Γιάννης Μυλωνάκης: Προϋπολογισμός χωρίς προγραμματισμό, στόχευση και όραμα από έναν εγωκεντρικό Δήμαρχο (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στοχευμένη και με αντικειμενικά στοιχεία υπήρξε η τοποθέτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε», κ. Γιάννη Μυλωνάκη, στη συζήτηση για την έγκριση του Προϋπολογισμού 2023, όπου εξήγησε γιατί η παράταξή του καταψήφισε.

Θέλοντας να εξηγήσει ο κ. Μυλωνάκης, την απουσία της παράταξής του από το προηγούμενο -αναβληθέν- δημοτικό συμβούλιο, ανέφερε ότι, όταν μια δημοτική Αρχή δεν ακούει και δεν έχει στην ιδιοσυγκρασία της τη λογική της συναίνεσης, τότε η πίεση ασκείται με όποιο μέσο έχει κανείς. Το όπλο της αντιπολίτευσης σε αυτή τη δημαρχιακή θητεία είναι ότι έχει την πλειοψηφία και την χρησιμοποιεί όταν πρόκειται για το καλό της πόλης. Αντίθετα, όταν ήταν αντιπολίτευση ο κ. Ζορμπάς μετρούσε τα κολονάκια και τις πρίζες και μετά γυρνούσε στα εισαγγελικά γραφεία. Και τελικά ζήτησε συγνώμη για να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές.

Κατά τον κ. Μυλωνάκη ο Δήμαρχος δεν μπορεί να συντάξει έναν βιώσιμο προϋπολογισμό που να βλέπει το μέλλον και το όφελος της πόλης.

Μίλησε για θετικό και αρνητικό μέρος του προς ψήφιση Προϋπολογισμού.

Το αρνητικό είναι ότι ο προϋπολογισμός, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, πάσχει από προγραμματισμό, από στόχευση, από όραμα και λείπουν πάρα πολλά πράγματα. Βρίσκεται πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες που έχουν οι πολίτες και από τα πραγματικά προβλήματα.

Το θετικό είναι, ότι είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της θητείας αυτής της δημοτικής Αρχής. Μιας δημοτικής Αρχής που χαρακτηρίζεται από έναν εγωκεντρισμό που έχει ο Δήμαρχος και διοικεί με αυτόν, με έναν αυταρχισμό από τα στελέχη που αντιμετωπίζει πάρα πολλές φορές η αντιπολίτευση και μια δημοτική Αρχή που δυστυχώς δεν σέβεται τους θεσμούς του δημοτικού συμβουλίου, δεν ακούει κανέναν και κάνει ότι τα ξέρει όλα.

Αναλύοντας το αρνητικό μέρος ο επικεφαλής των «Αλλάζουμε» δήλωσε ότι, ο φετινός προϋπολογισμός δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μίζερη διαχείριση γιατί εξακολουθεί να αγνοεί τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που εφαρμόζονται στους περισσότερους δήμους. Προκαλεί ερωτηματικό, είπε ο κ. Μυλωνάκης, γιατί δεν εφάρμοσαν όλες τις προτάσεις που είχε κάνει η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου από το 2020, όταν μάλιστα ο ίδιος ο κ. Ζορμπάς τις είχε κάνει αποδεκτές στους προηγούμενους προϋπολογισμούς. Αυτό σημαίνει ότι είτε γνωρίζουν ότι αφήνουν το δήμο να λειτουργεί σε έναν ψηφιακό Μεσαίωνα, είτε δεν το γνωρίζουν και επιβεβαιώνεται ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού ασχολείται επιδερμικά με τις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζονται σε επίπεδο πεζοδρομίων, σχολικών κτιρίων, δημοτικού φωτισμού, δημοτικής συγκοινωνίας, παιδικών χαρών, ελεγχόμενης στάθμευσης. Η Καθαριότητα είναι ένα πεδίο που έχει αποτύχει παταγωδώς η δημοτική Αρχή. Δεν έχει γίνει ούτε ένα μέτρο ασφαλτόστρωσης και τις αφήνουν για τους τελευταίους μήνες θητείας, λίγο πριν στηθούν οι κάλπες.

