Πολιτική συζήτηση με προσωπικές αψιμαχίες αλλά ομόφωνη απόφαση για τον Προϋπολογισμό 2021 (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Σε ένα σχετικά ήρεμο κλίμα κινήθηκε η 3η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2021, αφού είχε ήδη προηγηθεί η 7ωρη συζήτηση σε προηγούμενη συνεδρίαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα, καθώς και η διαβούλευση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, στις 26/1/2021. Αποτέλεσμα ήταν, πέρα από κάποιες αψιμαχίες, που επί της ουσίας έγιναν για να διατηρηθεί η υπάρχουσα εικόνα έκαστου συνδυασμού, να επικρατήσει η συναίνεση και να ψηφιστεί «ομόφωνα» ο Προϋπολογισμός. Οι μόνες αρνητικές ψήφοι ήταν των κ.κ. Ανδρέα Γκιζιώτη και Γιώργου Τσιμπουκάκη (Λαϊκή Συσπείρωση), που εκ των πραγμάτων είναι πάντα αντίθετοι στην ψήφιση των προϋπολογισμών λόγω πολιτικής θέσης και όπως ειπώθηκε από το Δήμαρχο χαριτολογώντας «οι ψήφοι τους δεν πιάνονται».

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις στο Δ.Σ., υπήρξε συναίνεση, ώστε να μπορέσει να διοικηθεί ο Δήμος που παρέμενε σε στασιμότητα από την αρχή του έτους.

Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν ο Γ.Γ. κ. Μιλτιάδης Κύρκος και οι Διευθυντές κ. Απόστολος Σκουλουδάκης και  κ. Πόπη Δράκου.

Στην πολιτική του εισήγηση ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς έκανε λόγο για τη δυσκολία που υπάρχει στο να συνταχθεί ένα Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π.). Για να στηθεί το Τ.Π. του 2021, να εξοικονομηθούν τα χρήματα, να είναι αξιόπιστο και με στόχο να ωφεληθεί η πόλη,  εργάστηκαν οι υπάλληλοι του δήμου, ο Γ.Γ., ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, η Διοίκηση του Δήμου για σχεδόν ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Τ.Π. των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης το οποίο υπερψηφίστηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., διευκρινίζοντας, ότι αυτό έχει στηθεί από τη Διοίκηση του Δήμου κατά 95%, αφού ήδη εκείνος στο Τ.Π. που εισηγήθηκε είχε ενσωματώσει προτάσεις της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον όσων παρατάξεων είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμά του.

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης, είπε ο κ. Ζορμπάς, είναι να ελέγχει τη Διοίκηση, να κάνει προτάσεις, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να διοικήσει το δήμο.

Τόνισε τα προβλήματα που έφερε στη διοίκηση των δήμων η εφαρμογή της απλής αναλογικής και την πρόθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της σύμφωνης άποψης του ΠΑΣΟΚ να επανέρθει το πλειοψηφικό σύστημα.

Όσον αφορά το γεγονός που ανέφερε ο κ. Ζορμπάς, ότι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δεν απάντησε στο Δήμο για προσφυγές που εκείνος έχει κάνει, αλλά απάντησε σε σχετικό άρθρο του aparaskevi-images.gr, θα το αναλύσουμε εκτενώς σε επόμενο άρθρο.

Περιεκτικός και σύντομος υπήρξε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Τίμος Κωστόπουλος, μιας και είχε γίνει ανάλυση των στοιχείων στη συνεδρίαση για το Τ.Π. του 2021. Ο κ. Κωστόπουλος ενημέρωσε πως το ύψος του προϋπολογισμού του Δήμου ανέρχεται σε € 46.447.110,04 και αναφέρθηκε σε επιμέρους οικονομικά στοιχεία. Ενημέρωσε για πλεονασματικό αποθεματικό και ευχαρίστησε την κ. Δράκου και τον κ. Σκουλουδάκη για τη σημαντική αρωγή τους στη σύνταξη του προϋπολογισμού. Ένα σημαντικό σημείο της ενημέρωσης ήταν πως έγινε σημαντική εξόφληση υποχρεώσεων του δήμου αναφορικά με τα ΠΟΕ και σήμερα το πραγματικό χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου ανέρχεται στα 7 εκ. ευρώ. Ο κ. Ζορμπάς βέβαια ενημέρωσε πως στο τέλος του έτους, αφού θα έχουν γίνει τα έργα που έχουν προγραμματιστεί, το υπόλοιπο θα μειωθεί σημαντικά και πιθανόν θα χρειαστεί να γίνει αύξηση των δημοτικών τελών κατά 5, 6, 7%.

Ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής», κ. Γιώργος Οικονόμου μίλησε για ατόπημα της Νομικής Υπηρεσίας, ρωτώντας αν «Η Νομική Υπηρεσία είναι δυνατόν να στρέφεται κατά του κορυφαίου οργάνου που είναι το δημοτικό συμβούλιο»; Επισημαίνοντας ότι αναφέρεται στην ένσταση που υποβλήθηκε για την ισχύ του Τ.Π. των τριών παρατάξεων και πως δεν  μπορεί να προσβάλλονται οι αποφάσεις του Δ.Σ.. Η απάντηση του Δημάρχου ήταν πως η Νομική Υπηρεσία υπάγεται στο Δήμαρχο ο οποίος και της αναθέτει εργασίες. Ο δε κ. Λαζουράς από την Νομική Υπηρεσία είναι ένας έμπειρος δικηγόρος και αυτοδιοικητικός, ένα low profile άτομο και δεν προσβάλει κανέναν και ούτε έχει κάνει κάτι παράτυπο. Δεν υπήρξε καμία προσβλητική αναφορά στον κ. Λαζουρά, διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι δεν υπήρχε περίπτωση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να βγάλει παράνομη την εναλλακτική πρόταση των τριών παρατάξεων που ψηφίστηκε από 14 δημοτικούς συμβούλους, γιατί έγιναν όλα σύννομα. Ο προϋπολογισμός έχει ενσωματώσει τις προτάσεις αυτού του Τ.Π. που βελτιώνουν πραγματικά τα οικονομικά δεδομένα του δήμου. Κράτησε όμως επιφυλάξεις για το αν θα ακολουθήσουν αναμορφώσεις που θα κάνουν ριζικές αλλαγές.

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος της «Νίκης των πολιτών» τέθηκε υπέρ της απλής αναλογικής ως μια ευκαιρία για να δοκιμαστούν οι δυνατότητες για συνεργασία. Ως συνήθως δοθείσης της ευκαιρίας έκανε και μια μίνι  αναφορά σε έργα της «δικής του δημοτικής Αρχής» και στις αλλαγές που εντάχθηκαν στο Τ.Π. μέσω της εναλλακτικής των τριών παρατάξεων.

Ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης, επικεφαλής των «Αλλάζουμε», μίλησε για έλλειψη διάθεσης συνεργασίας και διαλόγου από το Δήμαρχο. Αναφέρθηκε και αυτός στο ιστορικό που οδήγησε στην συνάντηση διαβούλευσης των επικεφαλής των παρατάξεων και τέλος στην ομόφωνη ψήφιση του προϋπολογισμού. Τόνισε απαντώντας παράλληλα στον κ. Τσιμπουκάκη ότι «δεν τα βρήκαμε, απλά τηρήσαμε μια στάση ευθύνης γιατί βρισκόμαστε 1η Φεβρουαρίου και ο δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει». Σκοπός δεν είναι η συνδιοίκηση. Η αντιπολίτευση είναι για να αναδεικνύει και να επισημαίνει την κακοδιοίκηση. Αυτός ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί χάρη στη στάση ευθύνης που έδειξαν οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δια στόματος του επικεφαλής κ. Ανδρέα Γκιζιώτη στράφηκε σε τρεις άξονες: την υποστελέχωση των δήμων, την προσπάθεια από την κεντρική κυβέρνηση για στροφή στην ιδιωτικοποίηση και η υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ. Το ζήτημα είναι τι έχει ανάγκη η πόλη, που θα βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες και πως θα διεκδικήσουμε. Από τον περσινό προϋπολογισμό υλοποιήθηκε μόλις το 30%, είπε ο κ. Γκιζιώτης. Άρα το κριτήριο αν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό ξεκινάει από το αν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης. Από θέση αρχής και πολιτικής άποψης η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τους προϋπολογισμούς και τις αναμορφώσεις.

