«Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα» κάνοντας αντιπολίτευση στην πλάτη των εργαζομένων!

Γράφει η Λένα Μαρκή

Το να κάνει κάποιος αντιπολίτευση γόνιμη και σοβαρή, η οποία θα ωφελήσει τους κατοίκους ενός δήμου, είναι θεμιτό. Αντιπολίτευση αντικειμενική με στοιχεία και έλεγχο της Διοίκησης καθώς και κριτική των ενεργειών και πράξεών της. Δεν είναι όμως αντιπολίτευση η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευση ανακοίνωσης συλλόγου εργαζομένων. Και μάλιστα όταν κάποιος κατηγορεί τον όποιο δήμαρχο για πράξεις που έκανε ο ίδιος σε υπερθετικό βαθμό.

Για να γίνω ποιο συγκεκριμένη, αναφέρομαι σε ανακοίνωση που εξεδόθη από την δημοτική παράταξη «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» (σ.σ. δημοσιεύεται στο τέλος του κειμένου) βασιζόμενη σε ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων ΣΕΔΑΠ και αναφερόμενη σε «νέα αμφισβήτηση και  απαξίωση των εργαζόμενων» από την νυν δημοτική Αρχή, η οποία είναι τουλάχιστον τραγελαφική για τους γνωρίζοντες. Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρονται επίσης «αυθαίρετες εξώσεις  προσωπικού από τα γραφεία τους για να εγκατασταθούν αλαζονικά στελέχη της Δημοτικής Αρχής» και «διώξεις». Κλείνει δε με τη φράση «Ή μήπως αυτή η από νωρίς νέα αμφισβήτηση και  απαξίωση των εργαζόμενων (έχει προηγηθεί των εργαζόμενων στην καθαριότητα)  είναι η δικαιολογία για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου προς την οποία θέλει να στραφεί ο κ. Μυλωνάκης;».

Προφανώς ο νυν επικεφαλής της παράταξης, αλλά και ο πρώην, που παραμένει στην παράταξη, έχουν κοντή μνήμη και γι’ αυτό θα τους τη φρεσκάρουμε λίγο.

Ας θυμηθούμε λοιπόν επί θητείας του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά (ο πρώην), με αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων τον κ. Βασίλη Σάρκουλα (ο νυν), όταν στις 26/7/2023 ο ίδιος σύλλογος ΣΕΔΑΠ έκανε δημόσια καταγγελία για τον Γενικό Γραμματέα κ. Μ. Χάρχαρο (επιλογή του κ. Ζορμπά) για προσβλητική, εριστική και απαξιωτική συμπεριφορά προς τους εργαζόμενους:

“ΣΕΔΑΠ”: Καταγγέλλουμε τον Γ.Γ. του Δήμου Γεράσιμο Χάρχαρο. Η συμπεριφορά του προς τους εργαζομένους είναι προσβλητική, εριστική και απαξιωτική

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας στράφηκε κατά των εργαζομένων με δημόσια ανακοίνωση αναφέροντας ονομαστικά εργαζόμενους, αλλά  και περιστατικά, ακόμα και κατά της αντιπροέδρου του σωματείου. Ανακοίνωση που είχε προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης:

Απάντηση του Γ.Γ. κ. Γεράσιμου Χάρχαρου στις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων

Να τους θυμίσουμε επίσης ότι στις 2/9/2020 για να διευθετήσουν το ζήτημα των εργαζομένων των ΠΑΙΣΔΑΠ που παραβρέθηκαν στο Δημαρχείο, κάλεσαν την αστυνομία:

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εργαζόμενοι των ΠΑΙΣΔΑΠ τώρα στο γραφείο Δημάρχου παρουσία της αστυνομίας

Να θυμίσουμε επίσης την καταγγελία του ίδιου συλλόγου ΣΕΔΑΠ τον Αύγουστο του 2021 κατά του τότε προέδρου του ΠΑΟΔΑΠ για «λεκτική βία, κραυγές, εκφοβισμό και σωματική απώθηση» υπαλλήλου του Οργανισμού:

ΣΕΔΑΠ: «Λεκτική βία και σωματική απώθηση από τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ σε εργαζόμενο»

Για να μην αναφερθούμε στην σκληρή πολιτική δίωξη υπαλλήλου και μάλιστα μετά την βαριά ήττα της παράταξης στις εκλογές του 2023 (προσεχώς αναλυτικά στοιχεία).  

Νομίζω αυτά είναι αρκετά, επί του παρόντος, για να αποδείξουν ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Η συμπεριφορά της προηγούμενης δημοτικής Αρχής Ζορμπά απέναντι στους εργαζόμενους δεν ήταν και η καλύτερη των τελευταίων εποχών. Σαφώς δεν είναι οι καταλληλότεροι για να κρίνουν έτερους πάνω σε αυτό το θέμα και για να μιλήσουν για φιλεργατικές ή μη πολιτικές.

Η στυγνή εκμετάλλευση μιας ανακοίνωσης συλλόγου εργαζομένων για ίδιον όφελος μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Να είναι σίγουροι εκεί στην «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» ότι η κίνηση αυτή σχολιάζεται αρνητικά από τους εργαζόμενους. Το πολιτικό παιχνίδι στην πλάτη τους πραγματικά δεν άρεσε.

