Βανδαλισμοί στο χώρο του ΕΚΑΒ στο πάρκο “Στ. Κώτσης” – Ποιος φταίει;

Βανδαλισμοί στο χώρο του ΕΚΑΒ στο πάρκο “Στ. Κώτσης”

Γράφει η Λένα Μαρκή

Η Αγία Παρασκευή θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχερή πόλη αφού εντός των διοικητικών ορίων της διαθέτει σταθμό του Ε.Κ.Α.Β. (Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας). Μην φανταστείτε κάτι τρομερό, ένα ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. και ένα κοντέινερ για τις πρώτες βοήθειες. Όμως ακόμη κι αυτή η μικρή μονάδα μπορεί να σώσει ζωές.

Με το θέμα του σταθμού είχε ασχοληθεί από τις 12-3-2014 το aparaskevi-images.gr όταν υπήρξαν φήμες για απομάκρυνση του ασθενοφόρου από την αρχική του βάση, στο οικόπεδο ανέγερσης του νέου δημαρχείου. Είχε στείλει επιστολή-ερώτημα στον τότε πρόεδρο του Ε.Κ.Α.Β. κ. Νίκο Κωστόπουλο, οπότε και έλαβε στις 28-3-2014 την απάντηση ότι εξακολουθεί να ισχύει ο σταθμός στην Αγία Παρασκευή. Στη συνέχεια  λόγω των έργων που θα ξεκινούσαν για την ανέγερση του δημαρχείου, ο σταθμός μεταφέρθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (31-3-2021) στο πολιτιστικό & αθλητικό πάρκο «Σταύρος Κώτσης».

Όπως είχε ενημερώσει τότε ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, το χώρο είχαν επισκεφθεί οι αρμόδιοι του Ε.Κ.Α.Β. και είχε εξευρεθεί το σημείο που θα σταθμεύει και δεν θα προκαλεί όχληση στις εκεί δραστηριότητες.

Μάλιστα στην επίσημη σελίδα του Ε.Κ.Α.Β. σχετικά με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) και το τι αυτές περιλαμβάνουν, αναφέρεται και αυτή της Αγίας Παρασκευής που λειτουργεί από τις 08:00πμ έως τις 23:00.

Φωτογραφία αρχείου APimages όταν το ΕΚΑΒ στάθμευε στο πρώην δημοτικό πάρκινγκ

Τι γίνεται όμως στο νέο χώρο στάθμευσης του ασθενοφόρου;

Με σημερινή (7-6-2023) δημόσια καταγγελία συνοδευόμενη με φωτογραφικό υλικό η κα Dina Bouloubasi παρουσιάζει την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΚΙΜ Αγίας Παρασκευής στο πάρκο «Στ. Κώτσης».

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα ο σταθμός δέχτηκε επίθεση πριν 2 μήνες από τρία παιδιά μέρα μεσημέρι που κατέστρεψαν τα πάντα εντός του!!!

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Αυτό που βλέπετε ήταν ένας σταθμός πρώτων βοηθειών του ΕΚΑΒ στο  «πάρκο» Σταύρος Κώτσης.

Δεν το γνώριζα και μου έκανε εντύπωση αυτή η εικόνα πρίν δυο μέρες κάνοντας βόλτα.

Ρώτησα λοιπόν και έμαθα.…

Δυο μήνες πρίν 3 παιδιά απο το Γαλλικό σχολείο (μιλούσαν Γαλλικά) περίπου 12 με 13 και μέρα μεσημέρι, πήγαν εκεί και με διάφορα αντικείμενα διέλυσαν με τρομερό μένος όπως βλέπετε ένα χώρο που η χρήση του προορίζονταν στο να σώζει ανθρώπινες ζωές αν χρειαστεί.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε απο την αυτόπτη μάρτυρα στον δήμο αλλά βρήκε τοίχο.

 Με αφορμή τον θάνατο μιας δεκαεννιάχρονης εγκύου και του εμβρύου χθές στην Νέα Μάκρη μετά την πολύωρη καθυστέρηση του ΕΚΑΒ αναρωτιέμαι,

1. Τι είδους παιδιά είναι αυτά που καταστρέφουν με τόση άνεση έναν τέτοιο χώρο γιατί μπορούν.

2. Ο Δήμος αφού δέχτηκε την καταγγελία τι έκανε και γιατί άμεσα δεν επισκεύασε αυτό το κοντέινερ.

3. Φύλαξη

.

Σοβαρές απορίες για επικίνδυνες αβλεψίες

Αρχικά η πρώτη ερώτηση είναι ποιος είναι υπεύθυνος για την λειτουργία και προστασία της ΚΙΜ; Ο Δήμος ή η Διοίκηση του ΕΚΑΒ;

Ακόμη κι αν είναι υπό την ευθύνη του ΕΚΑΒ, αφού ο Δήμος δέχτηκε την καταγγελία προέβη σε κάποιες ενέργειες στη συνέχεια; και ποιες είναι αυτές (αν έγιναν);

Σκοπός της Επείγουσας Προ-νοσοκομειακής Ιατρικής είναι η άμεση παροχή επιτόπιας εξειδικευμένης ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας σε κάθε έκτακτη περίπτωση -οπουδήποτε και οποτεδήποτε συμβεί- καθώς και η εξασφάλιση έγκαιρης και ασφαλούς διακομιδής του πάσχοντος στον καταλληλότερο και πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό. Το σκοπό αυτό επιτελούν οι ΚΙΜ, οι οποίες στελεχώνονται από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό και εκπαιδευμένα πληρώματα-διασώστες και είναι εφοδιασμένες με εξειδικευμένο εξοπλισμό και φάρμακα για προχωρημένη υποστήριξη και σταθεροποίηση των ζωτικών λειτουργιών του πάσχοντος και εξειδικευμένους θεραπευτικούς χειρισμούς.

Ποιος λοιπόν φυλάει τα φάρμακα και τον εξοπλισμό που υπάρχουν εκεί, στο 8ωρο μεταξύ 23:00 και 08:00, αλλά και όταν το ασθενοφόρο βρίσκεται σε αποστολή, τα οποία στα χέρια των επιστημόνων σώζουν ζωές, αλλά στα χέρια κάποιων αδαών μπορεί να γίνουν φονικά όπλα;

Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για το συγκεκριμένο πάρκο, άρα φέρει και εκείνος ευθύνη για τη φύλαξη όλου του χώρου. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με φύλακες και με τοποθέτηση καμερών για ολοήμερη παρακολούθηση.

 Ας μην παίζουμε με την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων. Ας γίνουμε περισσότερο υπεύθυνοι και οργανωμένοι. Είμαστε τυχεροί που έχουμε μια Μονάδα πρώτων βοηθειών εντός των ορίων του Δήμου μας, ας το εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο και ας μην φανούμε κι εδώ (όπως σε άλλα θέματα ασφαλείας των πολιτών, βλ. πυροσβεστικό από το ΣΠΑΥ) κατώτεροι των περιστάσεων…

Περιμένουμε τοποθέτηση από τους αρμόδιους του Δήμου σχετικά με την καταγγελία.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων