ανάγκες των αθλητικών σωματείων του Δήμου μας, μη λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές αθλητικές ανάγκες της συνοικίας μας. Αθλητικές δραστηριότητες περισσότερο ανθρωποκεντρικές και φιλικές στο περιβάλλον.

2. Ο μελετητής, δεν δείχνει να γνωρίζει και συνεπώς δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την οικιστική φυσιογνωμία της περιοχής, το λιγοστό πράσινο, τις υψομετρικές διαφορές του χώρου και προβαίνει σε σχεδιασμό εγκαταστάσεων σαν ο χώρος να είναι ΧΕΡΣΟΣ και ΕΠΙΠΕΔΟΣ

3. Καταστρέφεται ο τελευταίος μεγάλος πνεύμονας πρασίνου των Πευκακίων, ο οποίος προσπαθεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις 5 μεγάλες λεωφόρους που περικλείουν την συνοικία μας ( Αττική οδός, Κλεισθένους, Παναγούλη, Μεσογείων, Ηρακλείτου).
Κόβονται αιωνόβια πεύκα που προϋπήρχαν, καθώς και όλα τα δέντρα που οι κάτοικοι και ο Σύλλογος της Αναγέννησης φύτεψαν και πότιζαν με αγάπη περιμένοντας να τα δουν να μεγαλώνουν και που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσιογνωμίας της περιοχής μας.
Αναπτύχθηκε ένα μικρόκλιμα από δέντρα, φυτά, διάφορα πουλιά, μικρά θηλαστικά (χελώνες, σκαντζόχοιροι, σαύρες, μικρά τρωκτικά), το οποίο κόντεψε να καταστραφεί με τις εναποθέσεις μπάζων από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Η φύση όμως δίνει τη μάχη της και μετά τον καθαρισμό και την απομάκρυνση των μπάζων, δείχνει σιγά και σταθερά να ανακάμπτει.

4. Είναι πια ξεκάθαρο πως ο εμπνευστής αυτού του σχεδίου είχε σαν κύριο μέλημα του την εξυπηρέτηση και μόνο του Σωματειακού Αθλητισμού έναντι του Δημοτικού.

5. Παρατηρείται η έλλειψη μελέτης σκοπιμότητας, η οποία θα έθετε στόχους θα ανέλυε και θα αξιολογούσε τις ανάγκες των κατοίκων, σίγουρα θα αιτιολογούσε την αναγκαιότητα αυτών των εγκαταστάσεων έναντι κάποιων άλλων . Ευελπιστούμε οτι η προβλεπόμενη πίστωση στον προϋπολογισμό για Παροχή υπηρεσίας συμβούλου για τη σύνταξη οικονομοτεχνικής και μελέτη βιωσιμότητας να καλύψει αυτή την έλλειψη .

6. Δεν υπάρχει διάδρομος περιπάτου περιμετρικά του οικοπέδου (πάγιο αίτημα των κατοίκων). Αυτός που έχει προβλεφθεί δεν έχει ούτε καν το μήκος ενός σταδίου (400μ.). Είναι μόλις 320μ. ,δεν μπορεί να είναι λειτουργικός. Έτσι διαγράφεται η προεκλογική πρόταση ( της νυν Δημοτικής αρχής) για την δημιουργία περιμετρικά του οικοπέδου, τεσσάρων διάδρομων τρεξίματος και πεζοπορίας και ποδηλάτου πλάτους 1,22μ. ο καθένας, οι οποίοι θα ήταν διαστρωμένοι με κουρασάνι, ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον οι οποίοι σε συνδυασμό με τον ανάλογο φωτισμό και τη δημιουργία πρασίνου ένθεν κακείθεν πραγματικά, θα έδινε άλλη πνοή στην περιοχή των Πευκακίων και οι κάτοικοι θα μπορούσαν να αντιληφτούν άμεσα την ουσιαστική αλλαγή στην περιοχή τους και στον τρόπο ζωής τους.

