Λαϊκή Συσπείρωση: «Ασφαλής και Σύγχρονη Σχολική Στέγη: Ανάγκη και όχι Εμπόρευμα

Στα σχολεία της Αγίας Παρασκευής δεν έχει υλοποιηθεί ούτε καν ο νομοθετημένος Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δημοσιεύει τις τοποθετήσεις απ’ την εκδήλωση με θέμα «Ασφαλής και Σύγχρονη Σχολική Στέγη: Ανάγκη και όχι Εμπόρευμα» που πραγματοποίησε με ευκαιρία την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, όπου αναδείχτηκαν τα συσσωρευμένα προβλήματα σε σχέση με τις σχολικές υποδομές και η εγκληματική αμέλεια κεντρικού κράτους, Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών σε σχέση με τη σεισμική θωράκιση των σχολείων.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηλίας Τσιμπουκάκης εισαγωγικά αναφέρθηκε στο πρόβλημα της Ειδικής Αγωγής όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται στο ΕΝΕΕΓΥΛ, υπερτοπικό σχολείο στο οποίο φέτος δεν «κατάφεραν» να εγγραφούν όλοι οι μαθητές λόγω υπερκορεσμού των χώρων του σχολείου με αποτέλεσμα να «διασκορπιστούν» στα Γενικά Λύκεια του Βόρειου Τομέα τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβρη. Το πρόβλημα αυτό ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή τον περασμένο Ιούλη με ερώτηση προς την κυβέρνηση.

Ευχαρίστησε τα μέλη των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και της Ένωσης Γονέων που παρεβρέθηκαν για τη μαχητική ανάδειξη των προβλημάτων στην Εκπαίδευση.

Σχολίασε τις προεκλογικές «δεσμεύσεις» της σημερινής Δημοτικής Αρχής και των υπολοίπων παρατάξεων ΝΔ –ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ που αναλαμβάνουν ως τοποτηρητές να εφαρμόσουν την αντιλαϊκή εκπαιδευτική πολιτική.

Εκτός απ’ το Δήμαρχο Ζορμπά που είναι υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση την ώρα που δηλώνει ότι για αυτόν είναι πρώτη προτεραιότητα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Ο Σταθόπουλος σε μια εκπαίδευση που τα κενά σε εκπαιδευτικούς καλύπτονται το Δεκέμβρη, προκηρύσσει το λεγόμενο «Ανοιχτό Σχολείο στην Γειτονιά» με το σχολείο να μετατρέπεται σε χώρο φιλοξενίας βράδυ και Σαββατοκύριακα

Ο Μυλωνάκης «δεσμεύεται» να συνεργαστεί ο Δήμος με τους Φροντιστηριάρχες.

Ο Οικονόμου ιεραρχεί την τοποθέτηση συναγερμών ασφαλείας και φωτιστικών στις σχολικές μονάδες

Αναφέρθηκε στις ευθύνες του εχθρικού κράτους που από το 2006 μετακύλησε στους Δήμους την ευθύνη εξασφάλισης χώρων ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων αλλά και τη συντήρηση των παλαιότερων. «Τότε όλοι οι προερχόμενοι από τα κόμματα του συστήματος, Δήμαρχοι είχαν καλωσορίσει την μεταβίβαση της αρμοδιότητας αυτής. Ενώ οι Δημοτικές Αρχές που πέρασαν από τότε μέχρι σήμερα, αποδέχονται την μεταβίβαση αυτών των αρμοδιοτήτων στους Δήμους, ψελίζοντας ευχολόγια για επιπλέον χρηματοδότηση». Όπως είπε «η αρμοδιότητα αυτή τους δίνει την «ευκαιρία», όπως λένε αυτοί, να διαχειρίζονται κονδύλια για κερδοφόρες εργολαβίες και να ενισχύουν την πελατειακή τους σχέση με τους δημότες… κόβοντας κορδέλες στα νέα σχολεία» ενώ παραμένουν παντελώς απόντες απ’ τους αγώνες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Αναφέρθηκε στη στήριξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στα αιτήματα των μαζικών φορέων, των σωματείων, των συλλόγων και της Ένωσης γονέων και ανέδειξε το πλαίσιιο ριζοσπαστικών στόχων πάλης που έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υπάρξει:

Ø  Πλήρης χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος για όλες τις λειτουργίες του Δήμου, για να μην πληρώνουμε διπλά και τριπλά για τις βασικές μας ανάγκες.

