Έρευνα-απαντήσεις του Γ. Οικονόμου για το ακίνητο στην Αιτωλίας που θα διεκδικήσει ο Δήμος από το ΥπΑΑΤ (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ένα από τα θέματα της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν και η υποβολή αιτήματος από τη δημοτική Αρχή για την απόκτηση του κτιρίου της οδού Αιτωλίας 27, το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά είναι σε αχρηστία τα τελευταία 10-12 χρόνια.

Η απόφαση του σώματος του Δ.Σ. ήταν ομόφωνη προς την κατεύθυνση ο Δήμος να αποκτήσει το ακίνητο. Μετά μάλιστα την δέσμευση του κ. Βασίλη Ζορμπά ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να στεγάσει τις Κοινωνικές Δομές του δήμου (Μαγειρείο, Παντοπωλείο, Δημοτικά Ιατρεία Τσακού).

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα, το ότι δεν είναι σίγουρο αν ανήκει στο συγκεκριμένο Υπουργείο, γιατί δεν είναι εγγεγραμμένο παρά την παραμένουσα πινακίδα που το δηλώνει ξεκάθαρα. Ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί για το θέμα με τον υπουργό κ. Γεώργιο Γεωργαντά άμεσα.

Απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε ο κ. Γιώργος Οικονόμου (Νέα Αρχή) λέγοντας ότι το ακίνητο έχει βρεθεί στα αρχεία του υπουργείου, υπάρχει όμως μια συμφωνία κατά την οποία τα ακίνητα που είναι πάνω από ένα ποσό είναι δηλωμένα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα άλλα έπρεπε να τα δηλώσει η Περιφέρεια. Έχει δε προηγηθεί συνάντηση του κ. Οικονόμου με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γεώργιο Στύλιο και είναι ενήμερος και σύμφωνος και ο κ. Γεωργαντάς.

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε επίσης ότι ο Δήμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος κάνοντας αίτημα με εισήγηση και τεχνικοοικονομική πρόταση, αφού πριν πάρει τα σχέδια από την αρμόδια υπηρεσία, για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για την πρόθεση απόκτησης του συγκεκριμένου ακινήτου. Στο δημοτικό συμβούλιο σε παλαιότερη συνεδρίαση ο κ. Οικονόμου απηύθυνε ερώτημα για το θέμα αυτό και έλαβε απάντηση από τον Αντιδήμαρχο κ. Αργυρό ότι ερευνούν το θέμα.

Γ. Οικονόμου σε συνάντηση με τον υφ. Γ. Στύλιο

Στις 25 Οκτωβρίου 2022 γίνεται αναλυτική δημοσίευση για την συνάντηση των Οικονόμου – Στύλιου και στην αναγκαιότητα παραχώρησης των ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που βρίσκονται στην πόλη μας. Μετά από συγκροτημένη και εμπεριστατωμένη πρόταση του κ. Οικονόμου ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα και τον διαβεβαίωσε ότι αντιμετωπίζει πολύ θετικά το ζήτημα, με την προϋπόθεση να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στον Ν 4061/12 και ιδιαίτερα στο άρθρο 4 που αναφέρεται στην “δωρεά, κατά χρήση, ακινήτων στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για κοινωφελείς σκοπούς”. Για την παραχώρηση της χρήσης απαραίτητη είναι η αίτηση του ενδιαφερόμενου φορέα, η οποία θα συνοδεύεται από τεχνικοοικονομική πρόταση και θα προσδιορίζεται η χρονική διάρκεια, ο σκοπός της παραχώρησης καθώς και ο χαρακτήρας της.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής» προχώρησε σε πλήρη ενημέρωση του τοπικού συλλόγου Τσακού στις 10 Νοεμβρίου 2022  μεταξύ άλλων θεμάτων και για το ακίνητο της οδού Αιτωλίας. Σκοπός του ήταν να ενημερωθεί και το Δ.Σ. της ίδιας ημέρας το οποίο δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας. Ο σύλλογος Τσακού υπήρξε θετικός και προσφέρθηκε να κινητοποιηθεί μιας και περιλαμβάνονταν μέσα στα θέματα διεκδίκησής του.

Η διεκδίκηση του ακινήτου της οδού Αιτωλίας είναι ένα ακόμη από τα ζητήματα της πόλης που έχει βάλει στην ατζέντα του ο κ. Οικονόμου και ασχολείται μεθοδικά και λεπτομερώς. Είναι δε σημαντικό πως στις γνώσεις που αποκτά κάνει κοινωνούς τους πολίτες και το δημοτικό συμβούλιο. Σε αυτή την περίπτωση, έστω και αργά, η δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει στην προσπάθεια απόκτησης του κτιρίου. Οφείλει όμως να προετοιμαστεί και από τη στιγμή που ο κ. Οικονόμου εξηγεί πλήρως τις προϋποθέσεις θα πρέπει να εισακουστεί για να μην χαθεί χρόνος και εντέλει το ίδιο το ακίνητο. Ακόμη κι αν υπάρχει κάποια ασάφεια για την εγγραφή του ακινήτου στο υπουργείο, αν ο Δήμος προσκομίσει άρτιο φάκελο αίτησης θα τους αναγκάσει να την αντιμετωπίσουν  άμεσα. Διαφορετικά μια απλή αίτηση μπορεί και να ξεχαστεί σε κάποιο συρτάρι.

Η προσπάθεια της «Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή» και του επικεφαλής της για να βρεθούν λύσεις στα πολλά  προβλήματα της πόλης, που έχουν συσσωρευτεί εδώ και  χρόνια, είναι συνεχής και αποδεικνύεται με εμπράκτως. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα έκανε προτάσεις για το δάνειο ΜΑΚΡΗ, προτείνει λύσεις για το ξεμπλοκάρισμα του νέου δημαρχείου, ερευνά την «απαλλοτρίωση» του ΟΤ 118 και δεν σταματά να ασχολείται με τα προβλήματα της Αγίας Παρασκευής.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.