Αρχική ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Ο αείμνηστος ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΤΣΗΣ! Ο οραματιστής Δήμαρχος των μεγάλων επιλογών (VD)

Ο αείμνηστος ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΤΣΗΣ! Ο οραματιστής Δήμαρχος των μεγάλων επιλογών (VD)

Ο αείμνηστος Σταύρος Κώτσης γεννήθηκε στο Κρυονέρι Πωγωνίου Ιωαννίνων το 1947 και ήταν κάτοικος Αγίας Παρασκευής από το 1967.

Ήταν πατέρας δύο παιδιών, της Άρτεμις και του Θωμά και εργάζονταν μέχρι την εκλογή του ως Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής το 1993, ως Διευθυντής Πωλήσεων σε μεγάλη εταιρεία.

Πολιτικοποιημένος από μικρός ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και κομματική δραστηριότητα στον χώρο της ΕΔΗΝ κατά την προδικτατορική περίοδο.

Μεταπολιτευτικά αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ το 1974 και υπήρξε Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Αγ. Παρασκευής.

Από μικρή ηλικία ο Σταύρος Κώτσης εμπνέει και γι’ αυτό γίνεται ηγέτης του πολιτικού χώρου όχι μόνο στην Αγία Παρασκευή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και γίνεται Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Βορειοανατολικής Αττικής.

Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά την μεταπολίτευση το 1974 σε ηλικία 26 ετών με την «Δημοκρατική Συνεργασία» και Δήμαρχο το Σωτήρη Κατσάρα, ο οποίος είχε παυθεί από την Χούντα.

Στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 1978 είναι υποψήφιος Δήμαρχος σε ηλικία 30 ετών, του ευρύτερου Δημοκρατικού χώρου και χάνει την εκλογή του για λίγους ψήφους στο τελευταίο εκλογικό τμήμα. Ο Σταύρος Κώτσης δεν το βάζει κάτω, δεν απογοητεύεται, διδάσκεται, ακούει την καρδιά του και τους φίλους του και συνεχίζει.

Προεκλογικός αγώνας 1978

Εργάζεται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά έχει και τις αγωνίες του για την πορεία του κόμματος που ανήκει. Ενώ είναι ο επόμενος βέβαιος Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, αυτός και πολλοί πολιτικοί του φίλοι ζητάνε από το ΠΑΣΟΚ μια διαφορετική πορεία και ερμηνεύουν τους στόχους και τα οράματα του ΠΑΣΟΚ από άλλη οπτική γωνία και οδηγούνται στην διαγραφή. Ήταν Ιούνιος του 1981 λίγους μήνες πριν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση. Στις εκλογές του 1982 κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές μόνος του Ανεξάρτητος με την υποστήριξη μόνο των φίλων και συντρόφων του που πιστεύουν σε αυτή την πορεία. Εκλέγεται ξανά δημοτικός σύμβουλος.

Έχει πίστη στις δυνάμεις του, είναι πάντα αισιόδοξος, έχει πολλούς ανθρώπους που τον εμπιστεύονται και τον αγαπούν και συνεχίζει.

Στις εκλογές του 1986 ηγείται ενός δημοτικού σχήματος με συμμετοχές από τον ευρύτερο Δημοκρατικό χώρο και εκλέγεται πάλι δημοτικός σύμβουλος.

Όλη αυτή την περίοδο η αγάπη και η εκτίμηση που τρέφει η τοπική κοινωνία στο πρόσωπό του παραμένει ισχυρή και ξεπερνάει τις κομματικές εντάξεις και διαχωρισμούς.

Στις εκλογές του 1990 η επανένταξή του στην παράταξη του Λεονάρδου Χατζηανδρέου  συμβάλλει τα μέγιστα για την επανεκλογή της. Αναδεικνύεται πρώτος δημοτικός σύμβουλος και εκλέγεται Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Μετά την αποχώρηση του Λεονάρδου Χατζηανδρέου, ο οποίος εκλέχθηκε Βουλευτής, αυτοδίκαια και ομόφωνα από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης εκλέγεται το καλοκαίρι του 1993 Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής ως το τέλος της θητείας.