Γίνεται σαφές ότι η παράταξη ακολουθεί τον παλιό λανθασμένο δρόμο που την οδήγησε στην εκλογική ήττα και την πέταξε στην τρίτη θέση. Καλό θα ήταν να επαναδιαπραγματευτεί τη στάση και τους στόχους της. Να ξεκολλήσει από τις παλαιοκομματικές πρακτικές, να ανανεωθεί και να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα. Ο κ. Σάρκουλας έχει έναν δύσκολο δρόμο μπροστά του. Για να πετύχει την «ανάσταση» της παράταξης θα πρέπει να κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές. Και αυτές δεν είναι η στείρα αντιπολίτευση σε μια δημοτική Αρχή που δεν πρόλαβε καλά καλά να καθίσει στην καρέκλα και που με το «καλημέρα σας» δέχεται βροχή προβλημάτων που δημιούργησε η δική του παράταξη (σ.σ. του κ. Σάρκουλα).

/////////////////////

Η ανακοίνωση της “Αγίας Παρασκευής η πόλη μας”:

Αυτά εννοούσε «αγαστή συνεργασία» και «σεβασμό» ο «νέος» Δήμαρχος;

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο σημερινός Δήμαρχος κ. Μυλωνάκης  είχε πει:

H νέα δημοτική αρχή και εργαζόμενοι έχουμε κοινούς στόχους, που δεν είναι άλλοι από την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας. Μαζί θα φέρουμε το νέο και στη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών». (17/10/2023)

– «Από τα ξημερώματα της επομένης των εκλογών βρεθήκαμε κοντά στους εργαζόμενους του Δήμου μας, θέλοντας να δώσουμε και το στίγμα της πολιτικής μας απέναντί τους, που είναι αυτό της αγαστής συνεργασίας για να πετύχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη. Όπως καταλαβαίνετε, μπορεί ακόμη να μην έχουμε αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου, αλλά ήδη έχουμε σηκώσει μανίκια» (2/11/2023)

Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά, όπως και πολλά άλλα όπως αποδεικνύεται καθημερινά,  ήταν «κούφια λόγια». Στις 23 Φεβρουαρίου 2024 ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου έστειλε επιστολή στο Δήμαρχο, που κοινοποιήθηκε και στα τοπικά ΜΜΕ, με την οποία καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή για απαράδεκτη συμπεριφορά στελεχών της:

«Αναφερόμαστε σε περιστατικά παραβίασης προσωπικού χώρου, αμφισβήτησης της εργασιακής μας κατάρτισης και σε πρωτοφανή απαξίωση από μέλη της διοίκησή σας, που έχουν προκαλέσει δυσμενείς συνθήκες επιβίωσης στον εργασιακό χώρο.

Ο όποιος έλεγχος, παρατήρηση ή επίπληξη, δεν δικαιολογεί την οποιαδήποτε συμπεριφορά που ξεπερνά τα όρια και μεταλλάσσει την εξουσία σε καταχρηστική, διότι τότε αποτελεί μονόδρομο η αντίδραση για την προστασία και περιφρούρηση της αξιοπρέπειάς μας. Καλούμε τη νέα Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί με τα προβλήματα των εργαζομένων, την ορθή ερμηνεία των νόμων που αφορούν τα δικαιώματά τους, ώστε να επιτευχθεί σε πνεύμα ευβουλίας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς το συμφέρον της πόλης. Σε αντίθετη περίπτωση θα διεκδικήσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο τα εργασιακά μας δικαιώματα». Ο Σύλλογος μάλιστα, και για το λόγο αυτό, θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο, στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024.

Είναι γνωστά τα περιστατικά στο Δημαρχείο, όπου φαινόμενα φραστικής βίας (οι φωνές των «νέων» ακούγονται στο δρόμο), αυθαίρετες εξώσεις  προσωπικού από τα γραφεία τους για να εγκατασταθούν αλαζονικά στελέχη της Δημοτικής Αρχής (που όμως ελάχιστα πηγαίνουν στο Δημαρχείο), διώξεις κλπ, είναι στην καθημερινότητα. Και είναι απόλυτα δίκαιη η αντίδραση των εργαζομένων.

Πριν προλάβει να συμπληρώσει 2 μήνες θητείας ως Δήμαρχος, ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης, έχει ήδη δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που του «έχτισε» η πολυτελής και πανάκριβη διαφήμισή του προεκλογικά, γεγονός πρωτοφανές πανελλαδικά. Αυτή είναι η «αγαστή συνεργασία» με τους εργαζόμενους, αυτό είναι το «νέο» που θα έφερναν;  Ή μήπως αυτή η από νωρίς νέα αμφισβήτηση και  απαξίωση των εργαζόμενων (έχει προηγηθεί των εργαζόμενων στην καθαριότητα)  είναι η δικαιολογία για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου προς την οποία θέλει να στραφεί ο κ. Μυλωνάκης;

Το Γραφείο Τύπου της Δημοτικής παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.