7. Ομοίως, αθετείται η από 12 Μαρτίου 2018 δήλωση του νυν Δημάρχου, ο οποίος απέρριπτε κατηγορηματικά τη δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου λόγω ακαταλληλότητας του
χώρου και τη δημιουργία τεράστιας όχλησης. Αντί αυτού βλέπουμε την πρόταση δημιουργίας του με δύο σειρές κερκίδων και σε διαστάσεις(90χ60),ικανές για την διεξαγωγή κανονικών αγώνων ποδοσφαίρου.

8. Παρατηρείται η δημιουργία εγκαταστάσεων στο ίδιο επίπεδο και συγκεκριμένα με αυτό της οδού Βρεττάκου καθώς δεν προσαρμόζονται στο εδαφικό ανάγλυφο. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η ανάγκη ύπαρξης σε αντιαισθητικούς ογκώδεις και δαπανηρούς μπετονένιους τοίχους αντιστήριξης ιδιαίτερα εμφανείς στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται με την οδό Βικέλα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι όλες οι εγκαταστάσεις αυτές (το κλειστό γυμναστήριο, το μπάσκετ με το μπαλόνι, τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής με την παιδική χαρά και τοίχος αναρρίχησης και τα τρία ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, να βυθίζονται σε περίπου 6,00μ. από την οδό Βικέλα.

9. Το συγκεκριμένο προτεινόμενο σχέδιο θα ταίριαζε σε μια περιοχή που θα βρισκόταν έξω από τον οικιστικό ιστό της πόλης( Σπυρούδη-Νότου) και όχι στη συγκεκριμένη περιοχή πνεύμονα πρασίνου, χαμηλής οικιστικής δόμησης, με ήδη έντονο κυκλοφοριακό και ρυπαντικό πρόβλημα, και το σπουδαιότερο σε μία ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

10. Περιοχή Αμιγούς Κατοικίας στην οποία :

α. Σύμφωνα με την νομολογία 2230/2008 ( 467877) του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) σε περιοχές αμιγούς κατοικίας, επιτρέπεται ΜΟΝΟ η κατασκευή και η χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών για αθλητισμό και αναψυχή των κατοίκων της περιοχής, οι οποίες εγκαταστάσεις δεν θα υπερβαίνουν το αναγκαίο προς τούτο μέγεθος.

β. Συμπληρωματικά, βάσει της ανωτέρω νομολογίας καθορίστηκε επιπλέον και σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΠΔ 59/2018 (κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης) ,ότι επιτρέπονται ΜΟΝΟ οι μικρές υπαίθριες και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως αυτές εντάχτηκαν σε κατηγορίες, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.4479//2017 και πολιτιστικές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας δόμησης μέχρι 200τ.μ χωρίς θεατές τοπικής σημασίας με απώτερο σκοπό να μην υποβαθμίζεται η κύρια πολεοδομική λειτουργία της περιοχής.

11. Πολεοδομικό Καθεστώς

Το ποσοστό κάλυψης των οικοπέδου (για τμήμα άνω του 250 μ2) είναι 40%, ομοίως και ο συντελεστής δόμησης (για τμήμα άνω των 600 μ2) είναι και αυτός 0,4 , το δε μέγιστο ύψος κτηρίων να είναι 11 μ + 2 μ στέγη.

12. Παρά τα ανωτέρω, και χωρίς να ληφθούν υπόψη, οι απαγορεύσεις – δεσμεύσεις του χαρακτηρισμού της περιοχής και το πολεοδομικό καθεστώς, η πρόταση του Δήμου χωροθετεί :

• Ανοικτό γήπεδο ποδοσφαίρου διαστάσεων 90χ60 ,στο οποίο αναπτύσσονται 4 γηπεδάκια 5χ5 και δύο 7χ7
• Κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ-βόλεϊ 400 θέσεων, με συνοδευτικές εγκαταστάσεις
• Ένα γήπεδο μπάσκετ-βόλευ με κάλυψη τύπου μπαλόνι
• Μία παιδική χαρά
• Υπαίθρια όργανα γυμναστικής
• Τοίχος αναρρίχησης
• Τρία ανοικτά γήπεδα μπάσκετ-βόλευ
• Δύο γήπεδα μπίτς-βόλεϊ
• Πέντε γήπεδα τέννις
• Συγκρότημα αποδυτηρίων ποδοσφαίρου και τέννις
• Συγκρότημα κεντρικών αποδυτηρίων με μικρό γραφειακό χώρο
• Αναψυκτήριο
• 79 θέσεις στάθμευσης κατανεμημένες περιμετρικά
• 76 θέσεις στάθμευσης στο όμορο Ο.Τ. 445

