ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ! Ένας Δήμαρχος με τόλμη και αποφασιστικότητα (VD)

Ο Βασίλης Ζορμπάς γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1954 με καταγωγή από την ορεινή Ναυπακτία προερχόμενος από αγροτοκτηνοτροφική οικογένεια. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Αποστόλου και πατέρας δύο κοριτσιών, της Δήμητρας – Χαριτίνης, χημικού – βιολόγου, η οποία εργάζεται στην Ολλανδία και της Ελένης, οικονομολόγου και η  οποία εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Τον Οκτώβριο του 1974, εισάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ιατρική Σχολή. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και της στρατιωτικής του θητείας, το 1989 έλαβε την ειδικότητα του Ιατρού – Πνευμονολόγου στο Νοσοκομείο Ν.Θ.Α “Σωτηρία”. Από το 1985 έως και το 2010, άσκησε ως ιατρός ελεύθερο επάγγελμα στον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Στην ίδια χρονική περίοδο ξεκίνησε να  εργάζεται ως Πνευμονολόγος στο Ι.Κ.Α  Αγίας Παρασκευής και παράλληλα προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του στα Δημοτικά Ιατρεία. Από το 2014 έως σήμερα είναι Διευθυντής Ιατρός Πνευμονολόγος στο ΠΕ.Δ.Υ Αγίας Παρασκευής.

Ο Αντώνης Σιδέρης και τα στελέχη του συνδυασμού του, δεξιά ο Βασίλης Ζορμπάς.

Από το 1986 συμμετέχει ενεργά στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Το 2002 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του τότε υποψηφίου Δημάρχου Αντώνη Σιδέρη και εκλέχθηκε πρώτος σε ψήφους. Ορίστηκε Πρόεδρος των Νομικών Προσώπων των Δημοτικών Ιατρείων και των ΚΑΠΗ και Αντιδήμαρχος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Καθαριότητας. Το Μάιο του 2005 παραιτείται από Αντιδήμαρχος και ακολουθεί «μοναχική αυτοδιοικητική πορεία». Στις εκλογές του Οκτώβρη 2006 εκτίθεται ως υποψήφιος Δήμαρχος και εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος.

Στις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη 2010 εκλέγεται Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής με ποσοστό 51,53% την Β΄ Κυριακή με τον δημοτικό συνδυασμό «Αγία Παρασκευή, η πόλη μας».

Ενεργό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από το 1974

Τον Οκτώβριο του 1974 συνυπέγραψε την Ιδρυτική Διακήρυξη της ΟΝΝΕΔ με τον Κώστα Καραμανλή, την Μαριέττα Γιαννάκου, τον Βασίλη Μιχαλολιάκο,  τον Δημήτρη Τσιγκούνη, τον Θρασύβουλο Μαυρομάτη, τον Νίκο Παπαδημάτο και πολλούς άλλους νέους της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Οκτώβριο του 1974 έως το 1981, εκλέγονταν συνεχώς στο Δ.Σ. της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διετέλεσε μέλος τριών (3) Πανσπουδαστικών Συνεδρίων, ενώ για ένα έτος διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ. Από το 1975 έως το 1988 διετέλεσε Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Χαλανδρίου και ταυτόχρονα Πρόεδρος της Β3 Νομαρχιακής ΟΝΝΕΔ. Το 1977 συμμετείχε ως μέλος στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Χαλκιδική και από εκείνη την χρονιά συμμετέχει σε όλα τα συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας. Το 1982 ο Αείμνηστος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Αβέρωφ, τον όρισε ως υπεύθυνο για την δημιουργία των νέων γραφείων για την ΟΝΝΕΔ στον Ν. Αττικής. Το 1988 ο Αείμνηστος Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τον διορίζει μέλος στην ΝΟΜΕΚΕ της Β3 Νέας Δημοκρατίας έως το τέλος του 1990. Για επαγγελματικούς λόγους, από το 1990 μέχρι το 2002 παρέμεινε απλό μέλος της Τοπικής Επιτροπής ΝΔ Κοντοπεύκου Αγίας Παρασκευής.

