Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr στο Βόρειο Τομέα: Γιάννης Σταθόπουλος 1ος – Ζορμπάς 4ος

Μειωμένο ποσοστό σε σχέση με το 42,56% του 2019 εμφανίζει στο Βόρειο Τομέα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, σύμφωνα με το β΄μέρος της δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr που διεξήχθη από 7 έως 16 Μαΐου 2023, σε δείγμα 2.080 ατόμων, εκ των οποίων τα 1369 με την online έρευνα και τα 711 με την τηλεφωνική έρευνα

Η εικόνα των δημάρχων

Αναφορικά με τους δημάρχους, τη χειρότερη εικόνα εμφανίζει ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Β. Ζορμπάς, καθώς το 80% (!) των πολιτών θεωρούν ότι δεν πρέπει να επανεκλεγεί, ενώ την καλύτερη ο συνάδελφός του, του Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος, για τον οποίο το 62% θεωρεί ότι πρέπει να επανεκλεγεί

Στη δημοσκόπηση τέθηκαν και ερωτήματα σχετικά με πρόσωπα που διεκδικούν τους δήμους Αγίας Παρασκευής και Αμαρουσίου:

-Στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, όπου δεν φαίνεται να ξεχωρίζει σημαντικά κάποιος υποψήφιος. Στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι ο, πρώην δήμαρχος Γ. Σταθόπουλος έχει ένα μικρό προβάδισμα για το β ΄γύρο (22%), ενώ ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος Β. Ζορμπάς βρίσκεται στην τέταρτη θέση των πιθανών διεκδικητών του β΄ γύρου με 15%. Από τους άλλους δύο, ο, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Γ. Μυλωνάκης καταγράφει ποσοστό 19% και, προερχόμενος από τη ΝΔ, Α. Μουστόγιαννης, 17%.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας του aftodioikisi.gr για Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές στον Βόρειο Τομέα Αθήνας

Μάιος 2023 (β΄ μέρος)

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών του Βορείου Τομέα Αθήνας από τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές τους, καθώς και στην καταγραφή των προτεραιοτήτων τοπικής πολιτικής των πολιτών στο επίπεδο των δήμων. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε σε ποσοστό περίπου 65% διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου και προώθησης από την ερευνητική ομάδα σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, και σε ποσοστό περίπου 35% τηλεφωνικώς με ποσοστώσεις δήμων ώστε να συμπληρωθούν δείγματα τουλάχιστον 300 ατόμων για καθένα από τους δήμους που ερευνήθηκαν. Για τη διαδικτυακή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα οκτώ ημερών, συγκεκριμένα από 7 έως 14 Μαΐου 2023. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 15-16 Μαΐου 2023.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 2080 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 1369 με την online έρευνα και τα 711 με την τηλεφωνική έρευνα. Το δείγμα δεν δύναται θεωρητικά να είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της συγκέντρωσης του δείγματος της online έρευνας με χρήση δειγματοληψίας ευχέρειας (convenience sampling). Στο δείγμα εντοπίζονται μικρές ασυμμετρίες ως προς το επίπεδο μόρφωσης και την ηλικία των ερωτηθέντων, με τους περισσότερο μορφωμένους και τους ηλικίας 35-54 ετών πολίτες να είναι πιο πολλοί στο δείγμα σε σύγκριση με την αναλογία τους στον πληθυσμό. Σημειώνεται ότι το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.

Ικανοποίηση από τα πεπραγμένα των σημερινών δημοτικών διοικήσεων

Ο βασικός δείκτης ικανοποίησης από την καθημερινότητα των πολιτών στους δήμους του Βόρειου Τομέα Αθήνας αποτυπώνεται σχετικά χαμηλός. Περισσότεροι από δύο στους πέντε ερωτώμενους θεωρούν πως η γεωγραφική τους περιοχή έχει βιώσει μια γενικότερη επιδείνωση την τελευταία τετραετία, ενώ μόνο το 23% δηλώνουν πως η περιοχή στην οποία διαμένουν έχει βιώσει βελτίωση. Σημειώνεται πάντως ότι το ποσοστό ερωτηθέντων που απάντησαν ότι η εικόνα της περιοχής τους βελτιώθηκε ήταν θεαματικά υψηλότερο (>50%) στον Δήμο Χαλανδρίου, ενώ ήταν αρκετά χαμηλότερο του μέσου όρου στον Βόρειο Τομέα στους άλλους τρεις υπό μελέτη δήμους (Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου και Κηφισιάς).