Η πρόταση του συλλόγου Πευκακίων

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

1. Αφού λήφθηκαν υπόψη η νομολογία, οι υφιστάμενοι Νόμοι, η κατηγορία χρήσεως της περιοχής μας, το πολεοδομικό καθεστώς, οι προτάσεις των κατοίκων, η διαφύλαξη της χωροταξικής φυσιογνωμίας της περιοχής, αλλά και η εδώ και 15 χρόνια αναμονή και προσμονή δημιουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων, οι συνοπτικές προτάσεις μας σε αθλητικές και λοιπές εγκαταστάσεις είναι:

α. Περιμετρικό περιπατητικό μονοπάτι με ποδηλατόδρομο

β. Ένα αναψυκτήριο

γ. Δύο γήπεδα τένις

δ. Δύο ανοικτά γήπεδα μπάσκετ

ε. Δύο γήπεδα 5Χ5

στ. Μία ράμπα άλματος ποδηλάτων

ζ. Μια παιδική χαρά

η. Υπαίθρια αθλητικά όργανα

θ. Ένα υπαίθριο θεατράκι, όπως της κεντρικής πλατείας

ι. Αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων

ια. Τουαλέτες W/C αντρών- γυναικών και Α.Μ.Ε.Α

ιβ Σε όλο τον υπόλοιπο χώρο διατηρείται το υπάρχον πράσινο, φυτεύονται νέα δένδρα, γκαζόν, παρτέρια με λουλούδια, βότανα, τοποθετούνται παγκάκια, σύγχρονος φωτισμός και ενδιάμεσοι διάδρομοι που θα ενώνουν τις εγκαταστάσεις με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, τα οποία θα δένουν και με την αισθητική της συνοικίας μας.

ιγ. Ο όλος χώρος να περιφραχτεί με χαμηλό τοιχίο και αισθητικό κάγκελο

ιδ. Μηδενισμός των περιμετρικών θέσεων στάθμευσης

ιε.. ιδιαίτερη μέριμνα για τον χώρο στάθμευσης του ΟΤ 445

2.. Ενδεικτικά, και χωρίς αυτό να αποτελεί δέσμευση του μελετητή η προτεινόμενη κατανομή – χωροθέτηση των ανωτέρω είναι:

α. Ύπαρξη περιμετρικού διαδρόμου, όπως αναλύθηκε πιο πάνω. ακλουθώντας ¨γλυκά¨ το ανάγλυφο του εδάφους.

β. Στη θέση του προτεινόμενου κλειστού γηπέδου μπάσκετ (γωνία Βικέλλα & Χρυσοβαλάντους) να αξιοποιηθεί το πράσινο που υπάρχει ήδη και εκεί να γίνει ένα μεγάλο κυλικείο, με θέα στην όλη κάτω περιοχή.

γ. Τα tennis 1&2 να παραμείνουν ως έχουν.

δ. Να υπάρξουν μόνο 2 γήπεδα 5χ5 με τον προσανατολισμό Βορράς – Νότος στον προτεινόμενο χώρο,(γήπεδο) και στη συνέχεια του χώρου αυτού να κατασκευαστεί μια αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων εναρμονισμένη και αυτή με τον περιβάλλοντα χώρο, μέχρι την προβλεπόμενη εκ του νόμου δόμηση των 200 τ.μ

ε. Εκμεταλλευόμενοι τις υψομετρική διαφορά να δημιουργηθεί ένα υπαίθριο θεατράκι. (όπως της κεντρικής πλατείας) καθώς και μία ράμπα άλματος ποδηλάτων.

στ. Ο χώρος των υπαίθριων οργάνων και της παιδικής χαράς να μεγαλώσει καταλαμβάνοντας και τον χώρο του προτεινόμενου παρακείμενου (αριστερά) γηπέδου μπάσκετ τύπου μπαλόνι

ζ. Από τα προτεινόμενα τρία ανοικτά γήπεδα μπάσκετ να κατασκευαστούν μόνο δύο.

