Πως συνδυάζονται ένας Προϋπολογισμός ανάγκης, ο «συνήγορος» και το «ισχυρότερο Facebook” (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Για έναν προϋπολογισμό ανάγκης μίλησε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μυλωνάκης στην σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 7/2/2024. Ο Προϋπολογισμός έτους 2024 εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των μελών του σώματος του Δ.Σ. και όπως είπε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος αφορά τη λειτουργία του Δήμου. Κάτω από κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί το Νοέμβριο 2023 από την προηγούμενη δημοτική Αρχή αφού τα στοιχεία  για τη σύνταξή του αντλήθηκαν από τον Ιούλιο 2023. Είναι δουλειά των Οικονομικών Υπηρεσιών με βάση τα συνεχιζόμενα έργα και τις δαπάνες που προβλέπονταν και παρόντες στη συνεδρίαση ήταν τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας κ.κ. Δράκου και Δούρου. Όπως ενημέρωσαν στην πρώτη αναμόρφωση θα υπάρχουν στοιχεία κλεισίματος του έτους 2023. Αυτός ο προϋπολογισμός ουσιαστικά συντάχθηκε επί των ημερών του τέως δημάρχου κ. Ζορμπά, είπε ο κ. Μυλωνάκης, και εμείς εκπληρώνουμε την υποχρέωση που είχε ο τέως δήμαρχος. Απευθυνόμενος στον κ. Ζορμπά τόνισε πως «Μέχρι 31/12 ήσασταν δήμαρχος, αλλά μάλλον μέχρι 31/12ου παίρνατε το μισθό του δημάρχου και δεν ασκούσατε τα καθήκοντα του δημάρχου». Ενημέρωσε πως θα υπάρξει αναλυτικότατος έλεγχος σε κάθε κωδικό και κάθε δαπάνη του Προϋπολογισμού Για μία ακόμη φορά επισήμανε, ότι η νυν δημοτική Αρχή ενημερώνεται μόνη της μέρα με τη μέρα, διότι δεν έλαβε αναλυτική ενημέρωση για τα θέματα που εκκρεμούν.

Ακολούθησε εισήγηση από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Χρήστο Αθανασίου και αναφορά σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες από την κ. Δράκου επί των οικονομικών στοιχείων.

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, μια συνεχιζόμενη υπόθεση όπως είπε. Στα πλαίσια αυτής είναι η περίφημη υπόθεση των παρακρατηθέντων πόρων  της αυτοδιοίκησης καθώς και η νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων που πλήττει και το δήμο Αγίας Παρασκευής διαχρονικά. Είναι η 6η φορά που ένας νέος δήμαρχος καλείται να εγκρίνει προϋπολογισμό με στοιχεία του προκατόχου του δημάρχου. Η υπόθεση των ΠΟΕ (ανεξόφλητα τιμολόγια παρελθόντων ετών) είναι τέτοια που κάθε δημοτική Αρχή τα παλεύει. Προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξουν στην συνέχεια καλύτερα οικονομικά στοιχεία γιατί ο δήμος κουβαλά πίσω του τα πρώην νομικά πρόσωπα και τα χρέη αυτών. Ο Προϋπολογισμός είναι μια κορυφαία διαδικασία, όπου δείχνεται η χάραξη της πολιτικής της δημοτικής Αρχής και πάνω σε αυτή γίνεται κριτική από την αντιπολίτευση. Σαν δείγμα καλής θέλησης η «Νίκη» ψήφισε τον Προϋπολογισμό παρότι, όπως είπε ο κ. Σταθόπουλος, η δημοτική Αρχή Μυλωνάκη γέρνει περισσότερο στην επικοινωνία, στο να φορτώνει πράγματα σε προηγούμενους, σε ένα είδος «πρώτη φορά έγινε αυτό» το οποίο δεν είναι καλό.

Ο κ. Βασίλης Σάρκουλας, επικεφαλής της «Πόλης μας», παραδέχτηκε ότι αν τον Προϋπολογισμό τον έφερνε προς έγκριση η προηγούμενη δημοτική Αρχή στο τέλος του 2023 θα έφερνε κάτι αντίστοιχο, όμως και η νυν δημοτική Αρχή από την στιγμή της εκλογής της είχε το περιθώριο να συντάξει έναν δικό της προϋπολογισμό. Ο εν λόγω προϋπολογισμός βασίζεται στην στρατηγική της μη αύξησης των δημοτικών τελών, η οποία αφήνει ένα κενό και η οποία αποτυπώνεται σε αυτόν τον ισχνό προϋπολογισμό.

