Μια εκδήλωση που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις

Photo// ama.edu.vn

Γράφει η Λένα Μαρκή

Βρισκόμαστε σε χρονιά εκλογών  και οσονούπω θα κληθούμε – αρχικά σε κεντρικό επίπεδο και στη συνέχεια σε τοπικό – να ανακαλύψουμε και να ψηφοδοτήσουμε τους άξιους του πολιτικού στερεώματος που θα μας διοικήσουν. Στο φάσμα αυτό δεν μπορώ να μην σχολιάσω μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα.

Αναφέρομαι στην προεκλογική παρουσίαση του ανεξάρτητου δημοτικού συνδυασμού «Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή» με επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Μυλωνάκη. Μια πολυπληθή εκδήλωση με διαφορετικό ύφος από ότι έχουμε συνηθίσει.

Που έγκειται λοιπόν η διαφορά;

Εκ πρώτης στο ότι παρουσίασε με μιας το 50% των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του ψηφοδελτίου του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Έτσι ο πολίτης έχει μια συγκεντρωτική εικόνα των όσων συνεχίζουν να συμμετέχουν στο συνδυασμό, αλλά και των νέων μελών. Η παρουσίαση έγινε κατά τη διάρκεια του έτους των εκλογών. Γιατί ποιος θα θυμάται άραγε κάποιον υποψήφιο που μπορεί να παρουσιάστηκε από το προηγούμενο φθινόπωρο; Όσον αφορά το υπόλοιπο 50% ακούγεται ότι θα έχει και ονόματα έκπληξη.

Σημαντικό είναι και το ηλικιακό επίπεδο τόσο του ίδιου του κ. Μυλωνάκη όσο και των υποψηφίων. Κατά κύριο λόγο είναι άτομα πάνω στην πιο δραστήρια και παραγωγική ηλικία με μεράκι και διάθεση για προσφορά. Συμμετέχουν όμως και παλιοί  αυτοδιοικητικοί με μεγάλη πείρα που βάζουν τις βάσεις. Η παράταξη διαθέτει και την πείρα και την πυρά! Είναι όλοι πολίτες με αξιοπιστία και επιθυμία να αλλάξουν τη ροή της πόλης, να την δουν να προοδεύει και να προχωράει μπροστά. Πρόκειται ως επί τω πλείστον για άτομα που δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στο μαγγανοπήγαδο της στείρας πολιτικής πραγματικότητας.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Μυλωνάκη. Χωρίς παρελθοντολογίες και χωρίς να αναλωθεί σε κατηγόριες για τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές, παρουσίασε τους δικούς του στόχους και την αποφασιστικότητά του να αλλάξει επιτέλους την πόλη. Εξ ου και η αλλαγή του ονόματος της παράταξης σε «Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή». Πράγματι αντικρίσαμε έναν Γιάννη Μυλωνάκη σίγουρο, αποφασιστικό, που πατάει πλέον γερά στα πόδια του και βάζει στόχους. Ένα ηγέτη που μπορεί άνετα να οδηγήσει σε νίκη το συνδυασμό. Όπως παραδέχτηκε κι ο ίδιος αυτά τα πέντε χρόνια από τη δημιουργία της παράταξης των Αλλάζουμε, ωρίμασε μαζί με το συνδυασμό και αυξήθηκε η αυτοπεποίθηση ότι μπορούν άνετα να φτάσουν στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Στη συνέχεια παρουσίασε τους 12 άξονες δράσεων μέσα από τους οποίους μπορεί η πόλη της Αγίας Παρασκευής να υπάρξει.

Αυτή τη διαφορά νοοτροπίας δεν την είδαμε μόνο εμείς, αλλά προφανώς την έχουν αντιληφθεί και σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες που έγραψαν ιστορία στην πόλη. Γιατί δεν μπορεί να ήταν τυχαία η παρουσία στην συγκεκριμένη εκδήλωση των ανδρών της οικογένειας Σιδέρη, Αντώνη και Γιάννη, του Γιάννη Μπαλτόπουλου (άλλη σημαντική οικογένεια) πρώην δημοτικού συμβούλου και αντιπροέδρου του Δ.Σ. και του Σωτήρη Ησαΐα πρώην δημοτικού συμβούλου με σημαντικό φορτίο ψήφων. Θυμηθείτε δε πως κάθε φορά που ο πρώην Δήμαρχος Αντώνης Σιδέρης παρουσιάστηκε σε εκδηλώσεις των δύο προηγούμενων δημάρχων … αυτοί κέρδισαν τις εκλογές! Να αναφέρω ιδιαίτερα και την παρουσία του Κώστα Χατζηανδρέου πρώην Αντιδημάρχου και αδελφού του πρώην Δημάρχου Λεονάρδου Χατζηανδρέου η υποστήριξη του οποίου (σ.σ. Λεονάρδου) είναι αδιαμφισβήτητη, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες. Εικάζεται δε πως αξιόλογοι συμπολίτες μας εξέφρασαν την άποψη ότι αν αποφασίσουν να κατέβουν εκ νέου ως υποψήφιοι, αυτό θα γίνει μόνο με τους «Αλλάζουμε»…

Υποθέτω ότι σημαντικό κίνητρο για το πολλαπλό αυτό πολιτικό πλησίασμα ήταν η ξεκάθαρη θέση του κ. Μυλωνάκη ότι δεν θα δεχτεί στήριξη από κανένα πολιτικό κόμμα. Στόχος του είναι να μείνουν στην άκρη οι ιδεολογικές και κομματικές διαφορές και να ενώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης.

Είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που ο Γιάννης Μυλωνάκης αποφάσισε να κατέβει στον αυτοδιοικητικό στίβο ως υποψήφιος δήμαρχος όλα τα έκανε διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Αρχικά δημιούργησε μια ομάδα ενεργών πολιτών και όχι μια παράταξη. Έτσι είχε την ευκαιρία να πλησιάσει τους πολίτες ως ίσος προς ίσο και να τους εντρυφήσει την ιδέα ότι πρέπει να συμμετέχουν αν επιθυμούν μια καλύτερη διαβίωση. Μετά την εκλογή των «Αλλάζουμε» στο δημοτικό συμβούλιο κράτησε μια ουδετερότητα παρότι η απλή αναλογική του έδινε την ευκαιρία να αναμειχθεί στη διοίκηση του Δήμου και παρότι του έγινε η σχετική πρόταση.

Τέλος, τώρα λίγους μήνες πριν τις εκλογές τον παρακολουθούμε σε ένα δυνατό σπριντάρισμα κάνοντας έτσι κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία του στην διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου.

Η παρουσία του κόσμου στην εκδήλωση ήταν σημαντική, κάποιοι όμως μίλησαν απαξιωτικά. Να θυμίσω ότι μετράει η ψήφος στις κάλπες και όχι τόσο η παρουσία στις όποιες εκδηλώσεις και μάλιστα ούτε καν κοντά στις εκλογές. Μην ξεχνάμε ότι και παλαιότερα υπήρξαν υποψήφιοι που γέμισαν το αμφιθέατρο του «Δημοκρίτου», αλλά τη δεύτερη Κυριακή δεν την είδαν ούτε από μακριά. Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι αυτή που γίνεται στις καθημερινές κουβέντες των δημοτών την ώρα που κάνουν τη βόλτα τους και πίνουν τον καφέ τους ή των εργαζομένων όταν συζητούν  τα προβλήματά τους.

Όλα κερδίζονται και χάνονται στις λεπτομέρειες.

Και κατά τα φαινόμενα ο Γιάννης Μυλωνάκης στις λεπτομέρειες κάνει τη διαφορά!

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.