Ανοιχτή Συνέλευση: Κανένας νόμος δεν μπορεί να μας εμποδίσει να είμαστε στους δρόμους και τις πλατείες

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» που πρόκειται να ψηφιστεί την Πέμπτη 10/7 αποτελεί μια στυγνή επίθεση στα πολιτικά κεκτημένα και αποβλέπει ρητά στον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών. Με αυτό η αστυνομία έχει πλέον τη δυνατότητα να διαλύει οποιαδήποτε δημόσια συνάθροιση -αυθόρμητη ή μη- δεν έχει λάβει τη σχετική άδεια. Επιπλέον, παρέχεται στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές η δυνατότητα να απαγορεύουν ή και να διαλύουν μια διαδήλωση αν δεν τηρούνται συγκεκριμένοι όροι, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η ύπαρξη «οργανωτή» που θα πρέπει να συνεργάζεται με τις αρχές και να είναι υπόλογος απέναντί τους για οτιδήποτε συμβεί.  

Έτσι το κράτος προσθέτει στο νομικό του οπλοστάσιο ένα εργαλείο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανασύρει για να καταστείλει οποιαδήποτε κινητοποίηση κρίνει ως επικίνδυνη επειδή αμφισβητεί την πολιτική του.

Στο στόχαστρό του μπορούν να μπουν όχι μόνο οι μικρές ή μεγάλες διαδηλώσεις αλλά και οι απλές συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους, όπως και οι αντισυγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες αποτελούν ένα μέσο αγώνα, τόσο για τη δημόσια εκδήλωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας, όσο και για την παρεμπόδιση της ρατσιστικής και φασιστικής παρουσίας στις γειτονιές μας.

Επιπλέον, δημιουργεί κλίμα ποινικοποίησης κάθε κοινωνικής διαμαρτυρίας, παρουσιάζοντας τις διαδηλώσεις ως εν δυνάμει εγκληματικές δραστηριότητες, οι οποίες πρέπει να διέπονται από νομικό πλαίσιο. Τέλος, προχωρεί σε μια ακόμη κίνηση επιβολής και ελέγχου των δημόσιων χώρων,  φιλοδοξώντας να ορίζει το ίδιο τον τρόπο με τον οποίο οι «υπήκοοί του» πρέπει να κινούνται σε αυτούς.

  Είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι η βιωσιμότητα ενός νόμου δεν κρίνεται στο κοινοβούλιο και τα δικαστήρια, αλλά εντός του κοινωνικού γίγνεσθαι. Το διαπιστώσαμε πρόσφατα και στην Αγία Παρασκευή, όταν η τουλάχιστον γελοία κυβερνητική απαγόρευση συνάθροισης στην πάνω πλατεία του Άη Γιάννη ακυρώθηκε στην πράξη από τη μαζική παρουσία του κόσμου εκεί. Στο χέρι μας είναι να σταματήσουμε τον αναδυόμενο αυταρχισμό με τον οποίο επιχειρείται να ποδηγετηθεί η ζωή μας. Στη “νέα κανονικότητα” που κάποιοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν με κάθε είδους καταστολή, νομίζοντας ότι θα μας δίνουν εντολές για το πότε και που θα περπατάμε, πότε και που θα διαδηλώνουμε, πότε και πού πρέπει να καταναλώνουμε, με μια κάμερα μέσα σε κάθε σπίτι κι έναν μπάτσο πάνω από το κεφάλι μας, να απαντήσουμε με ελευθερία, συνείδηση, συλλογικότητα.  

  ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