Πίνακας 8. Θα λέγατε ότι συνολικά η εικόνα στον Δήμο σας είναι καλύτερη ή χειρότερη σήμερα σε σύγκριση με αυτήν πριν από τέσσερα χρόνια;
Καλύτερη23
Η ίδια28
Χειρότερη46
ΔΞ/ΔΑ3

Η σχετικά χαμηλή ικανοποίηση από την καθημερινότητα στην περιοχή κατοικίας μεταφράζεται σε αντίστοιχα σχετικά χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης από το έργο του εκάστοτε Δημάρχου. Το 45% του δείγματος δήλωσαν «καθόλου ικανοποιημένοι», ενώ μόνο το 22% δήλωσαν «πολύ ικανοποιημένοι» από το έργο της δημοτικής τους αρχής (βλ. Πίνακα 9). Πάντως, τα ποσοστά ικανοποίησης από τους δημάρχους του Βορείου Τομέα, συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα σε άλλες μετρήσεις του aftodioikisi.gr σε άλλες περιοχές της Αττικής, είναι κοντά στον μέσο όρο, αν όχι και ελαφρώς χαμηλότερα. Η εικόνα στον Δήμο Χαλανδρίου είναι και πάλι διαφορετική με σχεδόν το 60% των πολιτών να δηλώνουν «πολύ ικανοποιημένοι» από το έργου του Δημάρχου (βλ. Πίνακα 9α).

Πίνακας 9. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο του σημερινού Δημάρχου σας;
Πολύ22
Λίγο27
Καθόλου45
ΔΞ/ΔΑ6
Πίνακας 9α. Ικανοποίηση από το έργου των Δημάρχων Βορείου Τομέα Αθήνας
ΠολύΛίγοΚαθόλουΔΞ/ΔΑ
Αγίας Παρασκευής1213750
Αμαρουσίου1830493
Κηφισιάς530623
Χαλανδρίου6028102

Η μάλλον μέτρια ικανοποίηση από το έργο του μέσου Δημάρχου του Βορείου Τομέα Αθήνας μεταφράζεται σε περιορισμένη -κατά μέσο όρο- στήριξη της άποψης ότι ο σημερινός Δήμαρχος πρέπει να επανεκλεγεί. Στο σύνολο του δείγματος, την άποψη αυτή μοιράζεται το 23% των ερωτηθέντων, ενώ κατά της επανεκλογής του Δημάρχου τάσσονται το 53% των ερωτηθέντων. Εκ των τεσσάρων δήμων που διερευνήθηκαν, μόνο ο Δήμαρχος Χαλανδρίου δείχνει να μπορεί να διεκδικήσει και να κατακτήσει την επανεκλογή του από τον α΄ γύρο (βλ. Πίνακα 10α).

Πίνακας 10. Πιστεύετε ότι ο σημερινός Δήμαρχος θα πρέπει να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές;
Σίγουρα ναι23
Δεν είμαι σίγουρος/η19
Σίγουρα όχι53
ΔΞ/ΔΑ5
Πίνακας 10α. Προοπτική επανεκλογής Δημάρχων Βορείου Τομέα Αθήνας
Σίγουρα ναιΔεν είμαι σίγουροςΣίγουρα όχιΔΞ/ΔΑ
Αγίας Παρασκευής128800
Αμαρουσίου1628542
Κηφισιάς525700
Χαλανδρίου6218182

Η συσχέτιση της ικανοποίησης από τις συνθήκες ζωής στο δήμο κατοικίας με την απάντηση στο ερώτημα για την επανεκλογή του εκάστοτε Δημάρχου είναι σχετικά υψηλή για τους δήμους του Βορείου Τομέα Αθήνας, καθώς τo 85% όσων δηλώνουν προτίμηση στην επανεκλογή είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες, ενώ παραλλήλως περίπου το 80% όσων δηλώνουν ότι ο νυν δήμαρχος δεν πρέπει να επανεκλεγεί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τις συνθήκες. Παραμένει ενδιαφέρον πάντως ότι το 20% εκείνων που επιθυμούν να μην επανεκλεγεί ο Δήμαρχος δηλώνουν ότι η καθημερινότητά τους έχει βελτιωθεί ή τουλάχιστον δεν έχει επιδεινωθεί. Οι συσχετίσεις αυτές είναι ελαφρώς υψηλότερες πάντως από τις αντίστοιχες σε άλλους δήμους της Αττικής, γεγονός που μαρτυρά τη στενότερη σύνδεση της ψήφου με τις επιδόσεις των δημάρχων στον Βόρειο Τομέα Αθήνας σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Αττικής. Το κριτήριο του προσώπου είναι ίσως λιγότερο ισχυρό στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία για την επιλογή δημάρχου στις πόλεις του Βορείου Τομέα Αθήνας.

