«Νίκη Πολιτών»: Θετική εξέλιξη για το Γιαβάσειο, ένα σημαντικό έργο της θητείας μας

Το Γιαβάσειο κληροδότημα είναι οικόπεδο στην οδό Ερμού 76 που η Δημοτική μας αρχή , μετά από πολλά χρόνια απραξίας, πέτυχε εξαιρετικά συμφέρουσα μίσθωση για τον Δήμο μας.

Στις 15 Απριλίου ε.ε. εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα της μισθώτριας του κληροδοτήματος εταιρείας, «ΜΙΛΟΡΑ Α.Ε.» (ασφαλιστικά μέτρα), με το οποίο ζητούσε δυο πράγματα:

  1. Την αναστολή καταβολής μισθώματος μέχρι ο Δήμος μας να διευθετήσει τα, κατά την άποψή της, υπάρχοντα προβλήματα στην πρόοδο του έργου (αλλιώς να μειωθεί το μίσθωμα κατά 90%) και
  2. Να τις επιστραφούν τα ενοίκια που κατέβαλε μετά την 1-8-2023.

Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν αρνητική για την Εταιρεία όσον αφορά την επιστροφή των καταβληθέντων μισθωμάτων και επέβαλε καταβολή ενοικίου 10.000€ μέχρι τις 3-9-2024 που θα γίνει η οριστική εκδίκαση.

Η απόφαση αυτή είναι ευνοϊκή για τον Δήμο μας και συμφωνούμε με τον τρόπο του Νομικού χειρισμού, που βασίστηκε στην διακήρυξη του έργου και την σύμβαση με τον ανάδοχο, τις οποίες συνέταξε η Δημοτική αρχή Σταθόπουλου, σε συνεργασία με την Νομική και την Τεχνική υπηρεσία το 2019.

Η απόφαση του Δικαστηρίου εξυπηρετεί ίσως, και την ανάδοχο εταιρεία, αφού από 1-9-23 έως και 31-3-2024 κατέβαλε 20.000€.

Οφείλουμε, ταυτόχρονα, να διευκρινίσουμε:

  1. Η θέση της Δημοτικής μας Κίνησης ήταν και είναι η τήρηση της σύμβασης, σε διάλογο με τον ανάδοχο, όταν υπάρχουν θέματα ανωτέρας βίας ή απρόβλεπτα.
  2. Η εύρεση αρχαιοτήτων ήταν αναμενόμενη είτε με υπόγειο, είτε χωρίς υπόγειο. Όμως η σύμβαση προέβλεπε τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού. Είναι τελείως ανακριβές ότι χωρίς υπόγειο δεν θα βρίσκαμε αρχαία διότι στο απαιτούμενο βάθος θεμελίωσης, είναι βέβαιο ότι θα τα βρίσκαμε.
  3. Ο φάκελος αναγνώρισης της παρόδου της οδού Αγ. Ειρήνης δεν συνετάγη τώρα. Είχε αρχίσει να συντάσσεται πριν από τον Μάρτιο του 2023 όταν την επιτροπή παρακολούθησης του έργου αποτελούσαν οι κ. Μ. Κύρκος (Γεν. Γραμματέας του Δήμου), Δ. Κονταξής και Κ. Κρητικίδης.

Με αυτή τη σύνθεση δεν υπήρξαν προστριβές και οι λύσεις προβλημάτων προχωρούσαν με συζήτηση.

Όταν αποχώρησε από την θέση αυτή ο Μ. Κύρκος και ανέλαβε ο κ. Χάρχαρος φαίνεται ότι σταμάτησε κάθε διάλογος με τον ανάδοχο, όπως και κάθε απάντηση στα αιτήματά του (εξώδικα ή μη) και κάθε ενημέρωση των υπολοίπων μελών της επιτροπής ή του Δ.Σ.

  • Η πάροδος της οδού Αγ. Ειρήνης μέχρι και τον διαγωνισμό, ακόμη και στην αγορά κάποιων ποσοστών από συγκληρονόμους το 2008 επί δημαρχίας Β. Γιαννακόπουλου, αναφερόταν από την Τεχνική Υπηρεσία ως πάροδος της οδού Αγ. Ειρήνης.

Όμως ο ανάδοχος του έργου δεν μπορεί να επικαλεσθεί άγνοια και παραπληροφόρηση.

Το πρόβλημα είναι η υπάρχουσα σήμερα κατάληψη από τραπεζοκαθίσματα, αφού αυτή και μόνο δημιουργεί καθυστερήσεις στις εργασίες και ειδικά στην στήριξη της πίσω όψης του κτιρίου.

Όλα αυτά που συζητάμε δηλ. τα προβλήματα στο έργο, τα δικαστήρια, τα σημαντικά έσοδα για το Δήμο κ.α. συμβαίνουν γιατί η Δημοτική Αρχή Σταθόπουλου είχε το θάρρος και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει στην εκμετάλλευσή του με μεγάλο όφελος για τον Δήμο μας.

Είναι λίγοι μέσα στο Δ.Σ., με πρώτο τον σημερινό πρόεδρο Κ. Κρητικίδη, έχουν αναγνωρίσει, ευθέως, ως μεγάλη προσφορά μας στα συμφέροντα του Δήμου.

Συμπέρασμα: Το έργο θα τελειώσει αργά ή γρήγορα. Και εμείς θα είμαστε στο πλευρό της εκάστοτε Δημοτικής αρχής για κάθε θετική προσπάθεια στο θέμα αυτό.

19 Απριλίου 2024

Το Γραφείο Τύπου της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

«ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής»

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.