Μηδενική αύξηση στα Δημοτικά Τέλη με “λευκό” έκπληξη και σημαντικές αποκαλύψεις (VD)

Photo by housing.com

Γράφει η Λένα Μαρκή    

Μια συζήτηση που στην ουσία δεν χρειάζονταν, αλλά έφερε στην επιφάνεια ενδιαφέροντα στοιχεία, έλαβε χώρα στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο (22/11/2023) που αφορούσε τα δημοτικά τέλη του 2024. Ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία αλλαγή, η εισήγηση της Υπηρεσίας ήταν για μηδενική αύξηση, το θέμα εισήχθη στο Δ.Σ. από την δημοτική Αρχή η οποία όμως ψήφισε «λευκό»!!!

Το γεγονός είναι ότι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο απερχόμενος Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς είχε πει ότι σύμφωνα με τις Υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να γίνει αύξηση 20% στα δημοτικά τέλη 2024 για να μπορέσει ο Δήμος να καλύψει τις ανάγκες του. Και πως το ζήτημα πρέπει να εισηγηθεί ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης. Εκείνος όμως είχε καλύτερη πρόταση. Σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες έγινε εξορθολογισμός των εξόδων, εισηγήθηκε μηδενική αύξηση η οποία και εγκρίθηκε. Τείνοντας παράλληλα χείρα συνεργασίας προς τις όλες υπόλοιπες παρατάξεις.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας αναδρομή στη θητεία του. Ενημέρωσε ότι τα ανταποδοτικά, του ποσού 3.250.000€ περίπου, που παρέλαβε από τη Διοίκηση Σταθόπουλου καταναλώθηκαν στη μισθοδοσία 42 εργατών και στην αγορά οχημάτων καθαριότητας. Είπε επίσης πως 1.350.000€ από ιδίους πόρους χρησιμοποιήθηκαν στην Καθαριότητα για να μπορέσει να λειτουργήσει, λόγω των αυξήσεων σε καύσιμα ανταλλακτικά κλπ. και τα οποία πρέπει να επιστραφούν. Κατηγόρησε τον νεοεκλεγή Δήμαρχο κ. Γιάννη Μυλωνάκη πως πρότεινε μηδενική αύξηση για πολιτικούς λόγους, ενώ ακόμη και οι πιο επαναστάτες δήμαρχοι, όπως είπε, προέβησαν σε αυξήσεις. Ωθώντας τον κ. Ανδρέα Γκιζιώτη να φέρει ως παράδειγμα «πιο επαναστάτη δήμαρχο» τον Δήμαρχο της Πάτρας Κων/νο Πελετίδη που μείωσε τα δημοτικά τέλη. Ο ίδιος επέμενε ότι χρειάζονταν να γίνει μια μικρή αύξηση για να μπορούν να επιστραφούν στον προϋπολογισμό τα χρήματα. Ευχήθηκε στον κ. Μυλωνάκη αυτό το εγχείρημα να τους «βγει» χωρίς αναμορφώσεις και χωρίς δανεικά από το Δήμο.

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος τόνισε ότι η εισαγωγή στο Δ.Σ. του θέματος  όφειλε να έχει γίνει κοινή συναίνεση της νυν και της επόμενης δημοτικής Αρχής κάτι που δεν έκανε ο κ. Ζορμπάς. Ανέφερε μάλιστα πως όταν ο ίδιος πρότεινε στη θητεία του μείωση 5% στα δημοτικά τέλη, ορισμένοι από την αντιπολίτευση ζητούσαν αύξηση αυτής της μείωσης και μάλιστα ο κ. Ζορμπάς ζητούσε να γίνει μείωση 30% αντί για 5%. Στην αναφορά του κ. Ζορμπά ότι τα προηγούμενα έτη έκανε προτάσεις για αύξηση των δημοτικών τελών οι οποίες απορρίφθηκαν από την αντιπολίτευση, ο κ. Σταθόπουλος απάντησε ότι ένα λάθος που έκανε ο απερχόμενος Δήμαρχος είναι ότι δεν κάλεσε ποτέ τους επικεφαλής να τους κάνει μια ανάλυση των οικονομικών του Δήμου.

