Δημοσκόπηση GPO: Στο 36,9% η ΝΔ και στο 30,4% ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο γκάλοπ

Προβάδισμα 6,5% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου καταγράφει δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, και με κατανομή των εδρών με απλή αναλογική και με τον νέο εκλογικό νόμο η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 30,4%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 10,1%, το ΚΚΕ 7%, η Ελληνική Λύση 3,5%, το ΜεΡΑ25 3,6% και εκτός Βουλής είναι το 8,5%. Βάσει αυτών των ποσοστών οι έδρες με απλή αναλογική είναι:

ΝΔ: 121
ΣΥΡΙΖΑ: 100
ΠΑΣΟΚ: 33
ΚΚΕ: 23
Ελληνική Λύση: 11
ΜέΡΑ25: 12

Οι έδρες με βάση τον νέο εκλογικό νόμο της ΝΔ διαμορφώνονται ως:

ΝΔ: 147
ΣΥΡΙΖΑ: 85
ΠΑΣΟΚ: 28
ΚΚΕ: 20
Ελληνική Λύση 10
ΜέΡΑ25: 10

Στην ερώτηση για ως προς το «Ποιον θεωρείται καταλληλότερο Πρωθυπουργό ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα», τα ποσοστά είναι:

Κυριάκος Μητσοτάκης: 45,3%
Αλέξης Τσίπρας 34,8%
Κανένας από τους δύο (αυθόρμητα): 19,8%
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ 0,3%

Σχετικά με το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο το βράδυ της 21ης Μαΐου «ανεξαρτήτως από το ποιο κόμμα θα ψηφίσετε», οι απαντήσεις είναι:

ΝΔ: 59,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 29,8%
Άλλο: 1,2%
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ: 9,3%

Όσον αφορά στα ποσοστά επί τοις εκατό στην πρόθεση ψήφου με όλα τα κόμματα δίχως την απλή αναλογική, η ΝΔ συγκεντρώνει 33% σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με τον Μάρτιο (29,5) και τον Απρίλιο (32,8), ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 27,1% (25,6 τον Μάρτιο και 26,9 τον Απρίλιο), το ΠΑΣΟΚ έχει 9% μένωντας στα ίδια ποσοστά σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες (9,2 και 9), το ΚΚΕ με 6,2% σημειώνει  πτώση από το 6,7 και το 6,3 των προηγούμενων μηνών, η Ελληνική Λύση με 3,1%  μένει στα ίδια ποσοστά με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, το ΜέΡΑ25 είναι στο 3,2% (3,3 και 3,2), το κόμμα ΕΑΝ του Κανελλόπουλου είναι στο 1,9% και η Εθνική Δημιουγρία του Τζήμερου στο 1,5%.

Από εκεί και πέρα η δημοσκόπηση της GPO δείχνει «Αλλο κόμμα» στο 4,2% με αισθητή μείωση από το 5 και το 6,5 του Μαρτίου και του Απριλίου. Παράλληλα «Λευκό» λέει το 0,6% και «Δεν θα ψηφίσω / Δεν έχω αποφασίσει» είναι στο 10,2%.

Από τη νέα μέτρηση γίνεται σαφές ότι οι εξελίξεις που μεσολάβησαν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, την κλιμάκωση της καμπάνιας των καμματικών επιτελείων, αλλά και την απόφαση του Αρείου Πάγου για την ακαήρυξη και τον αποκλεισμό κομμάτων από την εκλογική διαδικασία, αφήνουν έντονο αποτύπωμα. Στη βάση αυτή, οι συσπειρώσεις της ΝΔ και δευτερευόντως του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνονται, ενισχύοντας και την τάση προς τον δικομματισμό, ενώ κερδίζει έδαφος η προοπτική μιας εξακομματικής Βουλής που, μέσα από τη μεταβολή των εσρών που λαμβάνουν τα κόμματα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, θα μπορούσε να λύσει τον γρίφο και των κυβερνητικών συνεργασιών.

Σύμφωνα με την GPO, στην επόμενη Βουλή είναι αυξημένες οι πιθανότητες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ξεπερνούν τον πήχη των 151 εδρών καθώς στη νέα μέτρηση συγκεντρώνουν 154 έδρες (ΝΔ 121 – ΠΑΣΟΚ 33). Δύο εβδομάδες πριν τις κάλπες είναι εξίσου σαφές ότι για τη ΝΔ όχι μόνο έχει κλείσει ο κύκλος της φθοράς που άνοιξε στα Τέμπη, αλλά έχει ανακτήσει δυνάμεις σε σημείο που επανέρχεται στον σχεδιασμό της η προοπτική της αυτοδυναμίας μέσα από τις δεύτερες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής.

Παράλληλα από αυτή τη μέτρηση φαίνεται πως οι πιθανοί ψηφοφόρου του «Κόμματος Κασιδιάρη» το οποίο κόπηκε, έχουν διαχυθεί σε μικρότερους ακροδεξιούς και αντισυστημικούς σχηματικούς ή έχουν περάσει στις δεξαμενές των αναποφάσιστων.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.