Πρόθεση ψήφου στον Δήμο Αγίας Παρασκευής

Η έρευνα κατέγραψε επίσης την πρόθεση ψήφου στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, δίνοντας μια υποθετική λίστα πέντε υποψηφίων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση μέχρι αυτήν τη στιγμή. Καταγράφηκε οριακό και μη στατιστικά σημαντικό προβάδισμα τoυ κ. Σταθόπουλου (22%), πρώην Δημάρχου Αγίας Παρασκευής και μια σχετική υστέρηση του εκλεγμένου το 2019 Δημάρχου κ. Ζορμπά. Οι επιλογές των πολιτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα δείχνουν να κατακερματίζονται στους υποψηφίους (βλ. Πίνακα 11), με συνέπεια να μην ξεχωρίζει κανείς αυτήν τη στιγμή. Ιδιαιτέρως οι ψηφοφόροι της ΝΔ μοιάζουν να διχοτομούνται μεταξύ των υποψηφιοτήτων των κ.κ. Ζορμπά και Μουστογιάννη, ενώ από την άλλη πλευρά οι ψηφοφόροι δείχνουν μια σαφή προτίμηση προς τον κ. Σταθόπουλο. Ας σημειωθεί ότι και στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2019, υπήρξε ένας σημαντικός κατακερματισμός των επιλογών, καθώς τέσσερις από τους υποψηφίους συγκέντρωσαν από 15% έως 27% των ψήφων ο καθένας.

Πίνακας 11. Σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής οι παρακάτω υποψήφιοι, εσείς ποιον θα επιλέγατε;
ΣΥΝΟΛΟΝΔ 2019ΣΥΡΙΖΑ 2019ΠΑΣΟΚ 2019
ΖΟΡΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ15303*
ΜΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ173014*
ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ191213*
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ15189*
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ22655*
Κανέναν από τους παραπάνω1133*
ΔΞ/ΔΑ113*

*πολύ μικρό δείγμα για τη μελέτη της υπό-ομάδας

Πρόθεση ψήφου στον Δήμο Αμαρουσίου

Η έρευνα κατέγραψε επίσης την πρόθεση ψήφου στον Δήμο Αμαρουσίου, δίνοντας μια υποθετική λίστα τριών υποψηφίων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση μέχρι αυτήν τη στιγμή. Καταγράφηκε μικρό προβάδισμα του κ. Αμπατζόγλου, εκλεγμένου Δημάρχου το 2019, ωστόσο καταγράφηκε μεγάλο ποσοστό πολιτών που απέρριψαν το σύνολο των προτεινόμενων υποψηφίων και μεγάλο ποσοστό μη διευκρινισμένης ψήφου (βλ. Πίνακα 12). Το ποσοστό που φαίνεται να συγκεντρώνει σήμερα ο κ. Αμπατζόγλου είναι κατά 10 μονάδες χαμηλότερο από αυτό που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2019, καθώς άλλωστε συγκρατεί μόνο το 35% των ψηφοφόρων της ΝΔ που τον είχε στηρίξει το 2019. Ωστόσο, δεδομένου ότι καμία από τις υπόλοιπες υποψηφιότητες δεν ελκύει πιο μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ, ο κ. Αμπατζόγλου μοιάζει πιθανό να μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις την επανεκλογή του, παρά το χαμηλό ποσοστό ικανοποίησης από το έργου του, το οποίο και καταγράφηκε παραπάνω.

Πίνακας 12. Σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι για τον Δήμο Αμαρουσίου οι παρακάτω υποψήφιοι, εσείς ποιον θα επιλέγατε;
ΣΥΝΟΛΟΝΔ 2019ΣΥΡΙΖΑ 2019ΠΑΣΟΚ 2019
ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ253512*
ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ111011*
ΜΠΟΥΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ14540*
Κανέναν από τους παραπάνω312629*
ΔΞ/ΔΑ19248*

*πολύ μικρό δείγμα για τη μελέτη της υπό-ομάδας

[1] Σημειώνεται ότι στις καταγραφές που αφορούν το σύνολο των δήμων της περιφέρειας, χρησιμοποιήθηκε μόνο το δείγμα της διαδικτυακής έρευνας ώστε να μην επηρεαστεί το δείγμα από την ισοστάθμιση των δειγμάτων ανά δήμο στα 300 άτομα που προέκυψε μετά την προσθήκη και του δείγματος της τηλεφωνικής έρευνας.

Πηγή: aftodioikisi.gr

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.