Σημαντικές επισημάνσεις

Ο κ. Σταθόπουλος ανάφερε ότι έβαλαν το προπονητήριο πρώτο – πρώτο στο Τ.Π. που το ξέχασε η δημοτική Αρχή!!! Είναι τραγελαφικό να παρουσιάζεται ως τιμητής του προπονητηρίου, όταν ο ίδιος μέσα σε 5 χρόνια διοίκησης το μόνο που κατάφερε είναι να δίνει 3μηνες αναβολές για την κατασκευή του και εντέλει να μην βάλει ούτε ένα λιθαράκι για την υλοποίησή του!!!  Μίλησε επίσης για «απύθμενης οξύτητας επίθεση» εκ μέρους του Δημάρχου κατά τη διαβούλευση. Ξεχνάει όταν ο ίδιος χαρακτήριζε συνάδελφό του δημοτική σύμβουλο ως «ρουφιανούλα» δημόσια κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. και όταν «στόλιζε» τον Βασίλη Ζορμπά στο Δ.Σ. με τις εκφράσεις «φασίστας», «φασιστοειδές», «άθλιος», «ανήθικος», «εμμονικός», «διώκτης αντιπάλων», με «φανατικό και εμπαθή λόγο», με «δηλητηριώδη γλώσσα» και όταν μιλούσε για «θέατρο του παραλόγου ενός δημάρχου» . Όταν θέλει να απολαμβάνει πολιτικό πολιτισμό καλό θα είναι πρώτα – πρώτα να τον υποστηρίζει ο ίδιος με τις πράξεις και τις συμπεριφορές του. Επιτέλους, η καραμέλα του «υβριστή» Ζορμπά πρέπει να σταματήσει από τον «υβριστή» Σταθόπουλο. Θεώρησε δε προσβολή τη μία σύντομη διακοπή που υπέστη από τον αντιδήμαρχο κ. Αργυρό. Θα του συνιστούσα να παρακολουθήσει τα βίντεο των συνεδριάσεων του Δ.Σ. από την έναρξη της Διοίκησης Ζορμπά και έπειτα (αν δεν τα βρίσκει υπάρχουν όλα στο aparaskevi-images.gr) και να μετρήσει πόσες φορές έχει διακόψει εκείνος το Δήμαρχο και όχι μόνο.

Όσον αφορά τον κ. Οικονόμου, το έχω ξαναγράψει αλλά θα το επαναλάβω πάντα με καλή πρόθεση. Καλό θα ήταν οι όποιες κριτικές του να μην είναι μονομερείς και στραμμένες μόνο εκ δεξιών, αποφεύγοντας να απευθυνθεί και στους εξ αριστερών. Δυστυχώς πολλά από όσα καταλογίζει στην νυν δημοτική Αρχή, περιγράφουν απόλυτα την προηγούμενη Διοίκηση του κ. Σταθόπουλου με τον οποίο έχει σε μεγάλο βαθμό σύγκλιση απόψεων και κοινών δράσεων. Εξάλλου από τη στιγμή που η δυναμικότητα της «Νίκης των πολιτών» μέσα στο Δ.Σ. είναι μεγαλύτερη, αν ακολουθήσει την ίδια πορεία δράσης για την υπόλοιπη χρονική περίοδο έως τις εκλογές του 2023 υπάρχει ο κίνδυνος να «απορροφηθεί» από αυτήν.

Όσον αφορά την προσφυγή της δημοτικής Αρχής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής σχετικά με την ψήφιση της εναλλακτικής πρότασης των 3 παρατάξεων για το Τ.Π. και το δικαίωμα για προσφυγή κατά απόφασης του Δ.Σ., να ενημερώσουμε ότι έχει συμβεί προηγουμένως (ενδεικτικά) στους δήμους Τρίπολης, Αγρινίου και Μεσολογγίου. Άρα μην εκπλήσσονται τόσο έντονα μερικοί, ας ενημερωθούν πριν το χαρακτηρίσουν ως πρωτοφανές γεγονός.

Συναίνεση & συνεργασία … δυο έννοιες, μια καραμέλα στο στόμα της αντιπολίτευσης που χρησιμοποιείται κατά το δοκούν. Παρατηρώντας την μέχρι τώρα δράση μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης αντιλαμβανόμαστε ότι μάλλον εννοούν συναίνεση & συνεργασία μεταξύ τους σαν ένας μοχλός πίεσης της δημοτικής Αρχής. Τουλάχιστον αυτό εισπράττει ο πολίτης από τη στάση τους. Και φυσικά κατ’ αυτούς πάντα η δημοτική Αρχή είναι ο «φταίχτης», όταν όμως οι ίδιοι έχουν ξεκινήσει με αρνητισμό από την πρώτη στιγμή της σύστασης του νυν δημοτικού συμβουλίου. Είναι κοινό μυστικό ότι εξ αρχής προτάθηκαν συνεργασίες εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, αλλά εισπράχθηκαν αρνήσεις. Πιθανόν μια κίνηση αποστασιοποίησης και αυτοκριτικής να έφερνε καλύτερα αποτελέσματα και να άλλαζε και τη στάση της δημοτικής Αρχής που επί του παρόντος στο 99% των περιπτώσεων αντιδρά αμυνόμενη.

Ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε μια πολιτική συζήτηση περί θεμάτων του προϋπολογισμού, με προσωπικές στην ουσία αντιπαραθέσεις, αφού από την Οικονομική Επιτροπή είχε ήδη αποφασισθεί η έκβαση της ψηφοφορίας. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που προϋπολογισμός ψηφίζεται ομόφωνα.