Στις δημοτικές εκλογές του 1994 εκλέγεται με το συντριπτικό ποσοστό 63,05%  το οποίο αποδεικνύει την βαθύτατη σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης με τους Αγιοπαρασκευιώτες. Ο Σταύρος Κώτσης αρχίζει να δημιουργεί, να φτιάχνει μέρα με την ημέρα μια νέα εικόνα της πολιτικής που είναι δίπλα στο δημότη, δίπλα στον πολίτη.

Στις δημοτικές εκλογές του 1998 εκλέγεται Δήμαρχος ξανά με ποσοστό 52,03%.

Εκλογικά αποτελέσματα 1998

Ο ύστατος φόρος τιμής προς το πρόσωπό του – Η ύψιστη αναγνώριση των συμπολιτών μας

Το φθινόπωρο του 2000 η ζωή του επιφυλάσσει ένα σκληρό μέλλον. Διεγνώσθη με μια σπάνια μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο και οι γιατροί «σηκώνουν τα χέρια». Αυτός το αντιμετωπίζει με πίστη και αισιοδοξία.

Δυστυχώς έχασε τη μάχη και έφυγε από κοντά μας στις 29 Μαΐου 2001.

Στον τελευταίο αποχαιρετισμό του η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής – η οποία ήταν και έργο του – και η πλατεία γεμίζουν από πλήθος κατοίκων που ήρθαν να τον τιμήσουν. Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοφιλέστατος Θεοδώρητος, ο οποίος ήρθε από το Λονδίνο να αποχαιρετήσει το φίλο Δήμαρχο. Επίσης παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, οι υπουργοί Βάσω Παπανδρέου, Άκης Τσοχατζόπουλος, Γ. Ανωμερίτης, Χ. Παπουτσής, Μ. Παπαϊωάννου, οι υφυπουργοί Τ. Χυτήρης και Χ. Πρωτόπαππας, ο Γραμματέας της Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ Γ. Σκανδαλίδης και πολλοί Δήμαρχοι της Αττικής.

Τιμήθηκε για την προσφορά του στο Δήμο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση:

  • Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη μετονομάζεται σε Αθλητικό & Πολιτιστικό πάρκο «Σταύρος Κώτσης».
  • Κεντρική οδός στον αδελφοποιημένο Κυπριακό Δήμο Γεροσκήπου ονομάζεται «Λεωφόρος Σταύρου Κώτση».
  • Στις 30 Μαΐου 2016 τιμήθηκε σε εκδήλωση του Δήμου όπου μίλησαν γι’ αυτόν ο Απόστολος Παπακωνσταντίνου τ. Διευθυντής Εκπαίδευσης και τ. πρόεδρος ΚΥΣΔΕ, ο Νίκος Πετρόχειλος ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου – Κοσμήτορας του Λαϊκού Πανεπιστημίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος, κ.α.
Η Αυτοδιοίκηση και η Πολιτεία αποχαιρετούν το Δήμαρχο

Ο αγωνιστής Δήμαρχος – πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης υπέρ του κοινωνικού συνόλου

Ο αγώνας για την χάραξη της Περιφερειακής Υμηττού ξεκίνησε επί Δημαρχίας Λεονάρδου Χατζηανδρέου, όταν ο Σταύρος Κώτσης ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και συνεχίστηκε αμείωτος όταν εκείνος έγινε Δήμαρχος. Τον Απρίλιο του 1993 μία μεγάλη και έντονη διαδήλωση, έλαβε χώρα στον Υμηττό. Χιλιάδες κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, μαζί με τον τότε Δήμαρχο Σταύρο Κώτση (είχε λάβει τη θέση του Χατζηανδρέου που εκλέχτηκε Βουλευτής), ανέβηκαν στο βουνό και στάθηκαν μπροστά στις μπουλντόζες, αναγκάζοντας τους οδηγούς τους να αποχωρήσουν. Αργότερα όμως, κατέφθασε η αστυνομία, η οποία συνέλαβε το Δήμαρχο Σ. Κώτση και ανάγκασε τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την περιοχή. Τελικώς, η κατασκευή της Περιφερειακής Υμηττού ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το 2001 με τη κατασκευή υπόγειων σηράγγων στο βουνό, οι οποίες περιόρισαν δραστικά την κοπή πολλών πεύκων, όπως ακριβώς επιθυμούσαν οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής.