Σε διαχρονική κριτική προέβη ο κ. Γιώργος Οικονόμου. Μίλησε για απάντηση τεχνοκρατική του κ. Αθανασίου από έναν άνθρωπο που ξέρει και η οποία όπως είπε τον ικανοποίησε διότι αυτά προβλέπει το δημόσιο λογιστικό. Όλα τα άλλα είναι παράβαση καθήκοντος, όπως το να μην εισπράττονται βεβαιωθέντα και καταλογισθέντα ποσά. Πρέπει να εξαντληθούν όλες οι νομικές ενέργειες για να έρθουν αυτά τα χρήματα στο δήμο. Σε έναν προϋπολογισμό πρέπει να μειώνουμε τα έξοδα και να αυξάνουμε τα έσοδα, να έχει δηλαδή αναπτυξιακό χαρακτήρα. Αιτιολόγησε το «ΠΑΡΟΝ» της παράταξης γιατί ο προϋπολογισμός εμπεριέχει το Τεχνικό Πρόγραμμα για το οποίο η «Νέα Αρχή» έχει εκφέρει άποψη και έχει κάνει προτάσεις. Προέβη δε και σε επιμέρους προτάσεις για θέματα όπως ο ηλεκτροφωτισμός που θα είναι προς όφελος των οικονομικών του δήμου.

Για διαχρονικές ευθύνες τοπικά, σε συνδυασμό με τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων μίλησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Ηλίας Τσιμπουκάκης, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι πάγια τακτική της παράταξης να καταψηφίζει τους προϋπολογισμούς λόγω ιδεολογίας.

Και ο κ. Πάνος Αντωνίου επικεφαλής του «Φυσάει κόντρα» μίλησε για μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση καθώς και για γενική έλλειψη χρηματικών πόρων γιατί η κυβέρνηση δεσμεύει κονδύλια για αλλού και όχι για τις ανάγκες των δημοτών.

Για έναν προϋπολογισμό που δεν διαφέρει σε τίποτα από τους προηγούμενους μίλησε ο κ. Κώστας Τσιαμπάς, προβλέποντας ότι και αυτός θα υλοποιηθεί περίπου στο 60%. Πλασματικός, επικοινωνιακός και ανεφάρμοστος χαρακτηρίστηκε από τον επικεφαλής του «Οράματος». Παρέθεσε δε αναλυτικά οικονομικά και αριθμητικά στοιχεία.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ

«Θα πρέπει να ανησυχεί ο κ. Σταθόπουλος γιατί στην παράταξη του κ. Ζορμπά προστέθηκε και ο κ. Τσιαμπάς … μιλώντας ως συνήγορος της προηγούμενης δημοτικής Αρχής» είπε ο Δήμαρχος κ. Μυλωνάκης με το τέλος των πρωτομιλιών των επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Στην μετέπειτα αντίδραση του κ. Τσιαμπά ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε πως «όντως έχετε δίκιο ξέχασα ότι είστε συνήγορος και του κ. Μουστόγιαννη», για να υπάρξει μια νέα αντιπαράθεση.

Είναι ουτοπικό ο πρώην Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς να προβαίνει σε ερωτήσεις προσπαθώντας να ρίξει ευθύνες στον νυν Δήμαρχο, όταν αυτές στην ουσία απευθύνονται στον ίδιο. Αφού εκ των πραγμάτων τα στοιχεία για τη σύνταξη του προϋπολογισμού αφορούν τον Ιούλιο της δικής του θητείας. Αφού ο κ. Σάρκουλας έθεσε θέμα δημοτικών Τελών και απέδωσε πρόβλημα στον Προϋπολογισμό εξαιτίας της μη αύξησης αυτών, γιατί όταν ήταν στη δημοτική Αρχή Ζορμπά και εκτιμούσαν ως λύση την αύξηση των τελών δεν την έφεραν ως πρόταση στο Δ.Σ.; Εύλογο ερώτημα από τον κ. Μυλωνάκη.

Το να γίνεται θέμα ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση που αφορούσε ένα πολύ σοβαρό θέμα, το σοβαρότερο για την ομαλή λειτουργία του δήμου, ήταν εμβόλιμη και κάποιοι αναγκάστηκαν να φύγουν από την χ, ψ εκδήλωση ή την όποια κοπή πίτας, θεωρώ ότι ήταν ατυχές συμβάν στην καλύτερη περίπτωση. Δείχνει που ρίχνουν το βάρος ορισμένοι αυτοδιοικητικοί δυστυχώς … Ευτυχώς έγιναν αντιληπτοί από τους πολίτες και κρίθηκαν γι’ αυτό.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε περίπτωση όπου κατοικία που βρίσκεται στο Παλαιό Ψυχικό έχει χρέος το οποίο βεβαιώθηκε από το 2011 προς το Δήμο και με τις προσαυξήσεις έχει φτάσει στα 2.000.000€, για την είσπραξη των οποίων δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία κίνηση από πλευράς δήμου. Αυτό χαρακτηρίστηκε ως είδηση «βόμβα» από τον κ. Σταθόπουλο και μίλησε για «αιφνιδιασμούς» από πλευράς δημοτικής Αρχής, ο οποίος σημειωτέον υπήρξε 5ετής δήμαρχος. Δεν το αντιλήφθηκε κατά τη θητεία του; Και μάλιστα φάνηκε να μην πιστεύει ότι ο Δήμος έχει την ικανότητα να προβεί στην όποια κίνηση είσπραξής τους, αλλά θα πρέπει, όπως είπε, να γίνει συζήτηση και να αναζητηθεί μεγάλη νομική εταιρεία για να αναλάβει το θέμα. Εγώ θα πω ότι ο τολμών νικά και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Θέμα κατασχέσεων λόγω χρεών.  Όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάκης δεν είπε κανείς για κατάσχεση κατοικιών, αντίθετα τηρείται η νομιμότητα. Αυτό που λέει ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, αυτοί που χρωστούν πρέπει να πληρώσουν.