Ανακοίνωση Αντιδημάρχου Ζορμπά, Μάιος 2004, εφημερίδα “Ο Σχολιαστής”

Δήμαρχος με διαφάνεια στα οικονομικά και πλεονασματικούς ισολογισμούς

Όπως πολλάκις έχει αναφέρει δημοσίως ο κ. Ζορμπάς, ο Νόμος του Καλλικράτη δημιούργησε τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος είχε την οικονομική δυνατότητα να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό, αυτό δεν ήταν δυνατόν λόγω αναστολής και μη έγκρισης προσλήψεων από την κυβέρνηση. Έτσι κατέληξε να λειτουργεί και να εξυπηρετεί τους πολίτες με 520 άτομα σε σχέση με τα 689 που υπήρχαν την 1-1-2011.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ήταν ένας από τους 19 δήμους (έναντι 325 δήμων) που επί Ζορμπά είχαν Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Στα οικονομικά η Διοίκηση Ζορμπά διαχειρίστηκε τα χρήματα των δημοτών με διαφάνεια και σεβασμό. Στα τρία χρόνια διοίκησης το έλλειμμα του Δήμου μειώθηκε από 5,3 εκ. € σε 2,5εκ. €. Έγιναν ρυθμίσεις και αποπληρωμές παρελθόντων ετών, παρότι τα έσοδα από ΚΑΠ και ΣΑΤΑ μειώθηκαν κατά 60% σε σχέση με το 2010, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι ισολογισμοί 2011, 2012 και 2013 υπήρξαν πλεονασματικοί.

Υπήρξε μείωση των δημοτικών τελώ κατά 19% με πρόβλεψη περαιτέρω μείωσης 10%. Μειώθηκαν τα τροφεία των παιδικών σταθμών κατά 35% περίπου.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η τοποθέτηση του Δήμου στους 5 υγιείς οικονομικά δήμους της χώρας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23-9-2012

Βασίλης Ζορμπάς – Δημιούργησε ένα δήμο κοινωνικά ευαίσθητο με δομές στήριξης και αλληλεγγύης

Με γνώμονα την κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, η οποία είχε και έχει επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης πολλών συνανθρώπων μας, υλοποίησε δράσεις Κοινωνικής Στήριξης και Αλληλεγγύης:

  • Κοινωνικό Παντοπωλείο
  • Κοινωνικό Μαγειρείο
  • Κοινωνικό Ανταλλακτήριο ρούχων
  • Κοινωνικό Φαρμακείο
Εγκαίνια Κοινωνικού Παντοπωλείου 4 Απριλίου 2012
Βραβεύοντας τους χορηγούς του Κοινωνικού Μαγειρείου με την Γωγώ Αντζολετάκη και τον Αυγουστίνο Κάτσαρη (ΔΡΑΣ.Ε), Μάιος 2014.

Δημιουργήθηκαν επίσης το Γραφείο Διαμεσολάβησης σε συνεργασία με το Γραφείο Απασχόλησης Ανέργων, ο πολυχώρος δραστηριοτήτων «Γυναίκα & Δημιουργία» και επιτεύχθηκε η ένταξη από κοινού με το Δήμο Παλλήνης-Γέρακα σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των κοινωνικών δομών και την πρόσληψη για μια 2ετία 16 ανέργων επιστημόνων.

Παραχωρήθηκε οικόπεδο στα Πευκάκια για τη δημιουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Διεκδίκησε και εξασφάλισε 2 Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΟΠ.Σ.Α.) όπου απασχολήθηκαν περίπου 100 νέοι. Αναπτύχθηκε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με 25 θεματικές ενότητες και 700 αιτήσεις συμμετοχής, που το καθιστούν το μεγαλύτερο του Βορείου Τομέα.

Επί Δημαρχίας Ζορμπά η Αγία Παρασκευή τίθεται μέσα στους 14 πρώτους Δήμους της χώρας που υλοποιούν το πρόγραμμα «ΚΕ.Π Υγείας» (Κέντρα Πρόληψης Υγείας). Αναβαθμίζεται η λειτουργία και οργάνωση του δικτύου εθελοντών και πραγματοποιούνται δράσεις διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

Δήμαρχος Β. Ζορμπάς επί το έργον, παράδοση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες 31-3-2012

Άριστες υπήρξαν και οι σχέσεις του με την Εκκλησία. Επί της θητείας του πραγματοποιήθηκε θρησκευτική ημερίδα όπου παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, με τον οποίο συναντήθηκε εκ νέου στις 12 Μαρτίου 2013 στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, 12-2-2012 στο Da Vinci

Έβαλε τη σφραγίδα του στην Αγία Παρασκευή υλοποιώντας έργα ζωής 

Κατασκευάζεται υπερσύγχρονος βρεφονηπιακός σταθμός στα Πευκάκια συνολικής έκτασης 2.500 τ.μ., προϋπολογισμού 3.356.000€, με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ. Ο μεγαλύτερος παιδικός σταθμός στην Αττική.

Εγκαίνια του βρεφονηπιακού σταθμού μαζί με την πρόεδρο των ΠΑΙΣΔΑΠ, Έφη Καψοκεφάλου

Κατασκευάζεται και παραδίδεται το 12ο νηπιαγωγείο.

Υλοποιούνται γενικευμένες ανακατασκευές και επισκευές σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς κόστους 400.000€.