Ø  Πλήρης ενίσχυση του Δήμου με μόνιμο προσωπικό, με σταθερή δουλειά, με σύγχρονα δικαιώματα, για να σταματήσει η υποστελέχωση υπηρεσιών, που οδηγεί και στην υποβάθμιση τους.

Ø  Άμεσες απαλλοτριώσεις των χώρων και κρατικό πρόγραμμα κατασκευής των αναγκαίων σχολειών και παιδικών σταθμών  για όλα τα παιδιά

Ø  Ολοκληρωμένος αντισεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτιρίων ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα μαθητών- γονιών και εκπαιδευτικών στη σύγχρονη, ασφαλή σχολική στέγη

Κλείνοντας απεύθυνε κάλεσμα στήριξης της Λαϊκής Συπείρωσης: «Συγκρουόμαστε με την πολιτική που θυσιάζει την ζωή μας στο βωμό του κέρδους. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής. Μπαίνουμε μπροστά με την Λαϊκή Συσπείρωση Αγίας Παρασκευής και Περιφέρειας Αττικής, στις εκλογές στις 8 του Οκτώβρη δυναμώνουμε αυτή την προοπτική.»

Δείτε την παρέμβαση του Ηλία Τσιμπουκάκη

Ο Σωτήρης Δοξακίδηςυποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Ανατολική Αττική, πολιτικός μηχανικός και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων αναφέρθηκε στις προδιαγραφές του σύγχρονου σχολείου των αναγκών μας και τη συμβολή του στη μαθησιακή διαδικασία όσον αφορά το σύνολο των χώρων και της υλικοτεχνικής υποδομής, του εκπαιδευτικού και ανθρώπινου δυναμικού σε ανντιπαράθεση με την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί σήμερα: «Όσο σημαντικό είναι το περιεχόμενο των σπουδών σε Α’ βάθμια και Β ́βάθμια Εκπαίδευση, άλλο τόσο σημαντικό είναι ο χώρος και ο τρόπος με τον οποίο αυτό το Περιεχόμενο δίνεται στον μαθητή». Αναφέρθηκε στις αιτίες της σημερινής κατάστασης, που αποτελεί συνέπεια των αντιδραστικών μεταρυθμίσεων Κλεισθένη & Καλλικράτη και στα αιτήματα του γονεϊκού κινήματος.

Δείτε την παρέμβαση του Σωτήρη Δοξακίδη

Ο Δημήτρης Κουτζής πολιτικός μηχανικός, Μέλος της Διοικούσας του ΤΕΕ, αναφέρθηκε εισαγωγικά «στις δύο εγκληματικές ελλείψεις σε ελέγχους που κράτος και κυβερνήσεις ενώ έχουν θεσμοθετήσει, ουσιαστικά έχουν υπονομεύσει. Οι δημοτικές αρχές είναι συνένοχες στη συντριπτική πλειοψηφία τους γιατί δεν έκαναν τίποτα για να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένοι έλεγχοι που τους ανατέθηκαν, δεν απαίτησαν την απαραίτητη χρηματοδότηση και προσωπικό. Οι έλεγχοι αυτοί είναι:

–          Ο έλεγχος μη δομικής τρωτότητας των σχολικών κτιρίων.

