Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Την Τετάρτη 3/2 οι αιτήσεις για τις πολυκατοικίες

Την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 10.00 το πρωί, ανοίγει η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος για υποβολή αιτήσεων για τις Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β). Το ποσοστό επιχορήγησης κυμαίνεται από 60% έως και 90%, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις περιπτώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα μονοκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων.

η αναβάθμιση των ανελκυστήρων, τα φώταμονώσεις κ.τ.λ., αρκεί η πολυκατοικία να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας», αλλά και να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, όπως το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

Ως προς τη διαδικασία της ενεργειακής αναβάθμισης των πολυκατοικιών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζει δύο τύπους αιτήσεων για τις πολυκατοικίες.

  • Η αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α θα αφορά κοινόχρηστες παρεμβάσεις και παρεμβάσεις στα επιμέρους διαμερίσματα.
  • Η αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β θα περιλαμβάνει μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις, θα υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο/διαχειριστή της πολυκατοικίας και θα αφορά μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα

Σημειώνεται πως το ποσοστό της επιχορήγησης του προγράμματος ανέρχεται στο 60%, ανεξαρτήτως εισοδήματος, το οποίο προσαυξάνεται κατά 10% λόγω Covid-19, ενώ παράλληλα δίνεται ενεργειακό μπόνους 10% στις αιτήσεις πολυκατοικίας τύπου Α.

Για τις πολυκατοικίες τύπου Α, η επιδότηση μαζί με τα δύο μπόνους 10% για τις επιπτώσεις της πανδημίας και 10% για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης κατά τουλάχιστον τρεις κλίμακες, ανέρχεται στο 80%. Επιπροσθέτως στην περίπτωση που η πολυκατοικία εντάσσεται στα διοικητικά όρια λιγνιτικών δήμων, χρηματοδοτείται μέχρι και το 90% των επιλέξιμων δαπανών.

Για τις πολυκατοικίες τύπου Β, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης μπορεί να ανέλθει στο 70%. Στην περίπτωση που η πολυκατοικία εντάσσεται στα διοικητικά όρια λιγνιτικών δήμων, χρηματοδοτείται μέχρι και το 80% των επιλέξιμων δαπανών.

Για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που προβλέπει το πρόγραμμα, το ανώτατο ύψος που μπορεί να επιδοτηθεί είναι οι 48.500 ευρώ. Δηλαδή, ο ανώτατος επιλέξιμος προς επιδότηση προϋπολογισμός είναι 50.000 ευρώ ανά διαμέρισμα, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών για μελέτες, πιστοποιητικά κ.ο.κ.

Για τις Πολυκατοικίες Τύπου Β, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται στις 80.000 ευρώ.