Υπέρ της μηδενικής αύξησης των δημοτικών τελών δήλωσε ο κ. Γιώργος Οικονόμου, γιατί όπως είπε είναι μέσα στις δυνατότητες του δήμου. Συνέχισε πως ο Δήμαρχος δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ένα μοντέλο πόλης που να κάνει μια σωστή διαχείριση αστικών αποβλήτων και να μην παράγει πρωτογενή ελλείμματα (όπως το 1,3εκ). Όσον αφορά το δανεισμό χρημάτων από ιδίους πόρους, συνέβη γιατί δεν έγινε καμία προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης. Δεν μπορείς να λειτουργείς με το μοντέλο της προηγούμενης 50ετίας, είπε, δηλαδή παίρνουμε και θάβουμε το σκουπίδι πληρώνοντας ένα σεβαστό ποσό. Έπρεπε να μειωθεί αυτό το υπόλειμμα με ουσιαστική ανακύκλωση και με συμπύκνωση (σταθμός μεταφόρτωσης). Κατηγόρησε την δημοτική Αρχή Ζορμπά ότι απέτυχε να αντικαταστήσει όλο τον φωτισμό της πόλης με λαμπτήρες LED. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Στη συνέχεια ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης παρατήρησε πως όλα αυτά που αναλυτικά είπε ο κ. Ζορμπάς, δείχνουν ότι η νέα δημοτική Αρχή κληρονομεί μια ζοφερή κατάσταση σε οικονομικό επίπεδο. Αν η νέα δημοτική Αρχή με την ανάληψη καθηκόντων της αύξανε τα δημοτικά τέλη οι πολίτες σαφώς θα αντιλαμβάνονταν ότι αυτό έχει δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική Αρχή. Εισηγήθηκε, σε προηγηθείσα συνάντηση με επικεφαλής της αντιπολίτευσης και τον κ. Ζορμπά, την συζήτηση των δημοτικών τελών πριν λήξει το έτος για την ομαλή λειτουργία του Δήμου, συμφώνησαν οι κ.κ. Σταθόπουλος και Οικονόμου και όχι ο κ. Ζορμπάς.

Αν γίνει αύξηση των δημοτικών τελών για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει ο Δήμος να αυξήσει και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, είπε. Εξέφρασε την απορία εφόσον ο κ. Ζορμπάς επιθυμούσε μια αύξηση γιατί δεν την έφερε ως εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο. Συζητώντας με τις Υπηρεσίες διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε ιεράρχηση από τη δημοτική Αρχή για το ποια είναι σημαντικά και ποια λιγότερο σημαντικά θέματα. Γενικά η όλη τοποθέτηση του κ. Ζορμπά ήταν μια κινδυνολογία. Για την κάλυψη της διαφοράς της μισθοδοσίας με την επερχόμενη αύξηση μισθών από το κεντρικό κράτος τον διαβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος και το έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση.

Την αγορά των οικοπέδων για την μεταφορά του αμαξοστασίου την χαρακτήρισε ως μια προεκλογική κίνηση του κ. Ζορμπά, η οποία όμως υπήρξε και πρόταση της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή». Ο κ. Μυλωνάκης ήρθε σε επαφή με τους οικοπεδούχους μετά την απόφαση του κ. Ζορμπά να προχωρήσει σε προσύμφωνο αγοράς παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης. Ανακάλυψε έτσι ότι, το ποσοστό του ενός εκ των τριών οικοπέδων που υπήρχε στην απόφαση αγοράς, δεν ήταν προς πώληση! Έτσι θα δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα για το Δήμο. Στη συνάντηση με τους ιδιοκτήτες ο κ. Μυλωνάκης πέτυχε η αποπληρωμή της αγοράς να γίνει σε βάθος 2-3 ετών και όχι τον Απρίλιο του 2024 όπως είχε συμφωνήσει ο κ. Ζορμπάς.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε καμία υπεύθυνη ενημέρωση από το Δήμαρχο, τόνισε. Και ότι δεν γίνεται να έρχονται θέματα στο Δ.Σ. και οι εισηγήσεις να φτάνουν τελευταία στιγμή στους δημοτικούς συμβούλους.

