Στη συνάντηση Εργασίας Ιδρυτικών μελών & Γενική Συνέλευση Δικτύου SDG 17 Greece συμμετείχε ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς (VD)

Αθρόα συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στις εναρκτήριες εργασίες του μοναδικού ελληνικού Δικτύου για τη διάχυση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε στους άξονες Πολιτισμός-Παιδεία-Περιβάλλον-Ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες.

Το ξεκίνημα της κοινής προσπάθειας των Δήμων της χώρας που απαρτίζουν το Πανελλήνιο Δίκτυο SDG 17 Greece για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με προτεραιότητα στους Άξονες Πολιτισμός – Παιδεία – Περιβάλλον – Ανάπτυξη Ο.Τ.Α, σηματοδότησε η πρώτη Συνάντηση Εργασίας των ιδρυτικών μελών του Δικτύου, οι οποίοι και κατέθεσαν τη δέσμευσή τους να συμβάλλουν στη συνδιαμόρφωση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού πλαισίου για τις τοπικές κοινωνίες όπως, επίσης, στην ανάδειξη και διείσδυση αρχών και πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών και των Δήμων της Ελλάδας. Με την ευκαιρία της Συνάντησης Εργασίας, τα ιδρυτικά μέλη πραγματοποίησαν την πρώτη Γενική Συνέλευση του Δικτύου. Μετά το πέρας της Συνέλευσης συγκροτήθηκε σε Σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τη Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη.

Στην έναρξη της Συνάντησης, η Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, ως Πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, καλωσόρισε τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου. Χαιρετίζοντας τις εργασίες, στην τοποθέτησή της παρουσίασε τις στοχεύσεις, τις συμμαχίες και τα επόμενα βήματα του Δικτύου SDG 17 Greece.

«Ως Δίκτυο φιλοδοξούμε να ενώσουμε τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και κοινωνίες και να αποτελέσουμε το όχημα για την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα. Χάρη στη στήριξη όλων σας, το νεοσύστατο Δίκτυο SDG 17 Greece, έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να έχει περισσότερα από 100 μέλη, κυρίως από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη. Η δική σας συμμετοχή και στήριξη σε μια προσπάθεια που μας ενώνει όλους, γιατί μας αφορά όλους κι αφορά πρώτα και πάνω από όλα, τις τοπικές μας κοινωνίες. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη, γιατί την προσπάθειά μας την στηρίζει πρώτη από όλους η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και προσωπικά ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η δραστηριοποίηση του Δικτύου λειτουργεί υποστηρικτικά και συμπληρωματικά στις δράσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Κ.Ε.Δ.Ε τα τελευταία χρόνια, που στόχο έχουν να αναδείξουν τον κομβικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση στη διάχυση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Μία στόχευση που ετέθη ως προτεραιότητα και από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση κατά την παρουσίαση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” για την Αυτοδιοίκηση. Οι στόχοι αυτοί αναδείχθηκαν και ως εθνική προτεραιότητα, που θα κληθούν να υπηρετήσουν η κυβέρνηση και η ελληνική αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, μέσα από την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το νεοσύστατο Δίκτυο SDG 17 Greece, ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα για τη διάχυση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε στην τοπική αυτοδιοίκηση, αποκτά έναν ισχυρό σύμμαχο. Το ίδιο το Κεντρικό Κράτος. Γεγονός που μας διευκολύνει αφενός στην προσπάθειά μας για περαιτέρω ενίσχυση του Δικτύου μας με νέα μέλη, αφετέρου στην επίτευξη των καταστατικών μας στόχων, με κεντρικό σκοπό να αναδείξουμε και να διεισδύσουμε στην πράξη τις κατευθυντήριες γραμμές, αρχές και πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης βάσει αυτών των 17 Στόχων, για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων της Ελλάδας».

Από τη Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν, αναδείχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου με μέλη:

 • Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, Δημοτική Σύμβουλος Αμαρουσίου και Πρόεδρος Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων (Πρόεδρος)
 • Δημήτρης Καφαντάρης, Δημοτικός Σύμβουλος Πύλου και Πρόεδρος του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη» (Αντιπρόεδρος)
 • Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (Γραμματέας)
 • Ηλίας Αποστολόπουλος, Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού (Μέλος),
 • Ιωάννης Φωστηρόπουλος, Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου (Μέλος),
 • Γεώργιος Παναγόπουλος, Δήμαρχος Σαλαμίνας (Μέλος),
 • Νικόλαος Μελετίου, Δήμαρχος Ασπροπύργου (Μέλος),
 • Ανδρέας Κονδύλης, Δήμαρχος Αλίμου (Μέλος),
 • Νικόλαος Μπάμπαλος, Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής (Μέλος),
 • Γεώργιος Μαρκόπουλος, Δήμαρχος Γαλατσίου και Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Μέλος),
 • Διονύσης Στανίτσας, Δήμαρχος Ιθάκης (Μέλος),
 • Ιωάννης Καλαφατέλης, Δήμαρχος Διονύσου (Μέλος),
 • Ευάγγελος Μπουρνούς, Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου (Μέλος).

Παρόντες στη Συνάντηση Εργασίας και στην πρώτη Γενική Συνέλευση του Δικτύου SDG 17 Greece, ήταν ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Πρόεδρος του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη» Δημήτρης Καφαντάρης, ο Δήμαρχος Γαλατσίου και Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Νικόλαος Μπάμπαλος, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γεώργιος Θωμάκος,ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Ιωάννης Φωστηρόπουλος, ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γεώργιος Παναγόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Δημήτρης Σωτηρόπουλος, η Αντιδήμαρχος Αγρινίου Μαρία Παπαγεωργίου, ο Αντιδήμαρχος Αχαρνών Ευάγγελος Αραμπατζής, ο Αντιδήμαρχος Δάφνης – Υμηττού Αργυρώ Βογιατζόγλου, ο Αντιδήμαρχος Διονύσου Νικόλαος Καρυστινός, ο Αντιδήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Φώτης Ιασωνίδης, ο Αντιδήμαρχος Κερατσινίου Μιλτιάδης Θεόδοτος, ο Αντιδήμαρχος Κιλκίς Θεμιστοκλής Κοσμίδης, ο Αντιδήμαρχος Μαραθώνα Γεώργιος Ζορμπάς, η Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης Κλαίρη Δεληγιάννη, ο Αντιδήμαρχος Περιστερίου Γιώργος Τσαλίκης, ο Αντιδήμαρχος Πετρούπολης Αθανάσιος Σκαλιστήρας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγίων Αναργύρων Βασίλης Αναλυτής, ο Γενικός Γραμματέας Ελευσίνας Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΔΥ Δάφνης – Υμηττού Ιωάννης Τζιβελέκας, ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες από τους Δήμους Διονύσου, Νέας Φιλαδέλφειας, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Νέας Σμύρνης κ.α.

Ένα θερμό «ευχαριστώ» σε όλους τους Δημάρχους και τους αιρετούς εκπροσώπους που έδωσαν το «παρών» στη Συνάντηση Εργασίας του Δικτύου #SDG17Greece που σηματοδότησε την έναρξη της κοινής μας προσπάθειας για τη διάχυση των #17ΣτόχωνΒιώσιμηςΑνάπτυξηςΟΗΕ στην ελληνική κοινωνία. Δυναμικά πάμε μπροστά έχοντας στο πλευρό μας άξιους και ικανούς αυτοδιοικητικούς συνοδοιπόρους αλλά και πολύτιμους συνεργάτες!

Posted by Μαρίνα Σταυράκη Πατούλη on Friday, 17 July 2020