“Φυσάει Κόντρα”: Νέο Δημαρχείο.. Ένα έργο θύμα κυβέρνησης και εργολάβων

Η ΠOΛΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ

Η αναζωπύρωση δημοσιευμάτων που θέτουν εκ νέου σε αμφισβήτηση την ομαλή εκτέλεση του έργου ανέγερσης του νέου δημαρχειακού μεγάρου μας θορυβεί και μας αναγκάζει να δηλώσουμε τους προβληματισμούς μας για τον τρόπο που εξελίσσεται αυτή η υπόθεση.

Ένα από τα βασικά προβλήματα εξαρχής ήταν η επιλογή το έργο αυτό να εκτελεστεί με αναθέτουσα αρχή και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Αττικής και όχι τον ίδιο τον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Το έργο όταν και εάν ποτέ τελειώσει θα παραληφθεί από την Περιφέρεια και στο τέλος ο Δήμος δεν θα έχει κανένα λόγο να ζητήσει το οτιδήποτε σχετίζεται με την ποιότητα της κατασκευής, την τήρηση προδιαγραφών κλπ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ & ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΡΑ!

Εξαρχής, ακόμα και εάν δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα, όφειλε ο Δήμαρχος κος Ζορμπάς να εξασφαλίσει συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και δυνατότητα πλήρους και διαρκούς ενημέρωσης των δημοτικών παρατάξεων και των πολιτών και την θέσπιση δημοτικής διαπαραταξιακής επιτροπής παρακολούθησης του έργου με πλήρη πρόσβαση στα έγγραφα που αφορούν την διαδικασία της υλοποίησης του και δυνατότητα έγγραφης παρέμβασης τόσο προς τον εργολάβο όσο και προς την Περιφέρεια Αττικής. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα μέτρο σωστό να εφαρμόζεται για όλα τα έργα πάνω από κάποιο ύψος προϋπολογισμού στη πόλη μας, ακόμα και για αυτά στα οποία ο ίδιος ο Δήμος είναι αναθέτουσα αρχή. Πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία.

ΒΡΑΧΟ, ΒΡΑΧΟ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΜΟΥ

Για το πρόβλημα που εντοπίστηκε στη σύσταση του εδάφους και τα λεγόμενα βράχια που βρέθηκαν ενώ δεν προβλέπονταν, ήδη οι δημότες της πόλης μας απειλούνται να επιβαρυνθούν με 1.4 εκατομμύρια Ευρώ μέσα από μία διαδικασία στην οποία η πόλη βρέθηκε με ευθύνη Ζορμπά να έχει δεμένα τα χέρια της, και το αίτημα να εξεταστεί η δυνατότητα τα ποσά αυτά να αντληθούν από τα απρόβλεπτα της αρχικής μελέτης του έργου, ώστε να μην πληρωθούν από τον προϋπολογισμό του δήμου, να χάνεται στην απουσία διαφάνειας και ενημέρωσης.

Όμως ακόμα και αν δεχτούμε ότι είναι λογικό ο Δήμος το δημαρχείο του οποίου χτίζεται να επιβαρυνθεί με 1.4 εκατομμύρια Ευρώ, το σημαντικό ερώτημα παραμένει με ποια κοστολογικά στοιχεία υπολογίστηκε ότι ο εκβραχισμός του υπεδάφους για τη θεμελίωση του έργου, που πράγματι δεν προβλεπόταν στα τεύχη δημοπράτησης του έργου, θα κοστίσει πραγματικά 1,4 εκ.€ . Απαιτούμε ενημέρωση στο κατά πόσο έχει καταθέσει η ανάδοχος εταιρεία αναλυτική μελέτη του κόστους αυτού, και έχει αξιολογηθεί αυτή από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου ή της Περιφέρειας ή πχ από κάποια πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ ως συμβούλου της πολιτείας.

ΉΤΑΝ ΣΤΡΑΒΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ, ΤΟ ΕΦΑΓΕ ΚΑΙ Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ,

Αφού πλάι στο παραπάνω πρόβλημα ήρθε κατά την εκκίνηση υλοποίησης του έργου να προστεθεί η πληθωριστική συνθήκη και η ακρίβεια στα οικοδομικά υλικά. Όσο περνάνε οι ημέρες αποκτούμε σαφέστερη εικόνα για ποιο λόγο προκύπτουν δημοσιεύματα που αναφέρουν πως ο εργολάβος «δείχνει να μην έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει το έργο». Πλέον γίνεται σαφές ότι το ύψος της έκπτωσης που έχει προσφέρει για το έργο οδηγεί στην ενδεχόμενη αδυναμία του να το εκτελέσει πλήρως, εμπρόθεσμα και εντός προδιαγραφών. Έτσι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής φέρεται βάσει δημοσιευμάτων να έχει προσφερθεί να λύσει την σύμβαση, παραμένουν ωστόσο άγνωστοι οι όροι αυτής της λύσης, ειδικά αυτοί που σχετίζονται με την απρόσκοπτη δυνατότητα συνέχισης του έργου με νέα δημοπράτηση.

Δεν μπορούμε σε αυτό το σημείο να μην σχολιάσουμε ότι μπροστά στην πληθωριστική έκρηξη των τιμών το κράτος σπεύδει να φροντίσει τους εργολάβους κατασκευαστές απαλλάσσοντας τους από ευθύνες τους, όταν ο κόσμος αντιμέτωπος με το αυξημένο κόστος διαβίωσης λαμβάνει στη καλύτερη κάθε λογής pass για να τα βγάλει πέρα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να ανεχθούμε υπόγειες κινήσεις με τις οποίες ο Δήμος θα βρεθεί ζημιωμένος, στη καλύτερη περίπτωση πληρώνοντας πολλά περισσότερα χρήματα για να ολοκληρωθεί το έργο και στη χειρότερη με ένα ημιτελές έργο και πεταμένο δημόσιο χρήμα της Περιφέρειας σε μία τρύπα που θα στοιχειώνει την πόλη μας για δεκαετίες δίπλα στο κέντρο της.

Ο Δήμος πρέπει αυτή τη στιγμή και ενώπιον μιας εξέλιξης που έχει να κάνει με την λύση της σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο, αν προχωρήσει κάτι τέτοιο, να επιμείνει ώστε να τηρηθούν όλες οι αναγκαίες νόμιμες διαδικασίες από την Περιφέρεια, περιλαμβανομένης και της κατάπτωσης των εγγυήσεων καλής εκτέλεσης που έχει καταβάλει ο εργολάβος, χρήματα που θα εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση σε μία νέα δημοπράτηση, προκειμένου να τακτοποιηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, των μελετών και ότι άλλο χρειάζεται για να υπάρξει σύντομα νέος ανάδοχος και να τρέξει το έργο χωρίς αντιδικίες για το τι έχει εκτελεστεί και τι έχει πληρωθεί στη προηγούμενη φάση. Με απώτερο στόχο το έργο να καθυστερήσει το ελάχιστο και να μην προκύψει ανάγκη νέων χρηματικών πόρων για την επανεκκίνησή του.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.