Όσον αφορά τα “story” που εμφανίζονται στο διαδίκτυο από μέλη της δημοτικής Αρχής ο κ. Μυλωνάκης μίλησε για επαναδραστηριοποίηση της επικοινωνίας με τους πολίτες, όπως ήταν η προεκλογική του δέσμευση. Η δραστηριότητα του δημάρχου δεν είναι πίσω από κλειστές πόρτες και ιδιωτικές συναντήσεις. Ο τρόπος αυτός επικοινωνίας με τους πολίτες θα συνεχιστεί και θα αξιοποιηθεί περισσότερο κατά τον κ. Μυλωνάκη.  Μας έκανε εντύπωση που το θέμα αυτό το άνοιξε ο κ. Σταθόπουλος που επί θητείας του είχε δεχτεί αρνητική κριτική κατ’ επανάληψη για την ευρεία και συχνή χρήση του διαδικτύου από τον ίδιο. Μάλιστα είχε επικριθεί γιατί εν ώρα Δ.Σ. έκανε αναρτήσεις στο Facebook και επίσης είχε «πιαστεί στα πράσα» (μάλιστα από το aparaskevi-images.gr), όντας δήμαρχος, να βγάζει φωτογραφίες σε διάφορες εκδηλώσεις τις οποίες δημοσίευε στη συνέχεια. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο πρώτος διδάξας. Ατυχές συμβάν και αυτό. Αλήθεια αυτό τι σχέση είχε με την ψήφιση του προϋπολογισμού; Χιουμορίζοντας προφανώς το θέμα, ο κ. Μυλωνάκης οδηγήθηκε να πει, ότι ο κ. Σταθόπουλος ανησυχεί γιατί ο Facebook του δήμου είναι ισχυρότερο από το δικό του.

Όλοι περιμένουν με αγωνία την περίφημη πρώτη αναμόρφωση για να δουν, όπως δηλώνουν, το όραμα της νέας δημοτικής Αρχής Μυλωνάκη. Θεωρώ αφελέστατο να κρίνεται η οποιαδήποτε δημοτική Αρχή μέσα στους πρώτους  1,2,3,4 μήνες. Όπως και είναι σαφές πως με μία αναμόρφωση σε ένα σφιχτό οικονομικό περιβάλλον δεν πρόκειται να δούμε θαύματα, ούτε την αυτόματη λύση όλων των προβλημάτων της πόλης με ένα μαγικό ραβδάκι. Δεν θα βγουν λαγοί από το καπέλο, όπως είπε και ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Χατζηανδρέου. Γενικώς όλες οι απόψεις συγκλίνουν ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ποιος φταίει για αυτό; Η απάντηση είναι ηλίου φαεινότερη … Είχαμε δε ως πολίτες ξανά την αίσθηση ότι ορισμένες τοποθετήσεις μελών του Δ.Σ. έγιναν απλώς για να γίνει αντιπολίτευση και στο φάσμα των παλαιότερων συνηθειών.

Επιτέλους, βρέθηκε μια δημοτική Αρχή, με διαφορά ήθους και ύφους, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ. Μια δημοτική Αρχή που ξέφυγε από τα ευχολόγια, που κάνει ενδελεχή έλεγχο σε όλες τις παραμέτρους και που προτίθεται να ακολουθήσει πιστά τη νομοθεσία για να βάλει μια τάξη. Ευτυχώς που για πρώτη φορά πραγματικά δίνονται λεπτομερή στοιχεία στη δημοσιότητα και δεν κρύβονται κάτω από το χαλί.  Επιτέλους να γνωρίζουμε οι πολίτες, οι δημότες, τι συμβαίνει πραγματικά σε αυτό το δήμο.

Αληθεύει ότι φεύγουν υπάλληλοι επειδή τους αλλάζουν γραφεία, όπως ακούστηκε;; Αν συμβαίνει αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα θεμέλια του δήμου. Προφανώς, κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι τα γραφεία δεν είναι τσιφλίκια τους και ότι με την πρόσληψή τους δεν «αγόρασαν» και τη συγκεκριμένη θέση (όροφο, προσανατολισμό, αριθμό πόρτας), ούτε ότι η καρέκλα θα γράφει ρητώς το όνομά τους, αλλά προσελήφθηκαν να προσφέρουν τις γνώσεις και την εργασία τους μέσα σε άρτιες και ασφαλείς σαφώς συνθήκες. Εγώ πάντως τους εύχομαι, αν όντως συμβαίνει αυτό, εκεί που θα πάνε να βρουν μια πιο αναπαυτική καρέκλα.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.