Βασίλης Ζορμπάς – Παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες: “Οι πραγματικοί νικητές της ζωής”

Η 3Η Δεκεμβρίου εδώ και πάρα πολλά χρόνια πλέον έχει ταυτιστεί με τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Με τους συνανθρώπους μας εκείνους οι οποίοι βρέθηκαν απέναντι στις πραγματικές δυσκολίες της ζωής και όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω, αλλά πήραν τις δυσκολίες αυτές και τις μετέτρεψαν σε ευκαιρίες ζωής. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής συναισθανόμενος στο ακέραιο τον αγώνα που δίνουν οι συνάνθρωποί μας σε καθημερινή βάση βρίσκεται στο πλευρό τους και είναι αποφασισμένος να τους βοηθήσει με κάθε τρόπο, έτσι ώστε η ένταξή τους στην κοινωνία να είναι απόλυτη και υποδειγματική.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής (μέσω των αρμοδίων δομών του) αλλά και ο Δήμαρχος, Βασίλης Ζορμπάς, προσωπικά έχουν θέσει τις ανάγκες των ΑΜΕΑ της πόλης μας στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων τους.

«Τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες είναι τα φωτεινά παραδείγματα για όλους μας. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι μπορεί να μπήκαν στην αφετηρία του αγώνα της ζωής με… μειονέκτημα, αλλά είναι εκείνοι που στο τέλος βγήκαν νικητές» δήλωσε ο Βασίλης Ζορμπάς και πρόσθεσε «Είναι οι άνθρωποι που μας έμαθαν να «μαχόμαστε», να παλεύουμε και να μην το βάζουμε κάτω. Στους ανθρώπους αυτούς χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια συγνώμη, για την ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια που θα μπορούσαμε να τους έχουμε προσφέρει, και δεν το έχουμε πράξει ακόμα. Κι εγώ προσωπικά δεσμεύομαι πως θα κάνω ότι χρειαστεί για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία μας, χωρίς προβλήματα και χωρίς ανισότητες. Και μακάρι όλοι μας να μην θυμόμαστε τους ανθρώπους μόνο στις 3 Δεκεμβρίου».

Ένα εκατομμύριο Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες στην χώρα μας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας. Η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες μέσω εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προσπαθειών, καθώς και η αύξηση της ευαισθητοποίησης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους.

Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).