Άδωνις Γεωργιάδης: αλλαγές στον προσωπικό γιατρό, δημιουργούνται Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη παρουσίασαν σήμερα, Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, το πρόγραμμα του Προσωπικού Ιατρού και τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας. Το παρών έδωσαν οι Υφυπουργοί Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος καθώς και ο επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα Dr. João Breda.

Όπως τονίστηκε, πρόκειται για τη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 5 εκατομμύρια εγγεγραμένους πολίτες στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, 2.215 γιατρούς του δημόσιου τομέα και 1.272 από τον ιδιωτικό τομέα” είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

“Για να λειτουργήσει ο θεσμός χρειαζόμαστε ακόμη 1.379 γιατρούς. Το 60% λείπει από την Αττική και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία. Έχουν καταγραφεί οι ελλείψεις και ανά Δήμο οπότε θα ανοίξουν αντίστοιχες θέσεις” τόνισε ο υπουργός.

Στις βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι πως πλέον ο πολίτης, εκτός από τους γιατρούς του δημοσίου, τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τους αγροτικούς γιατρούς, που είναι δωρεάν, θα μπορεί να επιλέγει το δικό του ιδιώτη γιατρό ως προσωπικό, τον οποίο όμως θα πληρώνει από την τσέπη του.

Για όλους τους γιατρούς που θα λειτουργούν ως προσωπικοί, θα υπάρχουν δείκτες απόδοσης που θα πρέπει να ακολουθούν, όπως για παράδειγμα να παραπέμπουν τις γυναίκες για μαστογραφία και τεστ ΠΑΠ, να ελέγχουν και να καταχωρούν τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, να παρακολουθούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, να ελέγχουν τους δείκτες παχυσαρκίας κ.ά.

Προσωπικοί γιατροί μπορεί να είναι μόνο γενικοί γιατροί και παθολόγοι, ενώ οι παιδίατροι μένουν εκτός προς το παρόν.

Επίσης, για πρώτη φορά στη Ελλάδα δημιουργούνται επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, στα οποία οι πολίτες θα έχουν μια αλλαγή εμπειρία όσον αφορά την Πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Ακόμη, προωθούνται 1.375 προσλήψεις στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Επίσης, θα δίνεται μπόνους 30 χιλιάδων ευρώ το έτος σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν την ειδικότητα της παθολογίας και της γενικής ιατρικής. Η Ελλάδα έχει ποσοστό μόλις 6% παθολόγων και γενικών γιατρών όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 26%.

Τέλος, οι αρμόδιοι υπουργοί δήλωσαν πως θα υπάρξουν πέναλτι για τους γιατρούς, χωρίς όμως να αποσαφηνιστούν. Για τους πολίτες είναι υποχρεωτικός ο προσωπικός γιατρός και αν δεν επιλέξουν μόνοι τους, θα αντιστοιχηθούν από το υπουργείο Υγείας. Δεν θα υπάρξει πέναλτι για τους πολίτες.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι οι θέσεις γιατρών ανά Δήμο να ανοίξουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μέχρι το τέλος του χρόνου να λειτουργήσει πλήρως ο θεσμός.

Από τη Δευτέρα 11 Μαρτίου ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία

Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι όπως ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των νοσοκομείων, ενώ, όπως είπε, είναι όλα έτοιμα ώστε από την προσεχή Δευτέρα να ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.