Όλα αυτά οι πολίτες τα θυμούνται όταν πάνε να ψηφίσουν. Στη δράση των «Αλλάζουμε» στις γειτονιές της πόλης οι πολίτες δεν σταμάτησαν να μιλάνε γι’ αυτά τα προβλήματα.

«Από πότε έχετε να κάνετε μια βόλτα στην πόλη;» ρώτησε ο κ. Μυλωνάκης. Υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους πολίτες σε επίπεδο καθημερινότητας.

Για απουσία οποιασδήποτε διαβούλευσης με τις παρατάξεις, με τους φορείς, με τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη, κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ο κ. Μυλωνάκης. «Είστε αποκομμένος και δεν έχετε καμία επαφή», απηύθυνε στο Δήμαρχο. Ότι έχετε κάνει μέχρι σήμερα είναι πραγματικά για τη δημιουργία εντυπώσεων.

«Όποιες προτάσεις έχουμε καταθέσει τα προηγούμενα τρία χρόνια τις έχετε κάνει κουρελόχαρτο!», δήλωσε.

Για το 2020 οι «Αλλάζουμε» είχαν κάνει 6 προτάσεις, εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό τις 4 και δεν υλοποιήθηκε καμία! Στον προϋπολογισμό του 2021 σας έγιναν 8 προτάσεις, δεν υλοποιήθηκε καμία! Οι προτάσεις έχουν κατατεθεί επισήμως.

Ο κ. Μυλωνάκης εκτίμησε πως με τον τρόπο που ακολουθεί η δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να διασωθεί πολιτικά, ούτε με τις πλασματικές υποσχέσεις, ούτε με το να δημοπρατεί μεγάλα έργα τα οποία είχε πολεμήσει στο παρελθόν, όπως το κολυμβητήριο. Αν το 2011 δεν είχαν ακυρώσει το διαγωνισμό τώρα η πόλη θα είχε κολυμβητήριο.

Θα πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην πολιτική που ακολουθείτε τόσα χρόνια, δήλωσε ο κ. Μυλωνάκης. Μια πολιτική της απομόνωσης, της αποξένωσης από την κοινωνία και τα πραγματικά προβλήματα. Ενώ η πόλη έπρεπε να συζητά για ενεργειακή αυτονομία, για περιβαλλοντική ανάπτυξη, για φιλικές συγκοινωνίες, για ψηφιακή εξυπηρέτηση, δυστυχώς έχουμε φτάσει το 2022 να διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Αν υπήρχε η δυνατότητα, η παράταξη θα ψήφιζε την Κοινωνική πολιτική και ότι αφορά τα σχολεία, αφού έχει ήδη αποδείξει στο Δ.Σ. ότι στηρίζει πράγματα που είναι προς όφελος της πόλης.

Κλείνοντας ο κ. Μυλωνάκης δήλωσε ότι θα περιμένουν εννέα μήνες, όταν η συντηρητική πλειοψηφία των συμπολιτών δεν θα αφήσει να χαθούν άλλα πέντε χρόνια στην πόλη και επιτέλους θα βάλει ένα τέλος στην μίζερη διαχείριση που υπάρχει.

Είναι σαφές ότι ο κ. Μυλωνάκης έθεσε κάποια σημαντικά και καίρια ζητήματα που θα έπρεπε να έχει εφαρμόσει ο Δήμος αν ήθελε να συμβαδίζει με την εποχή και τα οποία απουσιάζουν. Στο παρελθόν η συγκεκριμένη παράταξη έχει αναπτύξει δημόσια σχέδια και προτάσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, αλλά αγνοήθηκαν. Ο κ. Μυλωνάκης με ήπιους τόνους – μια τακτική που τον χαρακτηρίζει – θα λέγαμε ότι έφερε τη δημοτική Αρχή προ των ευθυνών της, υπογραμμίζοντας τα κενά σημεία της.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.