–          Οι προσεισμικοί έλεγχοι των σχολικών κτιρίων

Όπως είπε: «Οι έλεγχοι αυτοί είναι σημαντικοί γιατί είμαστε η 1η σεισμογόνος χώρα στην Ευρώπη και 6η στον κόσμο και γιατί έντονη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται διαχρονικά σε πολλές περιοχές στη χώρα. Το ερώτημα τι θα συμβεί με έναν αντίστοιχο σεισμό όπως της Τουρκίας το θέτει και μάλιστα επιτακτικά πολύς κόσμος. Όπως και το ερώτημα πόσο ασφαλή και θωρακισμένα είναι τα σπίτια μας. Και βέβαια το ερώτημα για τα σχολειά μας κυριαρχεί. Είναι ασφαλή; Θα αντέξουν έναν ισχυρό σεισμό;»

Ανέδειξε το πρόβλημα ότι ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων που θεσπίστηκε το 2001 έχει υλοποιηθεί μόνο σε ένα ποσοστό λίγο πάνω από 20%, κυρίως σε σχολεία. Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΠ για τα σχολεία που έχει διενεργηθεί ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος απαιτείται στο 27% αυτών περαιτέρω άμεσος έλεγχος, έχουν κριθεί δηλαδή υψηλής προτεραιότητας. Ωστόσο τα αποτελέσματα του ελέγχου στα σχολεία που έχουν γίνει δεν έχουν δημοσιοποιηθεί γιατί η δημοσιοποίηση θα οδηγούσε σε απαίτηση άμεσων ενεργειών για θωράκιση αυτών των σχολείων.

Βεβαίως στην Αγία Παρασκευή δεν έχει υλοποιηθεί ούτε καν ο Πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος.

Στάθηκε επίσης στο Δελτίο αυτοψίας για τον έλεγχο της μη δομικής τρωτότητας του κτιρίου που δεν εχει υλοποιηθεί σχεδόν πουθενά και είναι πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα για τα σχολεία γιατί αφορά:

  • αρχιτεκτονικά στοιχεία: τοιχοποιίες, ελαφρά χωρίσματα, ψευδοροφές, γύψινα, φωτισμό, πόρτες και εξόδους διαφυγής, παράθυρα, διακοσμητικά στοιχεία και προσαρτήματα.
  • εγκαταστάσεις κτιρίου: ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες, δεξαμενές καυσίμων, εγκαταστάσεις θέρμανσης και ψύξης, ηλεκτρικό εξοπλισμό κ.α.
  • έπιπλα και αντικείμενα, βιβλιοθήκες, ντουλάπια κλπ.

Ανέδειξε την αντίφαση: «…χρηματοδοτείται η «πράσινη μετάβαση», δίνονται κίνητρα και γίνονται επενδύσεις για ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων (δημόσιων και ιδιωτικών), αλλά ο προσεισμικός έλεγχος και η αντισεισμική θωράκιση κτιρίων και υποδομών δεν είναι προτεραιότητα γιατί δεν εξασφαλίζουν για το κεφάλαιο ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.»

Όπως ανέφερε: «με το κέρδος έχει να κάνει ο τρόπος που υλοποιείται το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» με το οποίο χρηματοδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου όπως  σχολεία, αθλητικοί χώροι κλπ. Αυτό που απαιτείται είναι να υπάρχει συμπληρωμένος μόνο ο πρωτοβάθμιος ταχύς προσεισμικός έλεγχος. Με αποτέλεσμα στα παλαιά δημόσια κτίρια να καλυφθεί το κέλυφος του κτιρίου με υλικά ενεργειακής αναβάθμισης και να είναι αδύνατος ο εντοπισμός ακόμη και ενδείξεων στατικής ανεπάρκειας στα φέροντα στοιχεία του μετά από ισχυρές σεισμικές δονήσεις.»

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις «πραγματικές δυνατότητες να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντισεισμική προστασία με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες. Για να υλοποιηθεί αυτός ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός πρέπει ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και με τους αγώνες του να καθορίσει ένα διαφορετικό μέλλον»

Δείτε την παρέμβαση του Δημήτρη Κουτζή

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.