Ομιλία στη διαδήλωση για την Περιφερειακή Υμηττού
Αντρέας Γκιζιώτης, Σταύρος Κώτσης και Γιάννης Αργυρός στον Υμηττό

Μέγιστη προτεραιότητά του η αντιμετώπιση της καθημερινότητας των πολιτών

Επί θητείας Σταύρου Κώτση τελέστηκε τεράστιο έργο σε ποικίλα επίπεδα.

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

  • Εκτελέστηκαν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικού μήκους 5.300 μ. που κάλυψαν τις περιοχές Τσακού, Αγ. Ιωάννη, Κοντοπεύκου, παραδείσου και Πευκακίων.
  • Κατασκευάστηκε εκτεταμένο αποχετευτικό δίκτυο σε Πευκάκια και Παράδεισο οπότε, εκτός ειδικών περιπτώσεων, ολοκληρώθηκε το δίκτυο.
  • Ολοκληρώνεται το δίκτυο οδοποιίας της πόλης με ασφαλτοστρώσεις συνολικού μήκους > των 4.000 μ. και εκτεταμένη συντήρηση ασφαλτοταπήτων δρόμων.
  • Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής συμμετέχει στη Διαδημοτική Επιχείρηση Φυσικού Αερίου και είναι ένας από τους 16 πρώτους δήμους που θα συνδεθεί.
  • Προκηρύσσεται Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για Δημαρχείο.
  • Καθιερώνεται η ανάπλαση πεζοδρομίων με διεύρυνση του πεζοδρομίου στη μία πλευρά της οδού με κάγκελα προστασίας, εξασφαλίζοντας τη βαδισιμότητα.
  • Παραχωρείται οριστικά στο Δήμο το πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη και σχεδιάζεται ανάπλαση όπου θα δημιουργηθούν στάδιο κλασικού αθλητισμού, ανοιχτό θέατρο, ψυχαγωγικό κέντρο νεότητας και πάρκο.
  • Ο Σταύρος Κώτσης πάντα ήταν κοντά στην Εκκλησία με την πίστη να ορίζει το δρόμο του. Πρωτοστατεί στην αγορά του οικοπέδου για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κοντοπεύκου.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΛΑΤΕΙΩΝ

  • Ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Αγ. Παρασκευής που αποκτά λειτουργικότητα και γίνεται σημείο αναφοράς.
  • Κατασκευή και επέκταση της πλατείας Κοντοπεύκου.
  • Απαλλοτρίωση και κατασκευή της πλατείας Τσακού.
  • Κατασκευή πλατείας Αρκαδίου (νυν Μικράς Ασίας) στα Διδασκαλικά.
  • Κατασκευή πλατείας Κοραή στη Ν. Ζωή.
  • Ανάπλαση πλατείας Αγ. Τριάδος & Ψαρών.
  • Ανάπλαση πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης.
  • Κατασκευή μικρών πλατειών στις οδούς Γούναρη, Νικίου και Τσιμισκή στο Κοντόπευκο.
Εγκαίνια της κεντρικής πλατείας

ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

  • Με παρεμβάσεις του Ο.Σ.Κ. κατασκευάστηκαν τα σχολεία: 7ο Δημοτικό, 13ο Νηπιαγωγείο, 4ο Γυμνάσιο, 5ο Γυμνάσιο.
  • Κατασκευάστηκε Πρότυπος Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός στον Τσακό.
  • Ανακαινίστηκαν το 1ο και 2ο Λύκειο και αναμορφώθηκε το 3ο Δημοτικό.
  • Απαλλοτριώθηκαν τα πρώην σχολεία «Μπαρμπίκα».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • Δημιουργούνται το 1995 τα 2α Δημοτικά Ιατρεία στην περιοχή του Τσακού, που μαζί με αυτά στο Κοντόπευκο προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
  • Δημιουργείται το 2ο ΚΑΠΗ στον Τσακό.
  • Ξεκίνησε πιλοτικά το καινοτόμο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  • Ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ στην κεντρική πλατεία (Μ. Μανσούρη)
  • Κατασκευή νέου ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ στα Πευκάκια.
  • Κατασκευή γηπέδου τένις στο Δημοτικό Γυμναστήριο Κοντοπεύκου.
  • Υπήρξε φανατικός οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αγίας Παρασκευής (ΣΑΝΤΑ), η οποία είχε την αμέριστη συμπαράστασή του από τη θέση του Δημάρχου.
Εγκαίνια στο γήπεδο μπάσκετ “Μανσούρη” παρουσία του Slobodan Subotić

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

  • Δεσμεύεται το κτήμα και η βίλα Ιόλα (1998) ως διατηρητέο καλλιτεχνικό μνημείο.
  • Λατρεύοντας τη γνώση, ο Σταύρος Κώτσης παίρνει την πρωτοβουλία και μαζί με πανεπιστημιακούς της πόλης ιδρύει το Λαϊκό Πανεπιστήμιο που λειτουργεί μέχρι σήμερα.
  • Λειτουργεί τον καλοκαιρινό Δημοτικό Κινηματογράφο στο χώρο του 2ου Γυμνασίου με μεγάλη επιτυχία και μάλιστα υπήρξαν κάποιες φορές που έμενε κόσμος απέξω γιατί είχαν καλυφθεί οι θέσεις.

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ

  • Αδελφοποιεί τον Δήμο Αγίας Παρασκευής με την πόλη Grocka (Ν. Γιουγκοσλαβία, Σερβία), αναπτύσσοντας δεσμούς σε περίοδο κρισιμότατη για τα Βαλκάνια νοιώθοντας τη βαθύτερη διεθνιστική αλληλεγγύη.
  • Αδελφοποιεί τον Δήμο με τους Κύπριους αδελφούς της Γεροσκήπου, γιατί το Κυπριακό ήταν πάντα Εθνικό θέμα.
  • Διευρύνει τις σχέσεις με την αδελφοποιημένη Γαλλική πόλη του Saint Brieuc γιατί διαισθάνεται το κοινό μέλλον της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Λεωφόρος Ελληνοσερβικής φιλίας στην Αγία Παρασκευή
Λεωφόρος Σταύρου Κώτση στην Κύπρο

Έβλεπε πάντα μπροστά και ξεχώριζε το «θέλω» από το «δεν μπορώ» και το «δεν ξέρω» …

Η εικόνα που αποκομίσαμε μετά τη συζήτησή μας με τον αδελφό του κ. Τάκη Κώτση, ήταν πως ο Σταύρος Κώτσης στην πολιτική και δημοτική του δράση ήταν πάντα κινητήρια δύναμη, πηγή έμπνευσης και ασφάλειας. Είχε ένα μοναδικό τρόπο να πείθει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έδινε πολιτικό νόημα και πρακτική υπόσταση στις ιδέες της εποχής. Ήταν ένας καθαρός άνθρωπος, άγραφος πίνακας που εγγράφει κάθε φορά καινούργια πράγματα που του έδιναν έμπνευση να πραγματώσει τα όνειρά του. Ήταν στο Δήμο, στην Εκκλησία, στο δρόμο, στο γήπεδο. Ήταν με δεξιούς, αριστερούς, φτωχούς και πλούσιους. Πίστευε στην κοινωνική συνοχή και όχι στους διαχωρισμούς.