Μετά από καθυστέρηση 20 ετών ξεκινά η κατασκευή της πεζογέφυρας Γελαδάκη (μετονομασθείσα αργότερα σε «Μ. Μιχαηλίδη») με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Διεκδικείται και εγκρίνεται η κατασκευή της 2ης πεζογέφυρας στην Λ. Μεσογείων στο ύψος της οδού Ευαγγελιστρίας.

Στη θεμελίωση της πεζογέφυρας Γελαδάκη

Ολοκληρώνεται η ανάπλαση της οδού Αγίου Ιωάννου, εξίσου με πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Βιοκλιματικές Αναπλάσεις με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ: Συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε αυτή της Ελ. Βενιζέλου & Π. Γρηγορίου Ε΄, εντάχθηκε και ολοκληρώθηκε η ανάπλαση Κυκλάδων, Σολωμού & κάθετων οδών στον Τσακό, υπογράφηκε η σύμβαση και ξεκίνησε η ανάπλαση Κοντοπεύκου με τον ποδηλατόδρομο.

Επίσκεψη Περιφερειάρχη Γ. Σγουρού λίγο πριν την υπογραφή της σύμβασης για την Βιοκλιματική Κοντοπεύκου, Οκτώβριος 2013

Παιδικές χαρές: Κατασκευάζονται 4 νέες με πιστοποίηση ISO και χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο.

Νομιμοποιήθηκε το αναψυκτήριο στο πάρκο Γραβιάς και ενοικιάστηκε μετά από διαγωνισμό, φέρνοντας επιπλέον έσοδα στο Δήμο.

Εντοπίστηκαν, περιφράχτηκαν και διασφαλίστηκαν τα λεγόμενα «ορφανά» οικόπεδα στην περιοχή Πευκακίων.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αγοράζονται για την Καθαριότητα, εξ ιδίων πόρων: 2 απορριμματοφόρα, 1 πλυντήριο κάδων, 1 υδροφόρα και 2 ημιφορτηγά.

Παράλληλα πραγματοποιούνται δράσεις ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον σε συνεργασία με τα σχολεία, τους προσκόπους, τους συλλόγους και τον ΣΠΑΥ. Συμμετείχε σε δεντροφυτεύσεις στο λόφο Τσακού σε συνεργασία με τον ομώνυμο σύλλογο.

Δεντροφύτευση στο λόφο Τσακού με τον τότε πρόεδρο Βασίλη Σαββίδη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στον Αθλητισμό:

Καθιερώθηκε από το 2013 ο θεσμός  «Δρόμος Ζωής Δήμου Αγίας Παρασκευής – Αναδεικνύοντας τον Υμηττό», με τεράστια συμμετοχή επαγγελματιών αθλητών, αλλά και απλών πολιτών, με στόχο την προστασία του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου για την πόλη.

1ος Δρόμος Ζωής, Εκκίνηση, Απρίλιος 2013

Νομιμοποιήθηκαν οι αθλητικοί χώροι που λειτουργούσαν χωρίς άδεια.

Κατασκευάστηκαν νέες θέσεις θεατών στα κλειστά γυμναστήρια Νότου και Κοντοπεύκου, στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο πάρκο «Σ. Κώτσης», καθώς και λυόμενη κερκίδα 400 θέσεων για το υπαίθριο θέατρο. Ανακατασκευάστηκαν τα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ και τένις, καθώς και το κτήριο των Εργαστηρίων Τέχνης.

Στον πολιτισμό:

Συνεχίστηκε στην αυλή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με μεγάλη επιτυχία το «10ήμερο Αλέκος Κοντόπουλος» με προσκεκλημένους μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού κόσμου όπως: Μίμη Πλέσσα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Μελίνα Κανά, Γιώργο Ανδρέου, Έλλη Πασπαλά, Υπόγεια Ρεύματα, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Ιάκωβο Καμπανέλη, Νένα Μεντή, ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, κ.α.

Στην ιστορία έμεινε η μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στη γιορτή της γυναίκας, που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο 2014 στο κατάμεστο θέατρο του Αμερικάνικου Κολλεγίου, με τις ΚΙΘΑΡΕΣ του Ευάγγελου Μπουντούνη και την Μικτή Χορωδία Αγίας Παρασκευής.

Ο Βασίλης Ζορμπάς συγχαίρει τον Ευάγγελο Μπουντούνη

Σημαντική ήταν και η παρουσίαση βιβλίου από τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Στην παρουσίαση του βιβλίου “Ένα ποτάμι θάλασσα” του Στέφανου Ληναίου, 17/3/2014

Βασίλης Ζορμπάς: Δεν υπήρξαν στο δήμο «μπαρμπάδες από την Κορώνη»

Ζητήσαμε από τον πρώην Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά να κάνει έναν απολογισμό της θητείας του και παραθέτουμε τα όσα μας είπε.

«Οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής έδωσαν σε εμένα προσωπικά και στην παράταξη «Αγία Παρασκευή, η πόλη μας» την εντολή να ασκήσουμε τη διοίκηση του Δήμου επί τρία χρόνια, εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αλλά πρωτίστως εν μέσω κρίσης αξιών.

Τριάντα δύο χρόνια με εμπιστεύτηκαν ως ιατρό και στη συνέχεια ως Δήμαρχο. Αισθάνομαι ότι ανταποκρίθηκα και στους δύο ρόλους επάξια. Με τις πράξεις μου ως Δήμαρχος πιστεύω ότι τίμησα την εμπιστοσύνη τους και ότι διατηρώ αυτό το πολύτιμο προνόμιο μέχρι και σήμερα.

Γνωρίζετε ότι δεν έχω τρόπο ζωής τις δημόσιες σχέσεις.

Στα τρία χρόνια της θητείας μας απαλλάξαμε το Δήμο από φαινόμενα κομματοκρατίας, ρουσφετολογίας, νεποτισμού και αδιαφάνειας. Δημιουργήσαμε ένα Δήμο οικονομικά υγιή, εν μέσω κρίσης, ένα Δήμο κοινωνικά ευαίσθητο.

Τα φέραμε εις πέρας με αξιοπρέπεια και εντιμότητα. Με ανιδιοτέλεια και ήθος. Με τόλμη και αποφασιστικότητα».

Το τέλος γράφτηκε για μόλις 194 ψήφους …

Στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 την Α΄ Κυριακή έλαβε 34,46% και 8.003 ψήφους και τη Β΄ Κυριακή 49,18% και 11.533 ψήφους έναντι 11.919 του κ. Σταθόπουλου (50,82%).

Η Διοίκηση Ζορμπά ήταν υποχρεωμένη πρωτίστως να κατανοήσει τις διαδικασίες του νόμου του Καλλικράτη και κατόπιν να διοικήσει. Αυτό της κόστισε σε χρόνο, αν και φάνηκε ότι τον αναπλήρωσε σχετικά γρήγορα. Μην ξεχνάμε, ότι ουσιαστικά το 2014 έληξε μια θητεία μόλις 3,5 ετών (1/1/2011 – 31/8/2014). Βασικά η διαφορά της εκλογής του επόμενου Δημάρχου υπήρξε ελάχιστη, αν αναλογιστούμε, ότι ο Βασίλης Ζορμπάς απώλεσε το Δήμο μόλις για 194 ψήφους.

Ψήφισμα για την Κύπρο από τον Αντιδήμαρχο Ζορμπά (2004) – εφημερίδα “Ο Σχολιαστής”

Ορκωμοσία Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά στις 29-12-2010

…………

Ευχαριστίες

Τον πρώην Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε προσωπικά ως ιστοσελίδα και την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τον ίδιο και τα στελέχη του. Πραγματικά είναι ένας άνθρωπος που δεν συνηθίζει τα “φιλικά χτυπήματα στην πλάτη”. Μιλάει ευθέως και λέει αυτό που σκέφτεται. Πολλές φορές αυτό σε έναν πολιτικό αποβαίνει σε μειονέκτημα. Η πολιτική και δημοτική πορεία του πρώην Δημάρχου συνεχίζεται και θα ξαναδοκιμάσει τις δυνάμεις της παράταξής του στις προσεχείς εκλογές του 2019.

Εμείς να τον ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία και τις πληροφορίες που μας παραχώρησε για τη δημιουργία αυτού εδώ του άρθρου.

Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται δύο φωτογραφίες από έντυπες εκδόσεις της τοπικής εφημερίδας “Ο Σχολιαστής”, καθώς και φωτογραφία που μας παραχώρησε παλαιότερα ο ιατρός και επί σειρά ετών αυτοδιοικητικός, κ. Γιάννης Αργυρός.

Το υπόλοιπο υλικό προέρχεται από το αρχείο της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr.

Σχετικά άρθρα:

Υ.Γ. Το υλικό που δημοσιεύεται αποτελεί αυστηρά ιδιοκτησία του aparaskevi-images.gr. Σε περίπτωση που κάποιος/οι επιθυμούν να αναδημοσιεύσουν ολόκληρο ή τμήμα του είναι υποχρεωμένος/οι να αναφέρουν ευανάγνωστα την πηγή. Σε περίπτωση χρήσης του υλικού με οικονομικό όφελος θα πρέπει να ζητηθεί η έγγραφη άδεια της εταιρείας SmartiT, ιδιοκτήτριας του aparaskevi-images.gr. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθούν άμεσα νομικές διαδικασίες.