η. Σε όλο τον υπόλοιπο χώρο να διατηρηθεί το υπάρχον πράσινο, και να γίνουν οι αισθητικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, όπως αναλύθηκε πιο πάνω.

θ. Ο όλος χώρος να προστατευτεί-περιφραχτεί με χαμηλού ύψους τοιχίο και υπεράνω αυτού καλαισθητικό κάγκελο, σε σημείο τέτοιο που να είναι δυνατή από κάθε σημείο η ορατή προσβασιμότητα του επισκέπτου.

ι Να μηδενιστούν οι 79 προβλεπόμενες περιμετρικές θέσεις στάθμευσης και να αντικατασταθούν με δέντρα.

ια. Σύμφωνα με τη προβλεπόμενη χρήση γης, και το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, αν και εφόσον, κριθεί απαραίτητη από πολεοδομικής άποψης η κατασκευή του να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τον χώρο στάθμευσης του ΟΤ 445 . Όλα πρέπει να αποτρέπουν την όσο το δυνατόν ελάχιστη εκπομπή (λόγο ακτινοβολίας) θερμότητα. Άλλωστε το αντιαισθητικό και ρυπογόνο υπαίθριο πάρκιγκ της Δουκίσης Πλακεντίας , το οποίο δεν απέχει ούτε ένα χιλιόμετρο, πρέπει να μας προβληματίσει και να μας διδάξει Έτσι προτείνουμε μόνο την υπόγεια λύση στάθμευσης και την δεντροφύτευση με χαμηλού ύψους βλάστηση του ισογείου.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ- ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ-ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ

1. Πάγια επιδίωξή μας ήταν και είναι το Αθλητικό Κέντρο να είναι Κέντρο ήπιων εγκαταστάσεων, τοπικής εμβέλειας, για την εξυπηρέτηση του Δημοτικού- ερασιτεχνικού Αθλητισμού πάντα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

2. Πρέπει να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας του έργου και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες χρηματοδότησής του, από φορείς όπως η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από κρατικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και στη έσχατη περίπτωση, η σταδιακή χρηματοδότηση – κατασκευή από του ίδιους πόρους του Δήμου (δεν αρκεί μόνο να διαπιστώνεται η άδικη διοχέτευση της σε χρήμα εισφοράς μας, με την πράξη εφαρμογής ,σε άλλου τομείς, είναι καιρός τώρα να τύχει και της έμπρακτης ανταποδοτικότητας .

3. Ο Σύλλογός μας , όλοι οι φορείς της πόλεως και φυσικά όλες οι πολιτικές παρατάξεις πιστεύουμε, ότι έχουν ως προτεραιότητα το ενδιαφέρον τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Μπορούμε και πρέπει να αναδείξουμε με πράξεις και όχι λόγια, ότι τα ΠΕΥΚΑΚΙΑ, μπορούν να γίνουν η καλύτερη από πλευράς περιβάλλοντος Συνοικία της Αγίας Παρασκευής και η υποδειγματικότερη στο Λεκανοπέδιο της Ανατολικής Αττικής. Η δύναμη του καθενός από μας είναι αρκετή ώστε να λάβουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε μεγαλεπήβολα πράγματα, αλλά να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι που θα συνδυάσει και θα καλύψει τια ανάγκες σε αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και τη χαρούμενη πλευρά της ζωής, αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής μας.

4. Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ακράδαντα, ότι σε μια υπεύθυνη και με όραμα Δημοτική αρχή καθώς και σε όλες τις Δημοτικές παρατάξεις, αρχές και Συλλόγους της πόλεως, μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης θα πρυτανεύσει και θα υπερισχύσει η καλαισθησία , η ποιότητα ζωή και η προσαρμογή στο φυσικό ανάγλυφο περιβάλλον και προπάντων η νομιμότητα Ένα τέτοιο έργο χρειάζεται προσοχή, μεράκι και ευαισθησία. από όλους.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος / Η Γραμματέας

Χρήστος Λαμπρινάκης / Μαρίνα Καλαντζάκη