Κορωνοϊός: Ανησυχητικό ρεκόρ με 203 νέα κρούσματα – Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εξετάζουν αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς – Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους αρμόδιους στις 11 το πρωί της Δευτέρας

Σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού έχουν τεθεί πολιτική ηγεσία και λοιμωξιολόγοι, καθώς την Κυριακή ανακοινώθηκαν 203 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ, που δεν είχε καταγραφεί ούτε κατά την περίοδο της καραντίνας.

Η αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς έχει μπει εκ των πραγμάτων στο τραπέζι, ενώ κρίσιμη θεωρείται η αυριανή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους λοιμωξιολόγους, στις 11 το πρωί, όπου και αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Ένα εξόχως ανησυχητικό στοιχείο, δε, είναι το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας, από 17 το Σάββατο, σε 22 την Κυριακή.

Γα ακόμη μία ημέρα η διασπορά παραμένει ευρύτατη, με κρούσματα να καταγράφονται σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας. Τα περισσότερα εξ αυτών -και συγκεκριμένα τα 50- αφορούν στην εστία που καταγράφηκε στο εργοστάσιο στη Χαλκιδική, ενώ 38 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική και 35 στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, 33 κρούσματα είναι εισαγόμενα.

Αναλυτικότερα, εντοπίστηκαν:

εισικοσιεννέα (29) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
τριανταοκτώ (38) κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα.
τριανταπέντε (35) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
πενήντα (50) στην Π.Ε Χαλκιδικής, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας.
δύο (2) στην Π.Ε. Αργολίδας,
ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας,
ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας,
τρία (3) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,
δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου,
δύο (2) στην Π.Ε. Καβάλας,
ένα (1) στην Π.Ε. Καστοριάς,
επτά (7) στην Π.Ε. Κέρκυρας,
δύο (2) στην Π.Ε. Κορινθίας,
τρία (3) στην Π.Ε. Κυκλάδων (στην Αντίπαρο),
οκτώ (8) στην Π.Ε. Λάρισας,
ένα (1) στην Π.Ε. Μαγνησίας,
ένα (1) στην Π.Ε. Ξάνθης,
ένα (1) στην Π.Ε. Πέλλας,
δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας,
πέντε (5) στην Π.Ε. Ροδόπης,
τρία (3) στην Π.Ε. Σερρών,
δύο (2) στην Π.Ε. Τρικάλων

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 203 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5623, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 5 (22.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 212 θανάτους συνολικά στη χώρα. 69 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

protothema.gr