Ο Κώτσης, κατά τον πρώην δημοτικό σύμβουλο και πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Γιάννη Αργυρό, ήταν ιδιοφυία, είχε μεγάλη πολιτική ευστροφία, ήταν πανέξυπνος με υψηλότατο IQ. Επί Κώτση η Αγία Παρασκευή ανέβηκε πολιτικά, είχε άποψη, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Αργυρός.

¨Ήταν μια εξέχουσα φυσιογνωμία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που η εμβέλειά της ξεπέρασε τα όρια του Δήμου.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης και υπήρξε μέλος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο
Με μέλη του Δ.Σ. της ΕΝΕΒΑΠ

Η επόμενη μέρα …

Η δημοτική πλειοψηφία συμφώνησε με την επιλογή του Σταύρου Κώτση και το 2001 ο Βασίλης Γιαννακόπουλος αναδεικνύεται ως ο επόμενος Δήμαρχος για να συμπληρώσει τη θητεία του αποβιώσαντος Δημάρχου.

Στις επόμενες δημοτικές εκλογές το 2002 εκλέγεται νέος Δήμαρχος ο Αντώνης Σιδέρης.

1979 – Επί Δημαρχίας Κατσάρα, αριστερά διακρίνεται ο Σ. Κώτσης
Δήμαρχος Κατσάρας, Νομάρχης Κωβαίος και δεξιά ο Σ. Κώτσης

Σ.Σ. Στην προσπάθεια να ξεδιπλώσουμε την ιστορία του αείμνηστου Δημάρχου Σταύρου Κώτση δεν ήμασταν μόνοι μας. Σημαντική πηγή πληροφοριών υπήρξε ο αδελφός του Τάκης Κώτσης, τον οποίο ευχαριστούμε ολόψυχα για τη βοήθεια, το φωτογραφικό υλικό και τα στοιχεία που μας πρόσφερε.

Δεν μπορούμε να μην ευχαριστήσουμε τους κυρίους Βασίλη Γιαννακόπουλο, Κώστα Κρητικίδη και Γιάννη Αργυρό για τις πληροφορίες τόσο στον τεχνικό τομέα και τα έργα υποδομής, όσο και στη σκιαγράφηση του χαρακτήρα του.

Επίσης πολύτιμη ήταν η συμπαράσταση που είχαμε από την πρώην δημοτική σύμβουλο Καίτη Μοσχονά με την προμήθεια φωτογραφιών, την πρώην γραμματέα του Σ. Κώτση, Νέλλυ Γιαμτσίδου που μας παραχώρησε το βίντεο-αφιέρωμα καθώς και τον Νίκο Φαλκώνη για όσα μας εξιστόρησε.

Όλοι δέχτηκαν με χαρά να βάλουν από ένα λιθαράκι στη συγκρότηση αυτού του άρθρου που αφορά την πορεία και την προσφορά του εκλιπόντα Δημάρχου στον Δήμο Αγίας Παρασκευής.

1978 – Ο Κώτσης στην ορκωμοσία του Δημάρχου Σ. Κατσάρα
Εκδήλωση για την αδελφοποίηση με την πόλη Grocka
Το ψηφοδέλτιο του 1978

Όλο το φωτογραφικό υλικό είναι παραχωριμένο απο την Εφημερίδα “ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ’ και τον αγαπητό φίλο & εκδότη Φίλιπο Λέντζη

Σχετικά άρθρα:

Υ.Γ. Το υλικό που δημοσιεύεται αποτελεί αυστηρά ιδιοκτησία του aparaskevi-images.gr. Σε περίπτωση που κάποιος/οι επιθυμούν να αναδημοσιεύσουν ολόκληρο ή τμήμα του είναι υποχρεωμένος/οι να αναφέρουν ευανάγνωστα την πηγή. Σε περίπτωση χρήσης του υλικού με οικονομικό όφελος θα πρέπει να ζητηθεί η έγγραφη άδεια της εταιρείας SmartiT, ιδιοκτήτριας του aparaskevi-images.gr. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθούν άμεσα νομικές διαδικασίες.