Επί της ουσίας

Είναι προφανές ότι το όλο σκηνικό των δημοτικών τελών, αρχόμενο από την συνέντευξη στο ραδιόφωνο του κ. Ζορμπά και έπειτα, ήταν ένα τρυπάκι της απερχόμενης δημοτικής Αρχής για να εκθέσει τον κ. Μυλωνάκη, με τα αντίθετα όμως αποτελέσματα. Διότι εφόσον ο κ. Ζορμπάς επιθυμούσε πραγματικά μια αύξηση του 10% – και σύμφωνα με την εισήγηση των Υπηρεσιών όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο- θα την είχε εισηγηθεί στο Δ.Σ. ασχέτως ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα.

Εν τέλει θα αγοραστούν δύο από τα οικόπεδα της Λ. Μεσογείων. Όμως η αγορά αυτή έχει πολύ δρόμο στη συνέχεια, όπως τόνισαν οι κ.κ. Μυλωνάκης και Οικονόμου. Θα πρέπει να εξαιρεθούν από τη Β’ Ζώνη Υμηττού και υπάρχει και θέμα χρήσης γης που απαιτεί διαφορετικό ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχέδιο. Για να μην υπάρξουν τα ίδια προβλήματα με το οικόπεδο που μισθώνει ο Δήμος κοντά στο αμαξοστάσιο στο Χαλάνδρι αλλά δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, όπως είπε και ο κ. Οικονόμου.

Με την τοποθέτησή του ο απερχόμενος Δήμαρχος εκτέθηκε από μόνος του όσον αφορά την οικονομική διαχείριση του Δήμου. Διότι προέβη άμεσα σε μαζική αγορά οχημάτων καθαριότητας ενώ θα μπορούσε να κάνει ένα πλάνο και να κινηθεί παρακολουθώντας τις παράλληλες ανάγκες που προέκυπταν, όπως το ότι είχε να καλύψει τις μισθοδοσίες 42 εργαζομένων. Έτσι δεν θα ήταν αναγκασμένος να δανειστεί 1.300.000€ από τον Προϋπολογισμό του Δήμου. Αντίθετα προέβη σε άμεση κατανάλωση των ανταποδοτικών. Υπήρξε ανενημέρωτος όσον αφορά τις αυξήσεις που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και την κάλυψη αυτών από την ίδια, όπως ανέφεραν τόσο ο κ. Μυλωνάκης όσο και ο κ. Οικονόμου που μίλησε για μεσοσταθμική αύξηση 6,5-7% και όχι 20% όπως επέμενε ο κ. Ζορμπάς ότι θα επιβαρυνθούν οι ΟΤΑ.

Ο κ. Ζορμπάς μίλησε υποτιμητικά για τον εξορθολογισμό στον οποίο προέβησαν ο κ. Μυλωνάκης και οι Υπηρεσίες του Δήμου, όμως όπως ακούσαμε υπήρχαν εναλλακτικές που θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει και η απερχόμενη δημοτική Αρχή όπως η κάλυψη των εξόδων για τη συντήρηση των οχημάτων-μηχανημάτων σε βάθος 3ετίας και όχι αποκλειστικά μέσα στο 2024.

Από την άλλη ο νεοεκλεγής Δήμαρχος κ. Μυλωνάκης έκανε κίνηση ΜΑΤ με τα δημοτικά τέλη. Κατάφερε να τα κρατήσει σταθερά πριν ακόμα αναλάβει επίσημα τη Διοίκηση του Δήμου. Συνεργάστηκε άψογα με τις Υπηρεσίες του Δήμου, φάνηκε διαβασμένος, μίλησε για νέες χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ, παρέμεινε σταθερός στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Υπήρξε δεκτικός σε πρόταση του κ. Οικονόμου τείνοντας χέρι συνεργασίας προς όλους, παρότι ως δημοτική Αρχή θα έχει μια πολύ ισχυρή πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Επανέλαβε ότι αφήνει τα πάντα στο παρελθόν και κοιτάει μπροστά και κοιτάει να δει πως μπορούν να λυθούν τα προβλήματα του Δήμου. Επιθυμεί ο Δήμος Αγίας Παρασκευής να βγει ενωμένος προς τα έξω και να διεκδικήσει αυτά που του αξίζουν.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.