Γ. Μυλωνάκης: Καθήκον όλων μας να κάνουμε πιο φιλόξενη την καθημερινότητα των ΑμεΑ

Δήλωση Γιάννη Μυλωνάκη με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου- Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Καθήκον όλων μας να κάνουμε πιο φιλόξενη την καθημερινότητα των ΑμεΑ στις πόλεις που ζούμε μαζί

 Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή απολογισμού για όλους μας πάνω στο τι έχουμε πράξει προκειμένου να διασφαλίσουμε την ισότιμη θέση των συγκεκριμένων συνανθρώπων μας στην κοινωνία μας.

Είτε σε ατομικό επίπεδο (για παράδειγμα, πόσες φορές ο καθένας μας μπορεί να έχει σταθμεύσει πάνω σε κάποια διάβαση ή μπάρα εξυπηρέτησης ΑμεΑ;), είτε σε συλλογικό επίπεδο, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις μας απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία είναι μετρήσιμες. Αν όντως αντιμετωπίζουμε την ιδιαιτερότητά τους με σεβασμό και αλληλοεκτίμηση, οφείλουμε -πέρα από τις όποιες ευχές διατυπώνουμε- να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ και τις όποιες μη «φιλόξενες» συμπεριφορές μας απέναντι στους συγκεκριμένους πολίτες.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση και κυρίως τους Δήμους, θα πρέπει να θέσουν σε πρώτη προτεραιότητα τη φροντίδα ώστε τα ΑμεΑ να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα κοινωνικά και δημόσια αγαθά και στις υπηρεσίες, αίροντας κάθε εμπόδιο που οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό τους. 

Από τα σχολεία μας, τις δημοτικές υπηρεσίες, τους δρόμους μας, έως τις πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές μας, θα πρέπει παντού να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα επιτρέπουν στα Άτομα με Αναπηρία να συμμετέχουν ισότιμα στην καθημερινότητα.

Ως δημοτική παράταξη θα εξακολουθήσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με οποιασδήποτε μορφής αναπηρία, καταθέτοντας συγχρόνως και ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του στον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Το θεωρούμε ως το ελάχιστο που έχουμε να πράξουμε απέναντι στους συμπολίτες μας, με τους οποίους κινούμαστε στις ίδιες γειτονιές, αντιμετωπίζουμε κοινές ανάγκες και μοιραζόμαστε κοινά οράματα για την πόλη μας.